Греція може стати банкрутом вже в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція може стати банкрутом вже в липні

Казна та Політика
1292
Фінансові ресурси Греції швидко добігають кінця, і Афіни можуть залишитися без грошей вже в липні, поки європейські лідери намагаються зрозуміти, як їм зберегти валютний союз.
У найгіршому разі, пише The New York Times, Афіни будуть змушені тимчасово призупинити виплату зарплат і пенсій, імпорт палива, продуктів харчування і лікарських препаратів.
Дефіцит коштів складе близько 1,7 млрд. євро, незважаючи на обіцяну Греції на початку весни другу програму допомоги обсягом 130 млрд. євро, оскільки податкові надходження різко скорочуються, а інші джерела потенційних доходів держави вичерпалися.
Грецькі чиновники розглядають можливість використовувати кошти, призначені для рекапіталізації проблемних грецьких банків. Деякі навіть пропонують розплачуватися з держслужбовцями та постачальниками борговими розписками, передає Взгляд.ру.
"Трійка" міжнародних кредиторів Греції (МВФ, Єврокомісія і ЄЦБ) відкладає виплату 1 млрд. євро з чергового траншу до тих пір, поки в країні не буде сформовано стабільний уряд. Однак навіть якщо ці гроші дійдуть до Афін, Греції все ще потрібно знайти додаткові кошти для покриття зобов'язань.
Одним з ключових елементів бюджетної реформи Греції є передумова, що владі вдасться хоча б частково стягнути заборгованість за податками з тих громадян і компаній, які довгі роки ухилялися від їх сплати. За оцінками податкового відомства країни, податкова заборгованість становить 45 млрд. євро, проте, якщо підходити до питання з реалістичних позицій, до бюджету з них навряд чи надійде навіть десята частина.
Зарплати у державному та приватному секторах були скорочені в цьому році майже вдвічі, в результаті чого в січні-квітні Афіни недорахувалися 495 млн. євро із запланованих доходів від ПДФО. Крім того, різко збіднілі споживачі скоротили видатки, що призвело до банкрутства багатьох малих підприємств і загального зниження податкових виплат компаніями.
Міністерство фінансів Греції розраховувало на зростання надходжень в результаті підвищення ПДВ до 23% відповідно до умов міжнародних кредитів. Проте за перші 4 місяці 2012 року Мінфін отримав на 800 млн. євро менше запланованої суми ПДВ. Частково це пояснюється приховуванням доходів від податків, стверджують представники податкового відомства країни.
Тим часом у міжнародному рейтинговому агентстві Standard & Poor's заявили, що шанси Греції залишитися в складі єврозони становлять один до трьох.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас