Екс-міністр фінансів пророкує серйозну кризу в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-міністр фінансів пророкує серйозну кризу в Росії

Казна та Політика
2218
Екс-міністр фінансів Олексій Кудрін заявив, що Росія знаходиться на початку повновагої кризи нового типу, і нинішнє керівництво країни не усвідомлює масштабу проблеми.
Причиною стане вихід Греції із зони євро, який, за словами Кудріна, "практично неминучий".
"За деякими показниками ми гірше готові, у нас менше резервів. Нам здається, що у нас досвід більший - ми знаємо, що робити, ми один раз це проходили. Але ця нова криза не буде схожою, вона буде мати свої особливості. Тому сподіватися на те, що нам вже відомо, як все робиться - неправильно. Нам доведеться на ходу дивитися, як буде розгортатися цей особливий, новий вид кризи", - заявив екс-міністр.
"Я вважаю, що ми знаходимося на початку повноцінної кризи, дуже серйозної. Вона спровокована, крім колишніх чинників, ще й боргами. Проблема Греції не вирішена і, швидше за все, вже не буде вирішена. Вихід Греції з єврозони для мене практично неминучий, - сказав Кудрін. - Це буде протягом півроку-року відбуватися. Може, раніше. Спробують відтягнути, ще щось зробити, але практично це неминуче... По суті, на кону стоятиме питання збереження євро. Цей сценарій не просто може бути, для мене, як економіста, він, швидше за все, основний".
"Кожен другий доповідач на форумі говорив: звичайно, цей сценарій може бути основним, якщо Євросоюз не вживатиме ніяких серйозні заходів протидії. Напевно, цей план протидії буде розроблено до кінця року. Це пізно. Його потрібно було розробити півроку тому", - заявив Кудрін.
"Уряд зараз ухвалює рішення, не оцінюючи цей сценарій як реальний, не готуючись до нього. Тому ми трошки посперечалися з (першим віце-прем'єром) Шуваловим в тій частині, чи потрібно збільшувати витрати на модернізацію. Цих доходів не буде при такому сценарії. А навпаки, ту планку витрат, яку ми піднімемо, нам не втримати, треба буде тут же на ходу все скорочувати назад, і ще ледве-ледве встигнути утримувати основні соціальні витрати".
Олексій Кудрін передрікає російській економіці падіння ВВП на 3 - 4 відсотки в 2013 році. Якщо воно буде перевищено, то можна говорити про кризу.
"Висока ймовірність того, що це в наступному році, швидше за все, відбудеться", - сказав він, відповідаючи на запитання журналістів в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму. Разом з тим, переконаний екс-міністр, для циклічного розвитку економіки це падіння є "неминучою величиною, і з нею не треба боротися, тому що ніякими грошима йому ніколи не запобігти".
Реальна криза починається при падінні ВВП більше, ніж на 3-4%, вважає він. Так, в попередній кризі падіння склало 7,9%.
Екс-міністр також вважає, що в уряду повинна бути програма, сценарій для роботи при ціні на нафту на рівні 60 доларів за барель протягом декількох років. "Це те, що я б вважав, нам потрібно мати", - зазначив він.
В цілому ж в умовах майбутньої кризи, з його точки зору, потрібно "нічого не робити, тобто не підвищувати витрати, але й не скорочувати програми, які вже намічені, вже діють".
"Все, що намічено, потрібно робити: не потрібно нервувати ні галузі, ні тим, хто розраховує на ці кошти, але потрібно переглянути ті програми, які знову запускаються, тому що навіть цю планку витрат при падінні цін на нафту буде дуже складно тримати", - говорить Кудрін.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас