Президент розповів про "динамічне" зростання ВВП України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент розповів про "динамічне" зростання ВВП України

Казна та Політика
638
Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України на сьогоднішній день складає приблизно 2%. Про це заявив Президент України Віктор Янукович сьогодні під час засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів, передає кореспондент РБК-Україна. "Темпи зростання економіки дещо підвищуються. Уже в квітні і в травні економіка розвивається дещо динамічніше... Цього року ми сподіваємося, що ВВП буде 1,5 трлн грн", - сказав Президент.
Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Moody's прогнозує, що реальне зростання ВВП України, швидше за все, сповільниться до 2,5% -3% в 2012 р. з 5,2% в 2011 р., в той час як слабкі перспективи зростання світової економіки на поточний будуть пригнічувати попит на експорт сировинних товарів України як сталь та інші метали. "Ці слабкі економічні показники будуть продовжувати чинити тиск на зростання банківського кредитування протягом наступних 12-18 місяців", - йдеться в повідомленні агентства.
Нагадаємо, в оцінці економічного стану Національного банку України (НБУ) повідомлялося, що зростання ВВП України за 4 місяці 2012 р. залишилося на квартальному рівні, який в свою чергу збільшився в річному вирахуванні на 1,8%. До цього НБУ повідомляв, що зростання ВВП України в I кварталі ц. р. склало 2,5% в річному вирахуванні.
Раніше Янукович повідомляв, що в Україні в 2012 р. спостерігається уповільнення економічного зростання. "За підсумками чотирьох місяців поточного року спостерігається уповільнення економічного зростання. Воно невелике, але воно є. Тобто негативні тенденції в низці галузей промисловості", заявив Янукович. За його словами, сьогодні зовнішні умови глобальної економіки залишаються досить складними. "Тому я чекаю від уряду таких пропозицій, щоб ми з вами мали можливість своєчасно реагувати на ті виклики, які сьогодні існують", - додав Янукович.
Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров прогнозував, що зростання ВВП в 2012 р. складе 5-6%. А нинішній секретар РНБО Андрій Клюєв, перебуваючи на посту першого віце-прем'єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі заявляв, що уряд ставить перед собою завдання вийти на середньорічні темпи зростання ВВП в 2012 р. 6-8%.
На думку аналітиків Міжнародного фонду Блейзера, Україна в змозі досягти економічного зростання на рівні вище 7% на рік. Зростання можливе за рахунок істотного прискорення розвитку в порівнянні з поточними показниками зростання ВВП, який, за прогнозом Міжнародного Фонду Блейзера, складе в 2012 р. близько 3% і прискориться до 4% -5% в 2013 р.
У свою чергу аналітики "Трійка Діалог" вважають, що при посиленні європейських боргових проблем прогноз щодо зростання ВВП України може бути знижено з 3% до 2%. А аналітики Renaissance Group прогнозують зростання ВВП на рівні 3% за підсумками поточного року.
У той же час Міжнародний валютний фонд (МВФ) в середині квітня знизив прогноз щодо зростання ВВП України в 2012 р. на 1,8 в.п. - до 3%. Прогноз щодо інфляції також знижений - з 9,1% до 6,7%. "Збільшення відтоку капіталу... посилить фінансовий тиск на країни з великою потребою в зовнішньому фінансуванні, такі, як Україна", - прогнозують аналітики МВФ, підкреслюючи, що державні фінанси в Україні залишаються вразливими для тиску з боку заробітної плати, пенсій та капітальних витрат.
У держбюджеті на 2012 р. закладено зростання ВВП на рівні 3,9%. Однак, згідно з прогнозами Світового банку, ВВП України в 2012 р. виросте тільки до 2,5%. Такий же прогноз міститься в документах Європейського банку реконструкції та розвитку - 2,5%, що на 1 відсотковий пункт менше, ніж в жовтневому прогнозі. Згідно з прогнозами Fitch, зростання ВВП в Україні в 2012 р. сповільниться до 4%.
На 2013-2014 рр. Світовий банк прогнозує зростання ВВП України на рівні 4%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас