ЄЦБ не в змозі самостійно компенсувати бездіяльність європейських урядів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не в змозі самостійно компенсувати бездіяльність європейських урядів

Казна та Політика
323
Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі, виступаючи в Європарламенті, закликав європейські уряди терміново виробити цілісну стратегію розвитку валютного союзу, передає Reuters.
Драгі виступає за тіснішу економічну кооперацію між країнами зони євро за рахунок створення банківського союзу, який передбачає, зокрема, введення спільного фінансового контролю та запуск механізму гарантій банківських вкладів. Глава ЄЦБ наполягає на законодавчому закріпленні цих елементів економічної політики на майбутній в червні ц.р. саміті ЄС, оскільки, на його думку, ЄЦБ не може сам заповнити законодавчий вакуум.
"ЄЦБ не в змозі самостійно компенсувати бездіяльність європейських урядів щодо структурних реформ і фіскального зростання. В умовах фінансової кризи апетити до ризику впали до мінімуму, однак я закликаю владу країн ЄС зважитися на масштабні кроки, оскільки в питаннях рекапіталізації банків та оцінки банківських потреб краще зробити трохи більше, ніж потрібно, ніж не діяти", - вважає Драгі.
Драгі вважає, що в рамках банківського союзу повинна бути затверджена єдина схема гарантування депозитів і загальна система фінансового контролю. Також необхідно наділити механізм ESM повноваженнями прямого кредитування європейських банків, які потребують рекапіталізації. Пряма рекапіталізація, на думку глави ЄЦБ, могла б позбавити і так обтяжені боргами уряду банки від необхідності проходити через політично принизливу процедуру звернення за міжнародною фінансовою допомогою.
На даний момент ESM, який почне функціонувати з липня 2012 р., не може кредитувати банки безпосередньо. Кошти ESM виділяються виключно уряду країни, навіть якщо кінцева мета такого кредиту - рекапіталізація банків. Для того щоб змінити такий стан речей, необхідно внести поправки в існуючі пакти, що регламентують створення та функціонування ESM і вже ратифіковані окремими державами єврозони. Серйозну опозицію дана ініціатива зустрічає в особі Німеччини, яка категорично відкидає ідею прямого кредитування банківського сектора через ESM. З іншого боку Іспанія, яка має серйозні банківські проблеми, активно ратує за цю опцію.
В цілому дебати про створення тіснішого економічного союзу в зоні євро почалися на тлі побоювань, що Іспанії, обтяженій банківською кризою і боргами в регіонах, можливо буде потрібно міжнародна фінансова допомога. Крім того, проблемою номер один продовжує залишатися Греція, ризик виходу якої із зони євро посилився на тлі політичної нестабільності та можливого приходу до влади партій, які виступають за відмову від домовленостей з міжнародними кредиторами.
Подібні побоювання можуть призвести до панічного вилучення вкладів переляканими іноземними клієнтами європейських банків. Щоб уникнути можливого відтоку капіталу, Драгі пропонує створити схему страхування депозитів кредитоспроможних банків. "Таким чином клієнти банків отримають гарантію того, що їхні вклади захищені від ризиків", - сказав він.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас