Іспанський пацієнт погодився лягти в лікарню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанський пацієнт погодився лягти в лікарню

Казна та Політика
2154
Мадрид завчасно, не чекаючи 17 червня, оголосив про майбутню фінансову госпіталізацію. Тепер Іспанію лікуватимуть разом з Грецією, Ірландією і Португалією, але в окремій палаті, вважає Андрій Гурков.
Припустимо, вам повідомляють, що ваш колега раптом вирішив лягти в лікарню. Як ви реагуєте? Ви можете злякатися за його здоров'я: "Я і не знав, що він настільки хворий". Однак ви можете побачити в цьому і щось позитивне: "Значить, він всерйоз взявся за лікування".
Звернемося тепер до Іспанії. У суботу, 9 червня, вона повідомила про ухвалене політичне рішення незабаром офіційно попросити допомогу у Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Іншими словами, в найближчі дні вона ляже на планову операцію. Тим самим вона зізналася всьому світу, що фінансово серйозно хвора. У той же час вона продемонструвала своїм рішенням бажання і готовність лікуватися, виконуючи вказівки лікарів і погоджуючись на болючі медичні процедури.
Чому уряд зволікав з викликом швидкої допомоги?
Ніякого секрету в тому, що іспанський банківський сектор небезпечно інфікований, давно вже немає. Проте уряд у Мадриді досить довго зволікав з рішенням про госпіталізацію. Чому? Почасти, напевно, з міркувань національної гордості, зовсім не чужої гарячим іспанцям. Адже тепер велика славна Іспанія опиниться в одній компанії разом з обридлою всім Грецією, маленькою Ірландією і своїм "бідним родичем" - Португалією.
Крім суто емоційних міркувань були, природно, і прагматичні. Прохання про великомасштабну фінансову допомогу може - теоретично - відлякати потенційних кредиторів і відрізати країну від ринку капіталу, на якому Іспанія мало не щотижня змушена розміщувати все нові і нові держоблігації для рефінансування свого боргу.
Втім, завзяте небажання викликати швидку допомогу, незважаючи на очевидне загострення недуги, уже не теоретично, а практично змусило інвесторів закладати у відсоткові ставки іспанських цінних паперів додаткові ризики. Про це свідчило швидке зростання дохідності держоблігацій, які випускаються в Мадриді, що все більше і більше ускладнювало боргові проблеми Іспанії.
Небажання зв'язуватися з "трійкою"
Так що коли в п'ятницю, 8 червня, з'явилися перші повідомлення інформагентств про можливий майбутній виклик лікарів, валютний і фондові ринки відреагували абсолютно спокійно. Подібний розвиток подій їх явно не лякав. А вранці в понеділок, 11 червня, і курс євро до долара, і індекси найважливіших азіатських і європейських бірж відреагували на чутки, що підтвердилися за вихідні, потужним стрибком вгору. То було вже недвозначне схвалення прийнятого рішення.
Здається, що ще одна важлива, якщо не головна, причина повільності Мадрида полягала в тому, що він ні в якому разі не хотів потрапити в розряд офіційних одержувачів фінансової допомоги зі стабфонду. Адже такий статус передбачає жорсткі вимоги трьох кредиторів - Європейського Союзу, Європейського центрального банку та Міжнародного валютного фонду - і настільки ж жорсткий регулярний контроль виконання цих вимог спеціальними ревізорами, яких з легкої руки журналістів стали називати "трійкою" або "людьми у чорному".
Так от, уряд у Мадриді з внутрішньополітичних міркувань будь-що хотів уникнути постійних перевірок своєї діяльності "людьми у чорному". Адже вони отримали б право досконально аналізувати всі деталі бюджету країни і приписувати ті чи інші скорочення, що напевно не сподобалося б іспанським виборцям.
Привілейований пацієнт
Тому був знайдений прийнятний для всіх компроміс: в даному випадку офіційним адресатом фінансової допомоги виступить не вся країна, а тільки її банківський сектор, держава ж візьме на себе роль розподільника коштів, що надаються, і гаранта їх повернення. Інакше кажучи, Іспанія опиниться в тій же лікарні, що і Греція, Ірландія і Португалія, але отримає окрему палату та особливий догляд.
Такі привілеї цілком виправдані. І не тільки тому, що мова йде про VIP-пацієнта - четверту за потужністю економіку єврозони. Ціла низка фінансових показників, наприклад загальний рівень державної заборгованості, в Іспанії кращі, ніж у багатьох інших членів валютного союзу, до того ж уряд у Мадриді досить послідовно і цілеспрямовано проводить різноманітні реформи і вже домігся певних успіхів.
Але подальшому просуванню вперед заважає хвороба, яка охопила банки країни після того, як луснула мильна бульбашка на іспанському ринку нерухомості. Цим банкам терміново потрібен свіжий капітал, щоб вони могли нормально кредитувати бізнес, який хотів би інвестувати і створювати нові робочі місця. Скільки саме грошей необхідно іспанським кредитно-фінансовим інститутам для того, щоб почати нове життя, зараз з'ясовують дві незалежні групи міжнародних консультантів. Вони обіцяли оприлюднити результати своїх аудитів у другій половині червня.
Фактор 17 червня
Проте в Брюсселі не стали чекати і вже називають цифру 100 мільярдів євро. Це насправді не так вже й багато, якщо враховувати розміри Іспанії, а також ті суми, які надані іншим отримувачам допомоги зі стабфонду EFSF. До того ж дана кругла цифра свідомо завищена європейськими кредиторами: вони мають намір зарезервувати за Іспанією істотно більше грошей, ніж реально може знадобитися, щоб тим самим заспокоїти ринки і відбити у спекулянтів бажання грати проти іспанських банків.
Тепер офіційне звернення Мадрида за допомогою можна вважати чистою формальністю. Коли саме його озвучать, особливого значення не має. Найголовніше вже здійснилося. За тиждень до доленосних виборів в Греції 17 червня, після яких може початися вихід цієї країни з єврозони та інші пертурбації, фінансові ринки одержали чіткий сигнал: за здоров'я іспанського пацієнта європейські лікарі будуть боротися з усіх сил. І у них є кошти, щоб його вилікувати.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас