У Раді зареєстровано законопроект про податок на багатство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді зареєстровано законопроект про податок на багатство

Казна та Політика
1642
У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект № 10558 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства і предметів розкоші. Текст законопроекту на сайті ВР поки відсутній.
За попередніми оцінками, додаткові надходження до держбюджету від введення податку на багатство можуть скласти 500 млн грн на рік.
Раніше повідомлялось, що в Мінфіні розраховують, що додаткові доходи держбюджету від введення податку на розкіш складуть 900 млн грн. У свою чергу перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова зазначала, що протягом півроку від введення податку на багатство передбачається виручити близько 0,5 млрд грн.
Зокрема, автори документа пропонують ввести в Україні податок на майно. Він має замінити податок на нерухомість, що так і не запрацював на початку 2012 року у відношенні квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м. Цей збір з 1 січня 2013 року буде скасований.
Податок на майно будуть щорічно платити фізичні та юридичні особи - власники квартир загальною площею більше 200 кв. м і вартістю понад 1000 мінімальних зарплат (МЗ), тобто більше, ніж 1,09 млн грн виходячи з поточного розміру МЗ; котеджів, дачних і садових будинків - 500 кв. м і 2500 МЗ (2,74 млн грн); об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника - 600 кв. м і 3000 МЗ (3,28 млн грн).
Відповідно до законопроекту віце-прем'єра-міністра соцполітики Сергія Тігіпка, розкішшю вважалися квартири і будинки площею від 200 кв. м і 400 кв. м відповідно. Міністр фінансів Юрій Колобов прирівнював податок на розкіш до податку на нерухомість, тобто пропонував стягувати його починаючи з 120 кв. м для квартир і 250 кв. м для будинків. Від пропозиції Мінфіну залишилася тільки ставка податку - 0,5% оціночної вартості (мінус витрати на оцінку). Сума податку не зможе бути меншою за 2% МЗ за кожен квадратний метр житла, тобто мінімальна планка в квартирі площею 200 кв. м складе 4,4 тис. грн. Примітно, що в 2013 році сплата податку буде здійснюватися виходячи з мінімальної зарплати, і тільки з 2014 року буде задіяна оціночна вартість.
На думку керівника комітету з законодавства, юридичних питань і стандартів Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олександра Фомицького, не варто вводити податок, побудований на тіньових відносинах. "Оціночна вартість - це суб'єктивна думка оцінювача, складена на підставі аналізу аналогічних продажів. Реальних цін і ринку немає - всі намагаються приховувати ціну угод. Тому буде можливість ухилитися від сплати податків", - пояснює Фомицький, зазначаючи, що оцінну вартість можна знизити і на 50%. Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован впевнений, що, якщо уряд не здатний запустити механізм адміністрування податку на нерухомість, він не зможе використовувати і нову схему оподаткування.
Також новим законопроектом змінено принцип оподаткування рухомого майна. Уряд пропонує відмовитися від прив'язки податку до об'єму двигуна, а стягувати податок на розкіш з легкових автомобілів і мотоциклів тільки в разі перевищення граничної вартості: понад 700 МЗ (765,8 тис. грн) - для автомобілів і 200 МЗ (218,8 тис. грн) - для мотоциклів. При цьому податком в розмірі 40% від вартості покупки всередині країни (плюс ПДВ при ввезенні) буде обкладатися тільки новий транспорт.
При купівлі вживаних транспортних засобів, у тому числі дорогих раритетних моделей, податок стягувати не будуть. У перших версіях документа пропонувалося стягувати податок з усіх транспортних засобів з об'ємом двигуна понад 3-3,4 тис. куб. см із застосуванням понижуючого коефіцієнта в залежності від терміну експлуатації. За словами співрозмовника "Комерсант-Україна", нова схема, на якій наполіг Микола Азаров, зробить вигідною ввезення в Україну б/в автомобілів навіть з урахуванням високої ставки акцизу.
Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко вважає логічною відмову від прив'язки до обсягу двигуна, так як є дорогі автомобілі з невеликим об'ємом, наприклад 2-літрові Mercedes і Porsche, ціна яких доходить до 100 тис. дол "Але сама величина податку маячна. Будуть переходити або на б/в, або реєструвати, наприклад, у Польщі, оформляти спільне користування з нерезидентом і в Україні їздити по довіреності. А контролювати це вже неможливо", - додає експерт. Не будуть платити 40-відсотковий податок також власники старих яхт, гідроциклів, літаків і вертольотів
Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що Міністерство соціальної політики буде наполягати на введенні податку на багатство не тільки на нерухомість і транспортні засоби, а й на всі предмети розкоші. При цьому Тігіпко зазначив, що введення такого податку не торкнеться середнього класу і бідних верств населення.
У той же час в Міністерстві фінансів України відклали ідею введення 20-відсоткового податку на доходи фізосіб і оподаткування таких предметів розкоші, як коштовності, хутра і дорогі годинники. В новому документі передбачено, що при покупці дорогих речей: виробів з дорогоцінних металів і каменів, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва та колекціонування вартістю понад 50 МЗ (54,7 тис грн), хутра - 40 МЗ (43,8 тис. грн), зброї - 20 МЗ (21,9 тис. грн) застосовуватиметься ставка податку на багатство в розмірі 10% (плюс ПДВ при імпорті).
Варто зазначити, у віце-прем'єра-міністра соцполітики Сергія Тігіпка ця планка була нижчою - 2-3 тис. євро, крім того, він пропонував обкладати податком дорогий одяг і взуття. Мінфін взагалі ігнорував ці групи товарів.
"Будуть купувати, наприклад, в Україні підробні китайські годинники Patek Philippe, при вивезенні їх декларувати, а назад ввозити вже справжні", - вважає Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован впевнений: якщо уряд справді хоче поширити оподаткування на дорогі речі, необхідно включити їх в підакцизні товари або ввести збільшений ПДВ, що сплачується на кордоні автоматично. Однак поки запропоновано платити податок на розкіш протягом місяця після ввезення товару.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас