"Нафтогаз" з початку червня істотно наростив закупівлі російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" з початку червня істотно наростив закупівлі російського газу

Енергетика
224
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" в першу половину червня імпортувала в середньому близько 84,5 млн куб. м російського газу на добу, що приблизно на дві третини перевищує середні показники травня або квітня, повідомляє галузева статистика.
Згідно з даними ЦДУ ПЕК, якщо в середньому в травні "Нафтогаз" відбирав по 52,1 млн куб. м, то в останні два місяці - по 62,1-62,3 млн куб. м, в перший день червня вже 75 млн куб. м.
У наступні червневі дні поставки коливалися на рівні близько 85 млн куб. м щодоби. При збереженні такої тенденції в цьому місяці українська газова монополія отримає від "Газпрому" 2,5 млрд куб. м, у порівнянні з приблизно 1,6 млрд куб. м в квітні і травні.
На минулому тижні голова російської газової монополії Олексій Міллер повідомив про підписання угоди про надання "Нафтогазу" авансу в розмірі $2 млрд за транзит газу, який би забезпечив закачування газу в підземні сховища України в необхідному обсязі для проходження осінньо-зимового максимуму 2012 - 2013 рр.
Раніше О.Міллер висловлював побоювання в тому, що Україна закачує недостатню кількість газу в ПСГ, що підвищує ризики невиконання Україною зобов'язань транзитувати в повному обсязі російський газ в Європу. У свою чергу "Нафтогаз" заявляв, що цього року має намір закачати газ лише в обсязі, необхідному для забезпечення внутрішніх потреб, не бажаючи за свій рахунок оплачувати зайві його запаси.
Згідно з контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом", мінімальні зобов'язання щодо закупівлі Україною російського газу - 41,6 млрд куб. м на 2012 рік (всього за контрактом - 52 млрд куб. м). Україна заявляє про намір закупити в поточному році лише 27 млрд куб. м російського газу через високу ціну і веде відповідні переговори, але вони поки безуспішні.
Як повідомлялося раніше, ціна газу для України у другому кварталі 2012 року становить близько $425 за 1 тис. кубометрів, у порівнянні з $416 у першому кварталі поточного року.
Якщо допустити, що на третій квартал ціна не зміниться, то $2 млрд Україні вистачить для закупівлі близько 4,7 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас