На утеплення українських багатоповерхівок потрібно 15 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На утеплення українських багатоповерхівок потрібно 15 млрд дол

Казна та Політика
437
Для підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків в Україні необхідно витратити $15 млрд, зазначив керівник проекту IFC "Енергоефективність у житловому секторі України" Гжегош Гайда.
Про це він розповів під час круглого столу "Доступне і комфортне житло: як працюють механізми зниження ставок за кредитами на придбання та ремонт житла?", який 14 червня провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
За словами представника IFC, приплив інвестицій у цей сектор потенційно дозволив втричі скоротити обсяги споживання енергії (виходячи з досвіду країн Західної та Центральної Європи). Разом з тим єдиним реальним джерелом коштів на сьогодні є тільки банківський сектор.
На думку старшого менеджера департаменту енергоефективності ЄБРР Сергія Масліченка, ключовою передумовою для підвищення інвестиційної привабливості сектора ЖКГ може стати підвищення комунальних тарифів до економічно обґрунтованого рівня (при існуванні адресних програми допомоги найменш соціально захищеним категоріям населення). Роль же держави в цьому процесі могла б зводитися не тільки до необхідної модернізації законодавства, а й видачі спеціальних грантів для ОСББ, які успішно впроваджують програми з підвищення енергоефективності.
Зауважимо, що за даними IFC, на житловий сектор в Україні припадає близько 25% загального обсягу спожитої електроенергії та 40% теплових ресурсів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас