Який депозит правильний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Який депозит правильний

Кредит&Депозит
5620
Журналіст видання ЛIГАБiзнесIнформ запитала банкірів: як і в що вкласти 10-20 тис. гривень?
Андрій Олійник, заступник голови правління Євробанку:
- На поточний момент крива дохідності за депозитами має нормальну висхідну динаміку, тому розміщення депозиту на піврічний термін є більш вигідним, ніж розміщення на кілька коротких термінів. Винятком з цього правила може бути випадок, коли інвестор очікує підвищення ставок за короткими депозитами. Така ситуація, на думку аналітиків, можлива в кінці року на тлі виборів до Верховної Ради, тому стратегією інвестора може бути розміщення внеску на термін 5-6 місяців з подальшим перерозміщенням на коротший термін.
Щодо вибору валюти, необхідні розрахунки інвестора щодо паритету відсоткової ставки. Піврічні ставки в доларах в більшості випадків зараз на ринку не перевищують 8,5% річних, в євро - 7,5%, у гривні - 17%. За півроку різниця в дохідності між гривнею і доларом - 4,25%, гривнею і євро - 4,75%. Світові очікування щодо курсу гривні - девальвація до 8,7-8,8 за долар (на 8%), що перевищує різницю в дохідності на ставці. Також необхідно враховувати витрати на валютообмін.
Світові очікування щодо пари долар-євро (вони відображаються в курсі Libor), говорять, що євро знеціниться відносно долара на 0,09% за півроку. Тому вибирати інвестування в євро під традиційно більш низьку ставку в Україні недоцільно.
В результаті, якщо говорити про грошовий депозит, я б розділив внесок на гривню і долар (наприклад, навпіл) і розмістив його на 6 місяців.
Ігор Шумицький, директор Департаменту маркетингу роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку:
- Враховуючи, що сума невелика, рекомендуємо розглянути кілька варіантів розміщення коштів і вибрати найбільш оптимальний для себе.
Перший варіант більше підійде для тих, хто хоче отримати максимальний дохід від своїх коштів. Таким вкладникам ми пропонуємо скористатися сьогоднішньою ситуацією на ринку, - сьогодні банки пропонують високі ставки, - і зафіксувати максимальну дохідність для своїх заощаджень відразу на рік. Адже з часом, банки будуть намагатися знизити вартість залучених ресурсів, і пропозиції за депозитами вже не будуть настільки щедрими. Безумовно, найвищу дохідність можна отримати за внесками у гривні, в залученні якої банки зацікавлені найбільше, оскільки сьогодні це основна валюта кредитування. Цей варіант розміщення дозволяє уникнути витрат, пов'язаних з конвертацією в інші валюти. Наприклад, щодо внеску VAB 24, відкрити та обслуговувати який можна тільки в системі інтернет-банкінгу, дохідність за рік за депозитом на суму 20 тисяч гривень складе близько 3585 гривень (враховуючи, що цей рік високосний, розрахунок по періоду внеску, який враховується в 2012 році, проводимо виходячи з 366 днів у році).
Якщо ви хочете диверсифікувати валютні ризики, рекомендуємо половину коштів розмістити в національній валюті, а другу половину, враховуючи, що сума невелика, лише в одній з іноземних валют, наприклад, в доларах. Для розміщення на депозит можна зробити розбивку 50:50. Якщо розрахунок проводити виходячи з курсу 8,08, відповідно, суми для розміщення складуть 11 920 гривень і 1000 доларів. По тому ж внеску ВіЕйБі 24, за яким на даний момент ставка на 1 рік у гривні становить 18%, а доларах - 9%, сукупна дохідність складе близько 2136 в гривень і 89,6 долара або 720,83 в еквіваленті (за курсом 8,045), сумарна дохідність становить 2857 гривень. Різниця в дохідності 728 гривень, у порівнянні з внеском в гривні, на 1 рік.
Якщо всі 20 тисяч гривень перевести в долар і покласти на 1 рік, клієнт заробить за поточним курсом близько 1784 гривень, що нижче від можливої дохідності за внеском у гривні на 1801 гривню, тобто менше в два рази.
Обережнішим вкладникам, які вважають за краще розміщувати кошти на невеликий період, вигідним вкладенням можна вважати розміщення на гривневий депозит, який передбачає більш високу дохідність, ніж внески в іноземній валюті. Якщо розмістити 20 тисяч гривень на термін 6 місяців – дохідність за депозитом ВіЕйБі 24 складе 1775 гривень. (Для порівняння, дохідність за депозитом в доларах за поточним курсом складе 846,25 гривні в еквіваленті, а за внесками у євро - 695,9 гривні відповідно).
Різниця внеску в доларах в дохідності 929 гривень, у порівнянні з внеском в гривні на 6 міс, а внеску в євро 1 079,1 гривні.
Анна Макаренко, начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру:
- У випадку якщо клієнт бажає отримати максимальний дохід від даної суми і при цьому розмістити суму на термін більше 6 місяців, логічно вибрати термін з максимальною відсотковою ставкою.
Але, враховуючи нестабільність основних світових валют (долар, євро), а також курс інфляції і нестабільність національної валюти, можна задуматися і про розбивку суми, наприклад:
50% - в доларах і 50% - у гривні.
Також при виборі валюти внеску, необхідно враховувати, що через, наприклад, 9 місяців курс іноземної валюти може змінитися, у разі підвищення курсу - вкладник виграє, так як маючи на руках суму в доларах при обміні він отримає більшу кількість гривні, в порівнянні з періодом, коли купувалася валюта. І, відповідно, в разі падіння курсу - вкладник не тільки програє на курсовій різниці, а й отримує менше відсотків, за рахунок того, що ставка у валюті менша, ніж у гривні.
Ольга Шостак, начальник управління по роботі із заможними клієнтами Укрсоцбанку:
- Я б рекомендувала розмістити гроші на депозит "Капітал" на 24 місяці в Укрсоцбанку. Чому? Відсоткова ставка за цим видом депозиту - дуже приваблива (найбільша серед всієї лінійки депозитів, запропонованих у банку). Через 6 місяців клієнт може зняти гроші достроково і не втратити при цьому відсотки (а клієнт розраховує розміщувати гроші саме до кінця року). Якщо ж клієнт передумає – депозит, як і раніше, буде приносити своєму власнику дохід, і при цьому клієнтові не потрібно бігти в банк і переоформлювати договір на новий термін. Крім того, цей вид внеску можна поповнювати.
Інший варіант - депозит "Класичний" на 12 місяців. Використання цього виду внеску дозволяє зняти гроші достроково і не втратити відсотки, нараховані за повні 3 місяці. Якщо ж змінилися плани і клієнт вирішив не знімати гроші через півроку - гроші продовжують приносити дохід. І, знову-таки, клієнтові не потрібно йти в банк і переоформлювати договір на новий термін.
Але цей внесок не можна поповнювати.
Що стосується валюти: особиста справа кожного. Все залежить від намірів клієнта. Якщо клієнт планує в найближчому майбутньому ці гроші витратити - достатньо зберігати заощадження у гривні.
Якщо ж планів на ці гроші немає - можна розділити суму навпіл і зберігати частину у валюті, і частину в гривні.
Чого точно не рекомендую робити - гнатися за високими відсотками в банках з неперевіреною репутацією. Можна врешті-решт не повернути свої заощадження.
Вікторія Рибчинська, директор департаменту з організації розробки та просування продуктів на ринку банківських послуг Конверсбанку:
- На сьогоднішній день найпривабливішою в нашому банку є акційна депозитна програма "Обери Чемпіона!", яка спочатку передбачає 20% річних у національній валюті та 10% в доларах і євро. Крім того, якщо при оформленні внеску клієнт правильно вкаже збірну-переможця чемпіонату з футболу, то відсоткова ставка внеску з 2 липня 2012 р. автоматично збільшиться ще на 2,012 відсоткового пункту - до 22,012% річних у гривні та до 12,012% в доларах і євро. Важливо, що внесок передбачає також можливість поповнення та щомісячну виплату відсотків. Внесок "Обери Чемпіона!" можна оформити на 4, 8 і 12 місяців (385 днів).
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас