Катерина Барабаш про міжнародне фінансування в інтерв’ю журналу "ТОП-100. Рейтинг найкращих компаній України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Катерина Барабаш про міжнародне фінансування в інтерв’ю журналу "ТОП-100. Рейтинг найкращих компаній України"

567
Бізнес попри все
Питання залучення фінансування є злободенним для вітчизняних підприємств, які розвиваються, і часто стає вирішальним при виборі іноземного виробника або генпідрядника для реалізації проекту. Ні для кого не секрет, що 2011 рік ознаменувався відсутністю позитивних тенденцій в секторі корпоративного кредитування в Україні, а довгострокові (інвестиційні) кредити взагалі стали чимось зі сфери фантастики. Саме тому регіональні компанії прагнуть максимально диверсифікувати джерела фінансування та зосередити пошук коштів на міжнародних ринках капіталу. Сьогодні ми зустрілися з Катериною Барабаш, засновником і генеральним директором компанії IBcontacts, щоб дізнатися історію створення бізнесу в сфері міжнародного фінансування в Україні.
Катерино, яким чином Ви прийшли до створення власного бізнесу?
Ідея створити свій власний бізнес з'явилася дуже давно: коли любиш працювати і дивишся на світ творчо, це нескладно – ми вільні настільки, наскільки самі цього хочемо. Я почала працювати в 15 років. Це була робота на радіостанції, але вже у 18 я керувала відділом у рекламно-поліграфічному агентстві. Потім – ступінь магістра міжнародного права і насичений професійний шлях: міжнародні організації, виробничі підприємства, консалтингові фірми та інвестиційний банк. Мені пощастило жити і працювати як за кордоном, так і в Україні: на сході – в Луганську, на заході – у Львові, і потім – в Києві. Це дало мені багатогранне розуміння ментальності, культури і бізнесу. Йшов час: знання, досвід та ідеї накопичувалися... І одного разу настав момент, коли пазли склалися. Як казав Достоєвський: "Людині достатньо одного тільки самостійного бажання...".
Так, у 25 років я стала співзасновником інформаційно-рейтингового агентства, а вже через два роки заснувала власну компанію IBcontacts, яка ось уже три роки є успішним втіленням отриманого досвіду і знань, а найголовніше - накопичених ідей про розвиток українського бізнесу на міжнародній арені.
Чому було прийнято рішення працювати в такій непростій сфері, як міжнародне фінансування?
Дуже часто міжнародне фінансування розглядають як вузьке поняття, проте воно є втіленням декількох напрямків, які мені дуже близькі: інвестиції, міжнародне право, маркетинг. Будь-яка сфера є непростою, якщо підходити відповідально до своєї справи. Наша компанія в першу чергу асоціюється із залученням прямого міжнародного фінансування. І це дійсно значна частина нашої роботи.
Але ми дивимося ширше на поставлену задачу і завжди працюємо над досягненням стратегічної мети власника – розвиток бізнесу на міжнародному рівні. Це всеосяжне поняття, яке охоплює комплексну підготовку українських компаній до виходу на міжнародний ринок капіталу. Воно включає проведення процедури Due Diligence, структурування бізнесу та корпоративного управління, реалізацію міжнародних проектів із залучення боргового капіталу. Ми готуємо повний спектр бізнес-документації, розвиваємо експортну та імпортну діяльність наших клієнтів, а також підвищуємо їх впізнаваність в Україні та за її межами.
Чому питання міжнародного фінансування настільки актуальне для українських компаній?
Залучення зовнішнього боргового капіталу дозволяє значно знизити відсоткову ставку (до 10-11% all-in в євро) і, що важливо, не вимагає застави. Термін такого довгострокового фінансування може коливатися від 5 до 20 років. Крім того, реалізувавши подібний проект одного разу, компанія формує свою міжнародну кредитну історію, а значить, отримує доступ до ще більш вигідних фінансових умов. До того ж залучення прямого експортного і проектного фінансування є частиною стратегічного розвитку компанії за кордоном і розглядається як підготовчий етап перед виходом на IPO.
Багато проблем, з якими до Вас приходять керівники бізнесів, надто глобальні. Наприклад, загальний рівень репутації країни, імідж наших компаній... Як впоратися з такими перешкодами?
У теперішніх умовах українським компаніям досить складно завоювати довіру іноземних контрагентів. Але все ж існують способи довести, що в Україні багато гідних компаній, з якими можна співпрацювати. Деякі помилково вважають, що міжнародні ринки капіталу є важкодосяжними, зважаючи на недостатній рівень кредитоспроможності вітчизняних компаній, а також тривалу та складну процедуру. Але це не так. Іноземні кредитори і страхові організації дійсно відкриті у відношенні до українського бізнесу і готові його фінансувати напряму, без залучення місцевого банку-гаранта. Головне – діалог з іноземними інвесторами та кредиторами, яких буде цікавити не стільки наявність помилок у діяльності компанії, скільки достовірність наданої інформації, рівень корпоративного управління, прозора структура групи, платіжна дисципліна. Коли ж всіх умов дотримано, залишається грамотно підготувати необхідну проектну документацію, провести переговори та представити бізнес.
Перед якими складнощами постала компанія при становленні бізнесу, і чи змінилися вони зараз?
Основна складність – це непоінформованість ринку. Потреба в диверсифікації джерел фінансування існує давно у більшості компаній, але небагато хто з них обізнаний про можливості, які можуть відкритися для них на міжнародному рівні.
Саме тому компанією IBcontacts було проведено два широкомасштабних освітніх заходи під егідою Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Наприклад, минулого року вже відбулися два міжнародні семінари з найбільшими експортними кредитними агентствами світу Euler Hermes (Німеччина) і Atradius (Нідерланди) за підтримки посольств ФРН і Королівства Нідерландів в Україні.
Крім того, ми випускаємо періодичне видання – газету IBobserver, що об'єднує ключових гравців ринку в Україні та за кордоном з метою спільного дослідження найбільш важливих аспектів розвитку бізнесу та залучення капіталу.
Ринок не розвинений. Але все-таки потреба є, а значить, повинні бути і конкуренти. Чи є у Вас вони зараз?
На даний момент ми унікальні за спектром послуг, які ми надаємо, і статусом компанії, уповноваженої на проведення кредитних перевірок українських компаній іноземними експортно-кредитними агентствами, які страхують фінансові ризики іноземних банків і постачальників при видачі фінансування. У той же час, ринок послуг, у тому числі фінансування, стрімко розвивається. Я за те, щоб на ринку з'являлися компанії, які чесно і грамотно ведуть справи своїх клієнтів, а не використовують їх необізнаність як засіб наживи. Ми цінуємо компанії, які хочуть стати нашими конкурентами як мінімум за те, що вони змушують нас самих стрімко рости і розвиватися.
Яка Ваша концепція роботи з клієнтом? Хто вони?
Наші клієнти з нами вже довгий час. З кожним із них у нас склалися добрі ділові відносини. Ми щиро цікавимося їхніми потребами та разом досягаємо поставлених цілей. Так, був створений IBclub, який став неформальним об'єднанням наших партнерів і клієнтів для обміну корисною інформацією, бізнес-зустрічей і робочих консультацій.
Нас рекомендують українські та зарубіжні компанії з різних галузей, які постійно користуються послугами IBcontacts в сфері фінансового інжинірингу та структурування бізнесу з метою виходу на міжнародний ринок капіталу. Серед наших клієнтів такі компанії, як кондитерська фабрика "ЖЛ", KSG Agro, група компаній "Ландгут" (ТМ "Від доброї курки"), геофізична сервісна компанія "Вікоіл ЛТД", ВАТ "Енергомашспецсталь", "Ергопак" (ТМ "Мелочи жизни"), мережа супермаркетів VARUS, Єнакіївський м'ясокомбінат, Міжнародна група морепродуктів (ТМ "Flagman"), а також компанії з таких секторів, як нафта і газ, автопром, фармацевтика та енергоощадні технології. Крім того, нашими клієнтами є іноземні виробники, банки, кредитно-страхові корпорації та експортні кредитні агентства (ЕКА), серед яких найбільше в світі ЕКА – Euler Hermes (Німеччина), корейське – K-sure, угорське – MEHIB, норвезьке – GIEK, казахське – KazExportGarant і багато інших.
Як Вам і команді IBcontacts вдається досягати таких результатів?
Наша робота досить багатогранна і вимагає різноманітних кореневих компетенцій, якими ми володіємо. У команді наших фахівців – висококласні юристи, фінансисти, аналітики ринків, маркетологи та проектні менеджери з досвідом роботи як в Україні, так і за кордоном. Це дозволяє нам спільно вирішувати комплексні і нестандартні задачі наших клієнтів і надавати послуги за принципом "one-stop shop", що так актуально для підприємців нашого часу. Крім того, наш бізнес багато в чому репутаційний – вас повинні знати і довіряти. Саме це дозволяє нашій команді швидко та якісно реалізовувати найскладніші проекти в різних країнах світу.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас