Загальний борг із зарплати в Україні перевищив мільярд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загальний борг із зарплати в Україні перевищив мільярд грн

Казна та Політика
413
Ідея уряду про солідарну відповідальність щодо виплати боргів із заробітної плати на держпідприємствах тільки збільшить загальну суму боргу із зарплат в країні. Про це, коментуючи заяву віце-прем'єра Сергія Тігіпка про створення Фонду солідарної відповідальності всіх працюючих за своєчасну виплату зарплат на держпідприємствах заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук.
"Профспілкам відомо, яка загальна сума державного боргу із заробітної плати - 176 млн грн. І вона не йде ні в яке порівняння із загальним боргом із зарплати, який уже становить понад мільярд гривень. Складається враження, що Тігіпка неправильно поінформували про ситуацію. І таким чином його зусилля зі зменшення боргу були направлені в неправильне русло", - зазначив Якібчук.
"Запропонований підхід дасть привід роботодавцю, в даному випадку - державі, не поспішати з виплатою зарплат. Колективна відповідальність є стимулом, щоб перевести персональну відповідальність за свої неефективні дії", - зазначив Якібчук.
Заступник голови Національного форуму профспілок Григорій Кабанченко звернув увагу на те, що в Україні вже існують три подібні фонди, і саме завдяки їх діяльності держава має вирішувати проблеми з невиплатами лікарняних та "регресних".
У той же час, проблему з невиплатами можна вирішити тільки одним шляхом - накладення відповідальності роботодавця за затримки заробітних плат. "Причому ця відповідальність повинна включати в себе й істотну пеню за затримані виплати", - підкреслив Кабанченко.
Як відомо, віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко нещодавно заявив, що КМУ готує законопроект про солідарну відповідальність. Цей законопроект передбачає, що з відрахувань кожного українця, який працює, буде створений фонд для погашення заборгованості із зарплат на державних підприємствах.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас