Газпром сподівається на взаємовигідне рішення щодо української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром сподівається на взаємовигідне рішення щодо української ГТС

Енергетика
439
Заступник голови правління ВАТ Газпром, генеральний директор ТОВ Газпром експорт Олександр Медведєв заявив, що в Газпромі все ще сподіваються на ухвалення взаємовигідного рішення щодо управління газотранспортною системою України.
"Тема української ГТС в усіх на устах, і я не погоджуся з формулюванням "здобуття контролю" над українською ГТС... Сподіваюся, що економічний розум візьме гору і рішення взаємовигідне буде знайдено", - зазначив він.
За його словами, Газпром давно підтримував ідею створення консорціуму з управління українською ГТС - була навіть створена така організація, куди планувалося залучити німецьких, італійських і французьких партнерів.
"В той час українська сторона, посилаючись на своє законодавство, відкинула такий варіант розвитку. Очевидно, що цінність цієї ГТС залежить від обсягу транзиту, що здійснюється через цю ГТС", - сказав Медведєв, додаючи, що Росія подала дуже хороший приклад, ставши власниками 100% ГТС Білорусі, від чого виграла не тільки Білорусь, але й були істотно ліквідовані транзитні ризики.
Відзначимо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявляв, що в переговорах про створення консорціуму з управління газотранспортною системою Україні і РФ вдалося досягти прогресу.
Нагадаємо, що Україна, повністю залежна від поставок російського "блакитного палива", вже більше двох років намагається переглянути чинні газові угоди з Росією, називаючи ціну завищеною, а самі контракти - кабальними.
Росія в обмін на перегляд ціни домагається доступу до управління українською газотранспортною системою. Київ і Москва не відкидають, що в результаті переговорів може бути створений консорціум з управління українською ГТС, однак формат такого консорціуму поки не визначений. Київ хоче, щоб в цьому консорціумі брали участь три сторони - ЄС, Росія та Україна.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас