Коментар: Греція забезпечить ЄС головний біль за будь-якого підсумку виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коментар: Греція забезпечить ЄС головний біль за будь-якого підсумку виборів

Казна та Політика
980
Після виборів 17 червня Афіни або попросять, або вимагатимуть переглянути умови надання допомоги. За цим підуть нові кредити або вихід Греції з єврозони. І те, і інше обійдеться європейцям дуже дорого.
Повторні парламентські вибори в Греції, незалежно від їх підсумків, стануть віхою в історії грошової одиниці євро і всього Європейського Союзу. Голосування 17 червня може привести до безпрецедентної події, яку батьки-засновники валютного союзу в свій час не передбачили навіть теоретично: виходу з єврозони одного з її членів.
Проте ці вибори можуть стати і символом мудрості народу, який, опинившись у важкій соціально-економічній кризі, врешті-решт відвертається від популістів з їх нездійсненними обіцянками і свідомо висловлюється за продовження болючої модернізації катастрофічно застарілого способу життя.
Всі за євро, але не всі хочуть реформ
Так що 17 червня в Греції, по суті справи, пройде референдум, хоча обиратиметься парламент. Однак партії, які борються за місця в ньому, розділилися на два основні табори саме за принципом свого ставлення до умов перебування в єврозоні.
З одного боку, консерватори ("Нова демократія", НД) та соціалісти (ПАСОК), що поперемінно правили країною протягом багатьох років (і неабияк покористувались владою). Вони дали Євросоюзу письмові запевнення в тому, що продовжать курс на сувору бюджетну дисципліну і докорінні реформи з метою подолати хронічну неконкурентоспроможність грецької економки. Саме під ці обіцянки Афіни отримують фінансову допомогу від ЄС і МВФ.
З іншого боку, коаліція радикальних лівих сил (СІРІЗА), що не має ніякого досвіду державного управління, на чолі з харизматичним молодим лідером, колишнім комуністом Алексісом Ціпрасом. Вона стрімко набрала популярність завдяки обіцянці покласти край "нав'язаному Брюсселем" режиму жорсткої економії, але при цьому залишити Грецію в єврозоні. Адже абсолютна більшість грецьких виборців - мало не 80 відсотків! - зовсім не хоче відмовлятися від твердої валюти євро з її численними перевагами.
Обіцянка вічного двигуна
Таким чином, СІРІЗА обіцяє грекам свого роду вічний двигун, який буде друкувати євро без відповідних затрат енергії. Безпосередньо перед виборами публікувати опитування громадської думки в Греції заборонено, але на початку червня ліві радикали мали всі шанси набрати найбільшу кількість голосів і отримати право сформувати урядову коаліцію.
І що тоді? Або Ціпрас, зайнявши крісло прем'єра, тут же обдурить своїх виборців і під будь-яким слушним приводом змириться з вимогами кредиторів - або радикал піде шляхом відвертого шантажу Євросоюзу: мовляв, ви не можете виключити нас з єврозони, а тому продовжуйте надавати нам допомогу, але вже не на ваших, а на наших умовах.
Дійсно, у європейців немає юридичних механізмів, щоб виключити Грецію з єврозони. Але ЄС і МВФ можуть просто перестати переказувати гроші в Афіни, і тоді у нових грецьких правителів вже в найближчі тижні не залишиться коштів на видачу зарплат, пенсій та допомог, а також на обслуговування боргових зобов'язань країни. Це буде означати банкрутство держави і рано чи пізно змусить її ввести власну національну грошову одиницю.
Єврозона готова скинути баласт
Мабуть, розрахунок харизматичного екс-комуніста і його однодумців полягає в тому, що європейці побояться увергнути Грецію в катастрофу, яка бумерангом може вдарити по всьому Євросоюзу, і не ризикнуть перекрити їй фінансовий кисень. Однак за два з половиною роки грецької кризи єврозона організаційно і ментально дозріла до готовності скинути баласт.
До того ж односторонні поступки грекам стали б кричущою несправедливістю по відношенню до ірландців, португальців, іспанців – всіх тим, хто теж страждає від режиму суворої економії, але, зціпивши зуби, виконує свої зобов'язання. Цілком можливо, що гарячі ліві радикали в Афінах фатально недооцінюють ці дві обставини.
Втім, перемогу на виборах 17 червня можуть здобути і консерватори. Це ще не панацея від всіх бід, але хоча б дає шанс уникнути виходу Греції з єврозони, який став би небажаним прецедентом. Правда, партії НД доведеться знайти партнерів для формування дієздатної урядової коаліції. Після виборів 6 травня їй це не вдалося, що, власне, і призвело до повторних виборів. Чергова патова ситуація після 17 червня - варіант приблизно настільки ж поганий, що й переконлива перемога ліваків.
Діяти енергійно і без сентиментів
Але навіть якщо консерваторам разом з соціалістами і, можливо, ще якоюсь невеликою партією вдасться нашкребти потрібну кількість депутатських мандатів, проблеми Греції, що загострилися в останні два місяці, на цьому, природно, не закінчаться. Афінам явно знадобиться фінансова допомога понад ті гігантські суми, які вже обіцяні. До того ж новий проєвропейський уряд напевно попросить пом'якшити ті чи інші умови і Брюсселю доведеться піти на окремі поступки, щоб трохи заспокоїти розігрітий лівими популістами грецький електорат.
Так що Греція за будь-якого розкладу - і якщо піде з єврозони, і якщо залишиться - забезпечить європейцям головний біль і додаткові витрати. Розуміння цього - запорука того, що Брюссель, Берлін, Париж і Європейський центральний банк зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні будуть діяти в найближчі дні і тижні прагматично, енергійно і без зайвих сантиментів. Тим більше, що головне рішення ухвалять за них під час демократичного волевиявлення самі грецькі виборці.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас