Іспанії скоро може знадобитися допомога європейського стабфонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанії скоро може знадобитися допомога європейського стабфонду

Казна та Політика
909
Фінансова ситуація в четвертій за розміром економіці єврозони, незважаючи на проведені реформи, швидко погіршується. Експерти вважають, що допомагати зараз треба не всій країні, а тільки її банківському сектору.
Керівництво Європейського Союзу готове надати Іспанії відстрочку. Похваливши в минулу середу, 30 травня, уряд у Мадриді за проведені ним реформи і заходи економії, європейський комісар з економічних питань Оллі Рен виступив з ініціативою, яка на перший погляд виглядає обнадійливою. Він запропонував дозволити Іспанії виконати зобов'язання щодо скорочення бюджетного дефіциту до максимально 3 відсотків від ВВП на рік пізніше, ніж до цих пір планувалося: не в 2013 році, а в 2014.
"Заохочувальний приз" із Брюсселя
Однак насправді в Брюсселі зростають сумніви, чи здатна Іспанія взагалі впоратися зі своїми наростаючими борговими проблемами без зовнішньої допомоги. Ці сумніви помітно посилилися після того, як стало відомо, що для порятунку частково націоналізованого четвертого за розміром іспанського кредитно-фінансового інституту Bankia потрібні як мінімум 23 мільярдів євро. Де Мадрид візьме ці гроші, поки абсолютно незрозуміло.
На цьому тлі "заохочувальний приз" єврокомісара постає в зовсім іншому світлі. Запропонована ним відстрочка свідчить про серйозність ситуації і, певною мірою, про безпорадність всіх зацікавлених сторін. Схоже, в Брюсселі готові вдатися мало не до будь-яких стабілізуючих заходів, аби вберегти єврозону від небезпечних потрясінь. А вони не виключені, якщо такому важкоатлету, як Іспанії, доведеться звернутися по допомогу до європейського стабфонду.
Іспанія занадто велика
"Для Іспанії пролунав останній дзвінок", - вважає Даніель Грос (Daniel Gros), директор брюссельського Центру європейських політичних досліджень (CEPS). Він виходить з того, що "вже дуже скоро іспанська банківська система виявиться не в змозі сама себе рефінансувати, а іспанському уряду доведеться пропонувати кредиторам відсотки, які він в довгостроковій перспективі просто не може собі дозволити". Коротше кажучи, країна опиниться на краю прірви.
У цій ситуації, підкреслює експерт, ні в якому разі не можна зробити принципової помилки і спробувати надати фінансову допомогу всій іспанській економіці: "З цим Європа не впорається - Іспанія просто занадто велика". Тому необхідно знайти спосіб, як рекапіталізувати банківський сектор країни, не зваливши при цьому на державу непосильну ношу.
"Іспанським банкам потрібні не нові кредити, а свіжий капітал. Але іспанський уряд не в змозі надати цей капітал, оскільки у нього просто немає таких грошей", - підкреслює Даніель Грос. Значить, продовжує він, відповідні кошти мають надійти від європейського стабфонду.
Підтримувати всю державу чи тільки банки?
Правда, стабфонд ESM і його попередник EFSF створювалися для підтримки держав, що похитнулися, але не для порятунку окремих банків. Однак внести відповідні зміни в основоположні статутні документи не так вже й важко, було б лише принципове політичне рішення, вважає Даніель Грос.
"У такому випадку стабфонд міг би рекапіталізувати іспанські банки і відразу ж, природно, взяти їх під свій контроль", - пропонує експерт. За його даними, такий сценарій в даний час активно обговорюється у Європейській Комісії. Але чи погодяться сповнені національної гордості іспанці на подібний контроль ззовні? Даніель Грос в цьому сумнівається.
Тим часом агентство Fitch 31 травня знову знизило оцінку іспанської кредитоспроможності. Цього разу воно переглянуло рейтинги 8 регіонів країни, в тому числі і столичного, мадридського. Брюссельського експерта таке рішення особливо не здивувало. За його словами, іспанські регіони, що відстоюють свою самостійність, "неодноразово підривали зусилля центрального уряду з оздоровлення бюджету", оскільки витрачали набагато більше, ніж заробляли.
Тому Даніель Грос пропонує Мадриду рішуче закликати регіони до порядку і, наприклад, у разі порушення досягнутих домовленостей просто припинити переводити їм гроші. "Якщо уряд займе жорстку позицію і, наприклад, скаже щодо багатого регіону Каталонії: мовляв, ми вас рятувати не станемо, викручуйтеся самі, там дуже швидко запанує бюджетна дисципліна", - переконаний директор аналітичного центру CEPS.
Протестні настрої і відтік внесків
Небезпека настільки простих і жорстких заходів полягає в тому, що вони можуть викликати вибух невдоволення населення, і так уже втомленого від кризи. Досить згадати зіткнення з поліцією під час масових демонстрацій на початку березня. Протестні настрої додатково підігріваються іспанськими профспілками, які звинувачують консервативного прем'єра Маріано Рахоя і його міністрів у тому, що вони під прикриттям заходів бюджетної економії нібито займаються "розпродажем держави загального благоденства".
До вже майже відчайдушних спроб іспанського уряду заспокоїти фінансові ринки і політичну ситуацію всередині країни в останні дні стали все частіше приєднуватися провідні політики ЄС і країн єврозони. Тут і згадуваний єврокомісар Оллі Рен, який запропонував відстрочити виконання планів жорсткої економії, і канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel), що назвала Іспанію "союзником на шляху, який передбачає одночасно як наведення фіскального порядку, так і стимулювання економічного зростання".
Чи справить все це належне враження на потенційних кредиторів та на населення Іспанії? Останні статистичні дані говорять про те, що пересічні іспанці почали посилено вилучати з банків свої заощадження.
Ральф Бозен, Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас