Як змінився Київ до Євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінився Київ до Євро

2835
Зі стартом Євро-2012 київський залізничний вокзал і аеропорт "Бориспіль" зажили по-новому. На вокзалі туристам роблять стрижки за 50 грн і возять на ретро-поїзді навколо Києва, а в аеропорту іноземців вчать користуватися нашими кранами у вбиральнях. При цьому і там, і там скаржаться, що туристів чекали більше. Мабуть, тому ніде ми не помітили тисняв та черг.
Ретро-поїзд
Спеціально на час футбольного ЧЄ вчора на вокзалі запустили так званий ретро-поїзд. Це паровоз 1953 року (їздить на мазуті) і три комфортабельні вагони - два з м'якими сидіннями, музикою, ТВ і один вагон-ресторан. "Вирушати наш ретро-поїзд буде щодня від першого перону о 13.56, потім 2,5 години зі швидкістю 15 км на годину буде їхати навколо Києва. У поїздці екскурсовод розповість про історію київського вокзалу і Києва, можна буде помилуватися видами Києва, а ще посидіти в ресторані", - розповіли нам провідники поїзда. Квиток на таку прогулянку коштує всього 25 грн, в ресторані ціни теж не найвищі: за 50 г вина просять 25 грн, бутерброди від 7,70, салати від 19,30 грн.
Дешевий торт
Втім, зміни на вокзалі торкнулися і цін на деякі товари та послуги. Наприклад, знаменитий "Київський" торт подешевшав на 5 грн, так що тепер за 1 кг просять 90 грн. "Ми навіть клієнтам показуємо спеціальні бланки, де зазначено, що торт сьогоднішній", - вручила нам папір продавець. Вхід в туалет тут і зовсім став безкоштовним (був по 2 грн), правда, як розповіло керівництво вокзалу, - тільки на місяць. У дитячій кімнаті на центральному вокзалі поставили пластикові гірки для малюків, а у вокзальному сервіс-центрі можна попрацювати на комп'ютері і навіть помитися в душі. Правда, туди рідко заходять туристи, чого не скажеш про вокзальну перукарню. "От тільки що у мене стригся француз за 50 грн. З ним волонтер був, який все перекладав. Турист пішов задоволений, але на чай грошей не залишив", - розповіла нам перукар тутешнього салону краси.
До речі, нам волонтери повідомили, що туристи всі як один запитують, як дійти пішки до Хрещатика і де поміняти валюту. "Чомусь туристи всі люблять ходити пішки. А якщо вже питають про таксі, то ми ведемо до легальних, які за лічильником возять", - розповіла нам волонтер Анна. Дійсно, біля виходу з вокзалу стоїть безліч таксистів з однаковими "шашками", а нелегали (мафія таксистів, про яку ми неодноразово писали) закликають їхати вже з паркування, але завдяки волонтерам клієнтів у них майже немає. Міняли з центрального вокзалу пішли до платформ, звідки відправляються електрички, а от бомжі та жебраки як були, так і залишилися - вони мирно відпочивають на зупинках.
Аеропорт
В аеропорту бомжів і жебраків немає - занадто багато міліції. "У порівнянні з тим, як було до Євро, кількість міліції збільшилася в 2,5 рази. Хоча якихось неординарних випадків ще не було", - говорить нам один з правоохоронців. А ось тутешнім волонтерам вже доводилося допомагати іноземцям, які не зуміли розібратися в терміналі В з кранами в туалетах. "Там крани вмикаються в момент, коли руки до них підносиш, але туристи цього не зрозуміли", - розповіла нам волонтер. Ціни, до речі, тут, як і на вокзалі, залишилися колишні, зате з'явилося аж три різні таксі: два легальні (до Хрещатика возять за 260 грн) і нелегали. "Сьогодні вже був випадок в терміналі з нелегальним таксі, коли шведів довезли до центру за 500 євро. Таксист каже, що назвав їм суму 500, а вони зрозуміли, що це в євро, і заплатили", - розповіли нам таксисти. Спеціально до ЧЄ тут з'явилися брендовані під Євро автобуси КП "Київпастранс", які через кожні 15 хвилин возять тих, хто прилетів, до Києва всього за 15 грн до станції метро "Бориспільська". Але в шаттлах максимум по 2-3 людини.
Тенденції: пиво на вулиці і мода на прапори
Зі стартом Євро життя киян змінилося. На станціях метро, наприклад, з'явилися чергові, які відправляють кожен поїзд, а в тролейбусах і автобусах перестали видавати квитки. "Контролерів не буде, їдьте без квитка", - сказав водій тролейбуса. Тисячі двірників в однаковій уніформі відтепер метуть вулиці цілодобово, а від кількості міліціонерів у місті рябить в очах. "Уявляєте, вони навіть в "Макдональдсі" стоять!" - дивувалися вчора люди на Поштовій площі.
У громадських місцях тепер дозволяють курити і пити, причому алкоголь навіть не потрібно ховати в пакети. "Головне, щоб ви не бешкетували, як вип'єте, а так можете скрізь пити і курити спокійно. Під час Євро ми дозволяємо", - сказали нам патрульні на Контрактовій площі. А от викликати таксі - тепер ціла проблема. Більшість служб не можуть знайти машини, тому що водії таксі воліють стояти в центрі і працювати на себе, підбираючи іноземних клієнтів на вулиці. "Ось я постояв годину біля Майдану, а потім відвіз двох німців в паб поруч з метро "Університет" за 200 грн. Це вигідніше, ніж їздити на замовлення", - сказав нам таксист. А ось артистам в пабах, навпаки, місяць доведеться сидіти без грошей: майже у всіх кафе на час Євро-2012 живу музику замінили прямими трансляціями матчів.
Зі стартом Євро в Києві з'явилася мода на все національне. Наприклад, на всіх перехрестях, де раніше продавали календарі або зарядні пристрої для мобільних телефонів, відтепер торгують жовто-блакитними прапорами по 10-15 грн. Їх охоче розкуповують водії по кілька штук і кріплять в дверні отвори автомобілів. За лічені дні серед киян стало модно носити одяг з національними візерунками і написами: "Я українець", "Я люблю Київ", - такі речі з'явилися у всіх нових колекціях модних бутиків.
Анастасія Браткова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас