Сюрприз із каверзою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сюрприз із каверзою

Казна та Політика
2533
Несподіване ослаблення китайської валюти може прискорити зростання економіки Піднебесної, ще сильніше зіпсувавши її відносини із Заходом.
Рівно сім років минуло з тих пір, як в липні 2005 року Китай відпустив юань у вільне плавання по вузькому коридору. Це було поступкою Пекіна Вашингтону. Довгі роки до цього США вимагали зміцнити штучно занижений курс китайської валюти, який з 1994 року був зафіксований на рівні 8,28 юаня за долар - на 40% нижче його реальної вартості, як запевняли західні економісти. Але Вашингтон лібералізація юаня не заспокоїла. Навіть будучи у вільному плаванні, юань не поспішав зміцнюватися. За наступні три роки його вартість відносно долара зросла лише на 21%. Це з кожним роком все більше дратувало західних політиків, на яких тиснув електорат, захоплений дешевим китайським ширвжитком. Звинувачення в умисному заниженні курсу задля отримання переваг у зовнішній торгівлі продовжували сипатися на голову прем'єр-міністра Китаю Вень Цзябао. Щоб звинувачення не були голослівними, в липні 2008-го Пекін де-факто повернувся до прив'язки юаня до долара. "Ми не піддамося тиску ззовні і не будемо зміцнювати юань. Як я говорив моїм міжнародним друзям, з одного боку, ви просите підвищити курс валюти Китаю, з іншого - йдете на всілякі протекціоністські заходи", - парирував голова китайського уряду в розпал фінансової кризи в 2009 році. З тих пір Пекін сам вручну зміцнює валюту маленькими кроками (всього з липня 2005 року по квітень 2012-го юань зміцнився до долара на 27,4%) і продовжує відбиватися від закидів зі США та Європи.
Проте в травні, всупереч усім тенденціям, правда раптом виявилася на боці Китаю, а не США. В останній весняний місяць юань після багатьох років зміцнень раптом різко і сильно девальвував. Він почав слабшати ще в січні. За чотири місяці опустився на 0,5%. У травні поставив рекорд, подешевшавши відносно долара на 0,9% - максимально з 2005 року. На думку західних експертів, це пов'язано з тим, що іноземні інвестори і китайські "грошові мішки" останні кілька тижнів активно виводять капітал з КНР. Вони вважають: Пекін скористався моментом, щоб підштовхнути юань до девальвації. "Під час важкого періоду економічного зростання, що сповільнюється, і слабкого попиту на експорт уряд скористався можливістю, наданою явним відтоком капіталу, щоб знизити вартість юаня до долара для підтримки експортерів", - заявив Есвар Прасад, колишній голова відділу МВФ по Китаю, журналістам New York Times. Експерти з Піднебесної з ним і його західними колегами не згодні. Вони запевняють, що ослаблення юаня - процес природний, а не викликаний маніпуляціями Пекіна. "Юань був більш-менш стабільним в цьому році, але в ідеалі він повинен девальвувати на 3-5%", - стверджує Лу Женгвей, старший економіст китайського Industrial Bank.
Що б не було справжньою причиною падіння юаня, воно дуже порадувало Піднебесну, чия економіка з азіатського тигра поступово перетворюється на флегматичну кішку. У квітні внутрішнє споживання КНР збільшилося незначно. Роздрібна торгівля зросла мінімально за останнє десятиліття, імпорт зріс лише на 0,3% проти квітня 2011 року. Аналогічна ситуація і з головним двигуном китайської економіки - експортом. У квітні він зріс лише на 4,9% - удвічі менше, ніж очікували аналітики. В результаті на південно-східному узбережжі країни, де зосереджені експортоорієнтовані підприємства, один за іншим закриваються заводи і сотні людей залишаються без роботи. Місцеві бізнесмени кажуть: ситуація важча, ніж на початку 2009 року. Так що ослаблення юаня, яке робить китайський експорт дорожчим за кордоном, відбулося дуже вчасно.
Але цей "китайський сюрприз" загрожує ще сильніше зіпсувати і без того напружені відносини Пекіна із Заходом. Кращі можливості для китайських експортерів автоматично розширюють діру в торговому балансі США, який за підсумками минулого року досяг $296 млрд. В кінці травня Держказначейство США опублікувало доповідь, в якій вкотре розкритикувало валютну політику Пекіна і ледве не звинуватило його безпосередньо в маніпуляціях валютним курсом. До того ж вперше Вашингтон зажадав, щоб КНР опублікувала дані про обсяги інтервенцій на валютний ринок. Тим самим США хочуть довести, що девальвація юаня - не випадковість, а результат навмисних дій Піднебесної. А незабаром Вашингтон перейде від претензій в наступ. У жовтні минулого року Сенат США схвалив законопроект про введення підвищених мит на імпорт товарів з країн, які занижують курс національної валюти. У березні законопроект отримав схвалення палати представників Конгресу. Тепер залишилося тільки отримати автограф президента Барака Обами, і Вашингтон піде в бій проти дешевого юаня.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас