Нацбанк серйозно посилив резервування в інвалюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк серйозно посилив резервування в інвалюті

Валюта
2003
Відповідно до нової постанови центробанку, вітчизняним кредитним установам доведеться відправляти в резерви більше доларів США, ніж раніше. Таким чином, регулятор намагається виманити інвалюту у підопічних комерційних банків, чим стабілізує курс гривні, що недавно розхиталася.
Національний банк України підвищив вимоги до обсягу обов'язкових резервів на кореспондентських рахунках банків. "Обсяг обов'язкових резервів, який повинен зберігатися щоденно на початок операційного дня на кореспондентському рахунку банку в НБУ, повинен становити не менше 50% від суми обов'язкових резервів, сформованих за попередній звітний період резервування", - заявив про нові правила центральний банк у своїй постанові № 248 "Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку" від 19 червня 2012 р. Нагадаємо, в травні поточного року регулятор підвищив вимоги резервування з 30% до 40%.
При цьому, користуючись нагодою, керівництво Нацбанку вирішило підігріти попит до державних цінних паперів та заодно поповнити інвалютою резерви країни. Так, з 30 червня банкам дозволено зараховувати для покриття обов'язкових резервів частину номінальної вартості облігацій внутрішньої державної позики в доларах США (уряд вивів на ринок валютні ОВДП в грудні 2011 р. - "і"). А саме в розмірі 10% їх номінальної вартості в гривневому еквіваленті, розрахованому виходячи з офіційного курсу гривні до інвалюти, встановленого НБУ на дату перерахування коштів. В даний час в обігу знаходиться $1,5 млрд. ОВДП, номінованих в доларах.
Одночасно банки так само, як і раніше, можуть враховувати при формуванні обов'язкових резервів 50% номінальної вартості цільових ОВДП, випущених в рамках підготовки до Євро-2012.
Тією ж постановою з 30 червня 2012 року також підвищуються нормативи обов'язкового резервування за внесками в іноземній валюті на 1-1,5 в.п. Зокрема, за короткостроковими коштами і депозитами юридичних та фізичних осіб норматив підвищується з 8% до 9%, за довгостроковими внесками - з 2% до 3%, а за внесками до запитання і за коштами на поточних рахунках відрахування зростуть з 8,5% до 10%.
Також підвищено норматив резервування за валютними коштами, залученими банками від фінустанов-нерезидентів з 2% до 3%, за винятком російських рублів. Нормативи за гривневими внесками, як і раніше, залишилися рівними нулю.
Як стверджують у самому центробанку, заходи вжито з превентивною метою мінімізувати ризики, пов'язані з нестабільністю світових товарних і фінансових ринків. "В таких умовах існує необхідність у подальшому застосуванні заходів із дедоларизації економічних відносин, чому має сприяти поглиблення диференціації нормативів обов'язкового резервування в напрямку посилення преференційних умов резервування коштів, залучених у національній валюті", - йдеться в документі.
Але, як вважають експерти, такий крок НБУ спрямований, в першу чергу, на втримання курсу гривні. Нагадаємо, в останні дні на міжбанку різко зросла вартість коротких ресурсів. Так, середня ставка овернайт виросла за два робочі дні з 16% до 22% (за останні дні травня - з 10% до 16-17% річних). Крім того, знизилася загальна ліквідність - залишки на коррахунках впали зі середньозваженого значення 20 млрд. грн. до 15 млрд. грн.
Втім, банкіри не вважають, що підвищення норм резервування на 10% сильно ускладнить життя банкірам. По-перше, банки будуть змушені покидати свої валютні позиції, що забезпечить їх національною валютою. "Для регулювання монетарної політики Національний банк має право визначати порядок формування резервів, залежно від грошової маси. Особливо враховуючи ту курсову ситуацію, яку ми реально бачимо, - занадто висока курсова волатильність, - відзначає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Регулятор ухвалив заходи для того, щоб банки продавали свою валютну позицію і отримали ліквідні кошти, які забезпечать певну рівновагу".
По-друге, дещо компенсувати підвищення норм резервування допоможуть доларові ОВДП - можливість зарахування до резервів держпаперів є прямою мотивацією для того, щоб їх купували банки. На думку банкірів, така покупка в будь-якому разі краща, ніж утримання коштів в резервах без руху.
Втім, начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)" Олександр Печеріцин сумнівається в серйозному зростанні попиту на доларові ОВДП, якщо тільки банки не засумніваються в спроможності НБУ втримати курс гривні. "Девальваційні очікування можуть підштовхнути їх до хеджування від валютних ризиків", - додає він.
Поки ж, за словами Дмитра Гриджука, можна очікувати, що банки підуть на підвищення ставок за депозитами для залучення коштів. "Банки хотіли піти на зменшення відсоткових ставок і за депозитами, і за активами, але ринок диктує інші вимоги і швидко змінюється. Відповідно, і реагувати потрібно швидко. Зараз банки будуть підвищувати ставки, і приплив депозитів збільшиться", - прогнозує голова правління банку "Хрещатик".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас