НБУ: Сума відшкодування внесків населенню може бути збільшена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Сума відшкодування внесків населенню може бути збільшена

Казна та Політика
969
Фонд гарантування внесків фізичних осіб (ФГВФО) розглядає питання про збільшення суми відшкодування. Про це у відеозверненні повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ), голова адміністративної ради ФГВФО Ігор Соркін.
"На сьогодні гарантована сума відшкодування за внесками, які стали недоступними, становить 150 тис. грн. Останнє підвищення цієї суми було проведено в листопаді 2008 р. З метою виконання завдань, визначених програмою Президента України (Віктора Януковича), подальшого зміцнення довіри до банків з боку населення, підвищення рівня захищеності переважної більшості вкладників країни, Фондом гарантування внесків розглядається питання про збільшення суми відшкодування", - заявив Соркін.
Нагадаємо, раніше був ухвалений закон про передачу ФГВФО від НБУ функції ліквідації проблемних банків.
Закон передбачає введення оцінки банківської діяльності на основі системи управління ризиками, введення понять "проблемного банку" і "неплатоспроможного банку" із застосуванням кількісних і якісних критеріїв, що встановлюються законом України "Про банки і банківську діяльність".
Закон передбачає, що Національний банк України буде продовжувати виконувати функції з банківського регулювання і пруденційного нагляду, в тому числі здійснювати посилений нагляд за діяльністю проблемних банків і впроваджувати програми їх фінансового оздоровлення в рамках встановлених законодавством часових обмежень.
До "проблемних" НБУ буде відносити банки, в яких присутній хоча б один з критеріїв. Це зниження регулятивного капіталу та/або нормативів капіталу на 10% за місяць; невиконання банком вимоги вкладника або кредитора протягом 5 днів; системне порушення банком законодавства про відмивання доходів; подача недостовірної звітності; систематичне незабезпечення управління ризиками. Крім того, НБУ зможе встановити додаткові критерії.
Він викликав деякі сумніви експертів щодо захищеності громадян, так як з моменту його вступу в силу, обсяг гарантування внесків буде визначатися ФГВФО, а не закріплений законодавчо. Сам фонд заяви щодо можливого скасування суми відшкодування спростовує.
Директор-розпорядник Фонду гарантування внесків фізичних осіб Олена Шарова, заявляла, що закон № 4452 "Про систему гарантування внесків фізичних осіб" не вплине на розмір суми гарантованої суми відшкодування внесків, він залишиться колишнім на рівні 150 тис грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас