Для зниження цін уряд може дозволити ввозити нафту без сплати ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для зниження цін уряд може дозволити ввозити нафту без сплати ПДВ

Енергетика
395
Криза на ринку нафтопродуктів змушує Кабмін шукати нестандартні можливості для стабілізації ситуації. Як стало відомо виданню, зараз розглядається можливість встановлення квоти на ввезення нафти для переробки на українських НПЗ без сплати ПДВ. Обсяг може скласти близько 10 млн т на рік. Такий захід здатний знизити ціни на нафтопродукти і запустити НПЗ, що простоюють, але лише за умови прозорого розподілу квоти між гравцями ринку, відзначають експерти.
Високопоставлене джерело в департаменті нафтової і нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості розповіло, що зараз обговорюється можливість звільнення від сплати ПДВ близько 10 млн т нафти на рік. Річний обсяг споживання нафти в Україні становить близько 16 млн т. "Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ. - ред.) не проти ввести мита на нафтопродукти, що імпортуються в країну. Однак якщо ми введемо їх без спеціального розслідування, то можемо порушити умови членства у Світовій організації торгівлі, - пояснив співрозмовник видання. - Розслідування ж буде йти мінімум півроку, а нафтопереробні заводи потрібно завантажити вже зараз. Для того щоб забезпечити це завантаження, ми плануємо скасувати ПДВ на нафту". Співрозмовник пояснив, що Мінекономрозвитку в цілому не проти цієї ініціативи. Оскільки весь обсяг ПДВ, який отримає бюджет цього року, оцінюється в 1-1,2 млрд грн, саме стільки має бути перераховано в разі імпорту запланованого обсягу азербайджанської сировини на Кременчуцький НПЗ "Укртатнафти". "Кабміну важливо завантажити нафтопереробні заводи, адже нинішні умови створюють ідеальні можливості для експансії на внутрішній український ринок російського "Газпрому", що негативно вплине на позиції України на переговорах про ціну природного газу", - говорить співрозмовник. Раніше російський "Газпром" оголосив про плани щодо створення мережі АЗС в Україні (див. "Ъ" від 25 травня).
Інформацію Міненерго підтвердило джерело в Кабміні. "Така ініціатива дійсно розглядалася сьогодні на окремій нараді в Кабміні". У прес-службі уряду вчора підтвердили, що у вівторок пройшла нарада за участю представників Міненерго, Мінфіну та МЕРТ з питання створення умов для забезпечення роботи українських НПЗ. У прес-службі Міненерго коментувати введення пільг на імпорт нафти не стали. Раніше голова МЕРТ Петро Порошенко заявив, що міністерство почало повторне розслідування з питання введення мит на імпорт нафтопродуктів. Це сталося через зупинку Лисичанського НПЗ (належить ТНК-ВР), який не витримав конкуренції з імпортними нафтопродуктами з Білорусі та Росії (див. номер від 7 червня).
Президент ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Володимир Жмак позитивно оцінює спроби уряду завантажити НПЗ. "Уряд повною мірою усвідомив ті наслідки, які несе в собі нинішня криза української нафтопереробної галузі, - каже він. - Що стосується обсягу, то тільки для ЛИНІК необхідно близько 5 млн т. Це рішення носить короткостроковий характер, а галузь потребує системних і стратегічних рішень для виходу з кризи". У прес-службі ВАТ "Галичина" відзначають, що скасування ПДВ дозволить дещо стабілізувати ситуацію і знизити ціни: "Завдяки завантаженню НПЗ вони будуть змінюватися щомісяця, а не щотижня, як зараз у імпортерів".
На думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, для того щоб ініціатива уряду хоча б трохи стабілізувала ціни, необхідно створити умови для конкуренції між виробниками нафтопродуктів. Квоти слід розподіляти справедливо і рівномірно між усіма НПЗ, що простоюють. "Тоді ми дійсно отримаємо більш дешеві нафтопродукти. Якщо ж всі квоти забере єдиний НПЗ, що працює сьогодні, Кременчуцький, а решта навіть не будуть запущені, ціни залишаться колишніми, і сенсу у скасуванні ПДВ не буде", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас