Moody's знизило кредитний рейтинг Іспанії на 3 щаблі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило кредитний рейтинг Іспанії на 3 щаблі

Казна та Політика
374
Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Іспанії на 3 щаблі з A3 до Ваа3, короткостроковий рейтинг знижений з Prime-2 до Prime-3. Разом з тим, новий рейтинг був відразу поміщений в список на перегляд з можливим зниженням. Подальші дії щодо подальшого зниження можуть бути вжиті протягом трьох найближчих місяців. Інформація про це міститься у відповідній доповіді агентства.
На думку експертів агентства, зниження рейтингу сформовано на основі трьох ключових факторів. По-перше, намір залучити з коштів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) або Європейського стабілізаційного механізму (ESM) 100 млрд євро для рекапіталізації національних банків в умовах кризи спровокує різке збільшення і без того значного зовнішнього боргу країни. По-друге, іспанський уряд обмежений в маневрі на фінансовому ринку. Доказом цього є необхідність залучення іноземної допомоги національним банкам, так як вони є основними покупцями державних облігацій, що випускаються, тобто очевидна залежність держави від банківської системи. По-третє, викликає серйозні побоювання можливість різкої зупинки іспанської економіки через тривалу фінансову кризу і відсутність в уряду резервних коштів для її підтримки.
Крім того, 13 червня ц.р. Moody's знизило довгостроковий рейтинг іспанського фонду Fondo de Reestructuracion Ordenada Bancaria, облігації якого мають гарантію від уряду країни, з А3 до Ваа3, короткостроковий знижений з Prime-2 до Prime-3. Так само як і суверенний рейтинг, рейтинг фонду, швидше за все, буде переглянутий у бік зниження в найближчі три місяці.
Подальші рейтингові зміни щодо Іспанії можуть бути зроблені після оголошення результатів перевірки іноземних аудиторів, які зараз працюю з фінансовими установами країни.
Нагадаємо, в минулі вихідні Іспанія визнала, що країні може знадобитися фінансова допомога на тлі проблем в банківському секторі. 9 червня ц.р. за підсумками засідання міністри країн єврозони вирішили, що для стабілізації банківського сектора країни може бути виділено до 100 млрд євро. Іспанія стане четвертою країною, яка отримає допомогу від країн єврозони. Раніше нею вже скористалися Греція, Ірландія і Португалія.
Раніше 7 червня ц.р. Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Іспанії в місцевій і іноземній валюті з А до ВВВ. Короткостроковий РДЕ знижений з F1 до F2. З негативним прогнозом по всіх рейтингах. Рейтинг BBB знаходиться за дві позиції від позначки, коли рейтинг країни можна вважати спекулятивним.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас