Китай готується до проведення агресивної монетарної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай готується до проведення агресивної монетарної політики

Казна та Політика
777
Якщо хтось і розраховував на те, що Народний банк Китаю вирішив провести одноразову акцію стимулювання ділової активності, знизивши відсоткову ставку, то від подібних ілюзій слід відмовитися.
Деякі експерти вважають, що ще й рік не встигне підійти до завершення, а Центробанк Піднебесної вже двічі знизить відсоткову ставку. Таким чином, влада країни встала на шлях агресивної монетарної політики і не має наміру зупинятися на разовому скороченні ключового показника. Зокрема, до прихильників такої теорії належить економіст фінансової корпорації Citigroup Inc. Дін Шуан. На думку експерта, який багато років пропрацював в ЦБ Китаю, Пекін піде на багато що, для того щоб не допустити уповільнення економічного зростання в країні.
"Економіка Китаю все ще перебуває на стадії уповільнення. Ми до цих пір не бачимо певної точки розвороту, так що політика, спрямована на підтримку, зараз дуже потрібна для стабілізації зростання", - відзначає Шуан. Аналітики не відкидають, що за підсумками II кварталу темпи зростання ВВП Китаю можуть виявитися ще повільнішими, ніж динаміка за I квартал. На думку Шуана, в квітні-червні 2012 р. найбільша економіка, що розвивається, світу приросла всього на 7%, максимум - на 7,5%, в річному вирахуванні. Для порівняння, в I кварталу ВВП зростав на 8,1%.
Тим часом зростання може виявитися і сильнішим. На користь цього свідчать дані зовнішньої торгівлі, що вийшли сьогодні. Китайська статистика рапортувала про те, що експорт КНР виріс на 15,3% за підсумками травня, в порівнянні з аналогічним показником річної давності. Це виявилося приємною несподіванкою для абсолютної більшості експертів, які чекали більш помірного приросту.
У той же час стримуючим фактором, як і раніше, виступають темпи промислового виробництва. У минулі вихідні стало відомо про те, що обсяги промвиробництва в Китаю виросли менш ніж на 10%. В результаті спостерігається уповільнення зростання промисловості вже другий місяць поспіль. Також не радують і дані зі споживчого ринку, де роздрібні продажі виросли на мінімальне значення за останні 6 років.
Минулого тижня, 7 червня, Народний банк Китаю ухвалив рішення знизити розмір відсоткової ставки на 0,25 в.п. до 6,31% і депозитну ставку на 0,25 в.п. до 3,25%. ЦБ Китаю, починаючи з листопада 2011 р., тричі знижував норми резервування для великих фінансових кредитів, довівши їх до 20%, проте ставка весь цей час залишалася без зміни. Останній раз ЦБ знижував ставку в кінці 2008 р. одночасно з урядовою програмою підтримки економіки, розмір якої склав 4 трлн юанів.
Прем'єр Держради КНР Вень Цзябао в травні виступав із заявами про те, що уряд докладе значних зусиль для стабілізації темпів зростання ВВП на рівні 7,5-8%.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас