Україна і Туркменістан спробують вдвох боротися за доступ до російської ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Туркменістан спробують вдвох боротися за доступ до російської ГТС

Енергетика
845
Останній саміт голів урядів СНД, що відбувся 30 травня в Ашхабаді, кардинально відрізнявся від попередніх.
Останні роки на цьому саміті домінувала Росія, в першу чергу, за рахунок особистої участі і зацікавленості тодішнього російського прем'єра Володимира Путіна. Однак остання рокіровка у владі РФ привела на саміт Дмитра Медведєва, для якого ця роль - в новинку. В результаті, Туркменістан став не тільки географічним господарем саміту, а й, по суті, - господарем становища.
Якщо раніше тон засіданню і основні його теми для обговорення ставив і визначав В.Путін, то цього разу новий прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, схоже, навіть не намагався це зробити. Навіть на рівні словесної еквілібристики - в його виступі не прозвучало фактично жодного хоч трохи нового меседжу.
Медведєв зосередився винятково на необхідності ратифікації країнами СНД договору про зону вільної торгівлі та приєднання до документа нових членів Співдружності. Це, мовляв, позитивно відіб'ється на розвитку всіх країн-учасниць угоди. Однак про це російська влада заявляла вже не раз, причому, на різних рівнях.
До того ж, не виправдалися очікування про приєднання на засіданні до угоди про ЗВТ Узбекистану. Це питання було перенесено на наступну зустріч голів урядів країн Співдружності, яка, за пропозицією України, пройде у вересні ц.р. в Ялті.
Загалом, настільки слабозмістовного публічного виступу голови російського уряду на саміті СНД не було давно. Це, до речі, в приватних розмовах відзначили багато спостерігачів, у тому числі, і з Москви.
Туркменістан зацікавлений плести "візерунки" з газопроводів
Разом з цим, президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов у своєму виступі в дещо несподіваному ракурсі торкнувся теми співробітництва країн Співдружності в енергетичній сфері.
Президент Туркменістану закликав країни СНД максимально використовувати у співпраці транзитні переваги і можливості, і запропонував почати "енергетичний діалог" під час наступної сесії Генеральної асамблеї ООН.
"В силу свого потенціалу та географічного положення практично всі країни СНД є реальними або потенційними учасниками міжнародної взаємодії в енергетичній сфері. І в цьому контексті всі ми зацікавлені саме в максимальному залученні своїх енергетичних потужностей та транзитних переваг", - заявив президент Туркменістану.
Він запропонував "предметно і вдумливо" проаналізувати стан справ у цій сфері, оцінити можливості кожної з країн з реального інтегрування в глобальні енергетичні процеси шляхом реалізації міжнародних проектів на просторі СНД.
"Туркменістан готовий до такого обговорення і пропонує почати діалог з питань транспортування енергоресурсів, забезпечення безпеки енергопостачань, вироблення чітких принципів діяльності наших держав на світових ринках енергоносіїв. Вважаю, доцільно виступити з ініціативою країн СНД щодо проведення такого діалогу на наступній сесії Генеральної асамблеї ООН", - заявив Бердимухамедов.
По суті, заяви голови Туркменістану 30 травня безпосередньо перегукуються з темою його розмови з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим, яка відбулася напередодні саміту.
Азаров наполягав на зустрічі з Медведєвим
Голова українського уряду Микола Азаров приїхав до Ашхабада за день до засідання голів урядів СНД і ввечері провів двосторонню зустріч з президентом Туркменістану.
Після неї він повідомив журналістам, що обговорювалося питання прямих поставок газу з Туркменістану в Україну та його транзиту через територію Росії.
Ця тема останнім часом досить часто піднімається в двосторонніх переговорах на вищому рівні, зазначив Азаров.
"На кожній зустрічі з керівництвом Туркменістану безумовно обговорюється питання, а також те, які, скажімо, зміни в позиції Росії відбуваються в цьому напрямку", - сказав голова уряду України.
Насправді, тема налагодження прямих поставок газу з Туркменістану в Україну сьогодні актуальна для обох країн. Адже Росія скоротила обсяги закупівлі газу в Туркменії, і Україна стала купувати його менше в РФ через високу ціну.
Таким чином - є покупець і є товар, який треба доставити з пункту А в пункт Б. Залишилося вирішити питання з транзитером - Росією, у якої, до речі кажучи, вивільнилися транзитні потужності за рахунок скорочення обсягу прокачування газу в напрямку України, в тому числі і для Європи.
Таким чином, аргументувати відмову в транзиті відсутністю технічних можливостей РФ зараз не може. Проте, Москва продовжує упиратися, не бажаючи ділити газові поставки в Україну ні з ким іншим, навіть з партнерами по колишньому непорушному Союзу.
Україна, в свою чергу, сподівається на позитивний результат після ратифікації договору про ЗВТ СНД, яким передбачена можливість початку офіційних переговорів про доступ до ГТС Росії учасників договору.
"Ми домоглися в договорі про введення ЗВТ в СНД спеціальної статті, яка регламентує доступ учасників договору до газотранспортної системи. Також ми розраховуємо, що в процесі перегляду газового контракту 2009 року щодо постачання газу і умов його транзиту ми і це питання обговоримо з керівництвом Росії", - заявив Азаров.
Азаров також повідомив, що питання можливості транзиту газу через територію РФ планує обговорити на зустрічі з прем'єром Росії Медведєвим у рамках нинішнього саміту.
Зустріч українського прем'єра з його російським колегою не була передбачена програмою візиту Азарова в Ашхабад і довго не підтверджувалася з боку російського прем'єра.
Однак, після офіційного обіду після закінчення засідання голів урядів СНД, все ж відбулася.
Вона пройшла не в спеціально відведеному для двосторонніх зустрічей приміщенні, а в одному з великих барів на першому поверсі розкішного готелю "Огузкент", в якому проходило засідання і розміщувалися офіційні резиденції голів урядів країн СНД.
Резиденція Азарова була на 10-му, а Медведєва на 12-му поверсі.
Прем'єр України прибув буквально за хвилину до голови уряду Росії і розташувався за спеціально заброньованим столиком.
"Де наші колеги?" - запитав Медведєв у співробітників свого протоколу, вийшовши з ліфта, і після секундної паузи попрямував до входу в бар, де зустрічі прем'єрів чекали їх прес-секретарі, особисті фотографи та телеоператори.
Розмова тривала близько 20-ти хвилин і, судячи з облич співрозмовників, була досить серйозною. Ближче до кінця бесіди прем'єри навіть встали з-за столу і продовжили спілкування, повернувшись до присутніх спинами.
Після зустрічі кореспонденту УНІАН практично біля бару вдалося поставити запитання Медведєву про те, як пройшли переговори. Прем'єр Росії, судячи з погляду, щиро здивувався. Мовляв, "як так - питання поза брифінгом..?" Трохи уповільнивши крок, подумавши пару секунд, він бадьоро видав лаконічну відповідь: "Блискуче!". Після цього охорона прем'єра в коректній формі вжила заходів для неможливості подальшого продовження діалогу українського журналіста з російським прем'єром.
Більше коментарів за результатами зустрічі з Азаровим Медведєв журналістам, в тому числі і російським, не давав.
Втім, український прем'єр також був небагатослівним.
На брифінгу для українських ЗМІ, відповідаючи на запитання УНІАН, він лише підтвердив, що обговорювалися питання можливості транзиту газу через Росію з Туркменістану, і перегляду газових контрактів.
"Я Вам Америку не відкрию, коли скажу, що вкотре ця тема обговорювалася. Чи ви сумніваєтеся у цьому?", - заявив Азаров, відповідаючи на частину запитання, що стосується контрактів. Однак, український прем’єр фактично проігнорував тему транзиту туркменського газу через територію Росії.
Можна припустити, що Азаров не стільки обговорював з Медведєвим питання доступу до російської ГТС, скільки детально виклав позицію України, з тим, щоб вона була донесена до Президента РФ Володимира Путіна. Адже саме на рівні голів держави Україна і Росія зараз вирішують всі існуючі, в тому числі і газові, питання.
Враховуючи проявлену зацікавленість Туркменістану в поновленні прямих поставок газу в Україну, логічно припустити, що питання можливості використовувати для цього транзитні потужності Росії незабаром може бути винесено на тристороннє обговорення на рівні президентів.
Юрій Дощатов
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас