Розпочалося протистояння Податкової та крупних бізнесменів із "партії влади" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпочалося протистояння Податкової та крупних бізнесменів із "партії влади"

Казна та Політика
3718
Зміцнення позицій фінансового блоку в уряді, представленого Сергієм Арбузовим, Олександром Клименком та Юрієм Колобовим, виливається у все більш жорсткі взаємини з представниками великого бізнесу - в тому числі, і з Партії регіонів. Перш за все, мова йде про посилення нагляду над формуванням податкових зобов'язань великими платниками, а також - про перевірку сформованого ними податкового кредиту в умовах жорсткого контролю над виконанням бюджету, дохідна частина якого залишається під питанням через уповільнення темпів зростання експорту металу (Україна за підсумками роботи металургійних підприємств в березні 2012 р. скоротила виробництво сталі на 14,4%).
Історія з пред'явленням великих податкових вимог до компаній депутата Дмитра Святаша - вже третій конфлікт, що вийшов на публіку, між ДПС і великими бізнесменами з Партії регіонів. Зокрема, ходили чутки про досить жорстке протистояння між ДПС, яку зараз очолює Олександр Клименко, і групою Ріната Ахметова щодо можливого введення рентного податку (збільшення плати за надрокористування).
Конфлікт же між бізнесменом Дмитром Фірташем і паном Клименком і зовсім вилився в публічну площину - в кінці березня пан Фірташ звинуватив ДПС в неповерненні ПДВ на 3 млрд. грн. У відповідь пан Клименко заявив про існування низки платників, які визнають тільки ті норми закону, які їм вигідні, і ухиляються від оподаткування за допомогою трансфертного ціноутворення, "і саме ця група бізнесменів поширює інформацію про наявність проблем з поверненням великих сум ПДВ".
Втім, це виявилося тільки початком протистояння фіскалів і великих бізнесменів, які входять в партію влади. За відомостями видання, під час процесів про визнання банкрутами підприємств, що входять до групи "АІС" депутата Дмитра Святаша та його партнера Василя Полякова (процеси ініційовані банками-кредиторами "АІС"), Державна податкова служба висунула грошові вимоги щодо різних несплат податків на загальну суму близько 680 млн. грн.
Найбільші боржники бюджету - корпорація "Співдружність КОМП" (вимоги ДПС в Шевченківському районі Києва на 670 тис. грн.), автоскладальний завод КрАСЗ (вимоги Кременчуцької об'єднаної державної податкової служби в Полтавській області на 87 млн. грн.), ТОВ "Автосервіс Т "(вимоги ДПС в Харківській області на 594 млн. грн.).
Примітно, що найбільші податкові претензії ДПС виставляє компаніям групи "АІС" у Харкові - там розташований мажоритарний округ, за яким Дмитро Святаш збирається балотуватися у Верховну Раду восени. Фактично, депутат заборгував у вигляді бюджетних платежів майже 1/8 частина харківської скарбниці і в разі недомовленостей з ДПС навряд чи зможе розраховувати на перемогу в рідному місті. Це, на думку експертів, і є головною метою податкової, яка перед виборами хоче продемонструвати, що платити в бюджет будуть всі.
"Україні зараз надзвичайно важливо створити умови для продовження програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, яка закінчується в грудні цього року. Ключовою умовою продовження програми з боку МВФ є утримання бюджетного дефіциту на рівні 1,8% ВВП, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Для того, щоб втримати дефіцит у цих рамках, податкова і митниця повинні зараз давати максимум можливих бюджетних надходжень: митниця робить це за рахунок закриття схем і збільшення митної вартості при імпорті, а податкова - через закриття схем ухилення від сплати податків, якими раніше користувалися близькі до влади бізнесмени".
Видання звернулося з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася, до ДПС і пана Святаша, однак до моменту здачі номера в друк відповіді так і не отримало. При цьому один з чиновників ДПС в неофіційній бесіді повідомив, що загальні претензії податкової до компаній з групи "АІС" можуть бути знижені: "Зараз йдуть звірки, і сума податкових претензій по Харкову може зменшитися - можливо, в розрахунки закралася помилка: неправильно були зроблені проводки, коли перекидалися активи при банкрутстві компанії. Через розмір цієї суми в справі присутня прокуратура".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас