Bloomberg: "Cланцева революція" зробить Росію аутсайдером на газовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bloomberg: "Cланцева революція" зробить Росію аутсайдером на газовому ринку

Енергетика
7388
Російська державна монополія "Газпром" не поспішає реагувати на "сланцеву революцію" і ризикує стати аутсайдером на газовому ринку, повідомляє Bloomberg.
"США більше не цікавляться Штокманівським родовищем. Держави, залежні від російського газу, такі як Україна і Польща, вивчають свої сланцеві родовища... Цим же займається Китай", - цитує агентство Газета.ру.
За даними Bloomberg, з початку 2012 року постачання "Газпрому" впали на 14%, а акції компанії - на 9,5%. "Газпром" займає позицію, яку можна позначити як "ховати голову в пісок", - каже Енді Флауер, колишній консультант британської BP.
"Газпром" у свою чергу стверджує, що розробка сланцевих родовищ не така вже дешева, як прийнято вважати, і сланцевий газ ніколи не замінить звичайний. Крім того, його видобуток загрожує забрудненням джерел питної води. Таку точку зору в 2010 році висловлював голова "Газпром експорту" Олександр Медведєв.
"Сланцевий газ - це подарунок для всієї газової галузі, тому що він відкладає вирішення питання про потенційне виснаження резервів. Але загальноприйнята думка про те, що сланцевий газ дешевий, не є правильною", - заявив Bloomberg голова управління структурування контрактів та ціноутворення "Газпром експорт" Сергій Комлєв.
Сланцевий газ дозволив США в 2009 році вперше обігнати Росію за розмірами видобутку природного газу, зазначає агентство.
У доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) від 29 травня також йдеться, що видобуток сланцевого газу в Китаї, США та деяких європейських країнах "створить реальні проблеми для нинішніх експортерів газу". За прогнозом МЕА, частка російських і близькосхідних виробників газу на міжнародному ринку впаде до 35% з нинішніх 45% до 2035 року.
Володимир Путін ще в квітні закликав російські енергокомпанії "прийняти виклик" так званої сланцевої революції, нагадує Bloomberg.
Першим російським чиновником, який закликав замислитися про видобуток сланцевого газу, в 2010 році став Юрій Трутнєв, який обіймав тоді пост міністра природних ресурсів. Він заявив, що зростання видобутку сланцевого газу є реальною проблемою для "Газпрому" і Росії.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас