В Одеській області збудують електростанцію за 100 мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Одеській області збудують електростанцію за 100 мільйонів доларів

Енергетика
1224
У цьому році в Одеській області збираються почати будівництво десятка сонячних електростанцій потужністю від 1,5 до 4 МВт кожна. Напередодні ізраїльська компанія SunElectra підтвердила свій намір інвестувати цей проект на $100 млн. "Ми продовжуємо роботу із землевідведення, з отримання всіх необхідних дозволів та погоджень. Сподіваюся, що через кілька місяців вже розпочнемо будівництво", - сказав журналістам засновник і директор SunElectra Петро Розенкранц.
Керівництво компанії запевняє, що впровадження енергозберігаючих технологій дасть жителям регіону низку незаперечних переваг: поліпшення енергопостачання без шкоди для екології та 400 нових робочих місць. Крім того, порівняно невелика потужність електрогенеруючих комплексів дозволить приєднати їх до існуючих підстанцій без серйозної реконструкції останніх, кажуть ізраїльтяни. На думку заступника губернатора Валерія Матковського, на реалізацію проекту може піти не один рік, але окупиться він швидко. "Через 8-10 років сонячна енергія стане порівняно дешевою", - вважає Матковський. Будівництво буде йти в рамках загальнонаціонального проекту "Енергія природи", кажуть у прес-службі облради.
Програма передбачає залучення 5 млрд євро на перехід до використання поновлюваних джерел енергії, частка яких у національному енерговиробництві до 2014 року повинна збільшитися з нинішніх 0,04% до 3%. "Нам пощастило, що цей проект буде реалізований саме на території Одеської області, а не в Херсонській або Миколаївській. Поблизу Рені вже виділено 80 га землі", - заявив голова Одеської облради Микола Пундик. До слова, SunElectra - не піонери на нашій території. У Білгород-Дністровському, Арцизькому та Болградському районах вже йде спорудження австрійською фірмою Activ Solar ще семи сонячних електростанцій.
"Компанія виконує весь цикл робіт: проектування, будівництво споруд, а потім - продаж енергії ДП "Енергоринок" за так званим "зеленим тарифом" - десь в п'ять разів дорожче від звичайного, що обумовлено великими початковими вкладеннями. Різницю покривають з держбюджету. Держпідприємство, в свою чергу, продає енергію "Обленерго", а воно - споживачам за середнім тарифом", - говорить енергоменеджер Сергій Лейвіков.
Заощадити на сонячній енергетиці на перших порах не вийде, вважають фахівці. Більше того, ця галузь поки - одна з найбільш витратних з альтернативних. Приміром, вітрова енергія приблизно лише вдвічі дорожча від традиційної. "В середньому для виробництва 1 МВт електрики (енергозабезпечення невеликого селища) потрібно 2 га землі, де встановлюються панелі: все залежить від якості обладнання, нахилу розміщення панелей та інших факторів. 25-30 МВт (стільки вироблятимуть установки, розташовані на 80 га. - Авт.) вистачить, щоб забезпечити електрикою невелике місто з 30 тис. населення", - пояснює Лейвіков.
Крім того, встановлювати такі споруди краще на покрівлях і високих підставках, вважають експерти. "Починати такі дорогі проекти потрібно з обґрунтування економічної доцільності та порівняльних розрахунків рентабельності різних енерговиробництв. Наскільки мені відомо, такі дослідження не проводилися", - говорить економіст Микола Шутов.
Економісти побоюються, що 80 га під електростанції можуть піти у власність інвестора. "Перед Євро схвалили закон, який дозволяє відчуження земель для громадських потреб: будівництва стадіонів, розширення аеропортів. Так само можуть бути відчужені і ці землі", - говорить Шутов.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас