Розпродаж активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпродаж активів

Фондовий ринок
1890
Криза - не час для економії. Принаймні, так вважають компанії, які вже кілька місяців розкуповують європейські активи, що подешевшали.
З початку року індекс FTSE 100, куди входить сотня найбільших британських компаній, впав на 6%. Індекс CAC 40, "кошик" із французьких акул бізнесу, також "схуд" майже на 6%. І так - далі за списком. Для європейського бізнесу це, звичайно, нещастя, один з неминучих наслідків боргової кризи в Європі. Але тільки не для потенційних покупців. Час кризи для них - як довгоочікуваний тиждень різдвяних розпродажів, коли дорогі європейські активи можна придбати з чималою знижкою. Ще восени і взимку потенційні покупці з обережністю придивлялися до Європи. Цей період інвестбанкіри люблять називати "поживемо і побачимо". Але навесні вони, нарешті, дозріли для укладання угод. Тому заява Panasonic Corp. про початок походу за покупками в збіднілу Європу - хороший знак для ринків. Минулого тижня головний керуючий директор компанії Казунорі Такамі підтвердив, що компанія вивчає можливість угод зі злиттів і поглинань для створення власної виробничої бази в Європі.
Друге дихання
Минулий рік був найгіршим для глобального ринку M&A за останні сім років. Таким же став і перший квартал 2012-го. Світовий обсяг угод зменшився з $737 млрд. роком раніше до $416 млрд. Навіть в розпал фінансової кризи угод спостерігалося більше. Багато домовленостей були просто не доведені до кінця. Покупці знижували запропоновану ціну, побоюючись переплатити, а продавці вважали за краще не продавати взагалі, ніж приймати таку пропозицію.
Європейський ринок, що загруз у фінансовій кризі, також не уникнув падіння минулого і на початку поточного року. Але парадокс: будучи в найважчому економічному стані з усіх регіонів світу, скоротився він набагато менше, ніж інші. Якщо в США обсяг угод в січні-березні 2012 року, порівняно з першим кварталом 2011-го, зменшився на 60%, а в Азії на 42%, то в Європі лише на 33%. Всього за цей час на євроконтиненті було укладено 2457 угод на загальну суму $137,5 млрд. Плюс ще 1070 угод на $55,2 млрд. у квітні.
Європейські тенденції також істотно відрізнялися від глобальних. В цілому в світі покупців бізнесу найбільше цікавили компанії, що працюють з commodities - з природними ресурсами та енергетикою. В Європі також було здійснено кілька великих угод у цій сфері. Однією з найбільших стала купівля британської енергетичної компанії International Power компанією Electrabel, "дочкою" GDF Suez, за 7,75 млрд. євро. Угода повинна бути закрита в липні. Але в той же час в Європі, на відміну від решти світу, багато примітних угод відбувалися і в інших сферах. За даними дослідницької компанії Zephyr, трьома найпопулярнішими галузями для M&A в Західній Європі в березні-квітні стали сфера послуг, машинобудування, а також оптова та роздрібна торгівля. Як правило, це було придбання європейських компаній неєвропейськими з метою освоєння нових ринків (як у випадках FedEx і TATEX, WhaleShark Media і Miwim) або мінімізації збитків на вже освоєному європейському ринку (як у випадку з General Motors і PSA Peugeot Citroen). Частину покупок зробили і європейці. Вони, в основному, купували не прямих конкурентів, а таких, що вигідно доповнюють їх бренди зі споріднених галузей (як у випадку Audi з Ducati) або компанії тієї ж галузі, але з іншого цільовою аудиторією (як у випадку Alitalia і Wind Jet). З цього переліку вибивається низка угод, які планується провести під час приватизації грецьких держкомпаній, зокрема, газових та залізничних. Хоча ці угоди і не були укладені цієї весни, за останні пару місяців вони набули більш чітких форм. Здебільшого грецькими активами цікавляться не приватні компанії, а держкорпорації з інших країн, переважно з ринків, що розвиваються.
Незважаючи на слабкий старт, решта року буде більш активною, впевнені інвестбанкіри. Із сотні M&A-банкірів і юристів, опитаних Brunswick Group, 77% очікують, що кількість угод за підсумками року буде як мінімум не меншою від торішньої. Це стосується як світу в цілому, так і Європи зокрема. Просто на це потрібен час. Фінансові ринки вже поступово відновлюються, а ринок M&A, як правило, йде за ними з невеликим відставанням. "Чим ближче літо і осінь, тим вищою буде активність", - припускає Стівен Коч, один з керівників команди Credit Suisse Group з M&A.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас