Як Східна Україна підготувалась до Євро-2012: погляд з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Східна Україна підготувалась до Євро-2012: погляд з Росії

6525
До початку чемпіонату Європи з футболу залишилося півтора тижні. Чиновники УЄФА, що найбільше переживали за підготовку до свята в Україні, можуть розслабитися - як це давно вже зробили самі українці. Більше того, як здалося кореспондентові "Ленты.ру", пересічні громадяни на тему Євро-2012 і не напружувалися. У Донецьку і Харкові на одну з найважливіших спортивних подій року дивляться як на забаву для іноземців. Квитки у вільному продажу є майже на всі матчі групового етапу і навіть на донецький півфінал. Черг немає.
Донецьк
Аеропорт Донецька, новий термінал. Він побудований за лічені місяці до початку Євро і тільки вводиться в експлуатацію. Термінал приймає і відправляє літаки, але всередині немає взагалі ніякої інфраструктури: немає кафе, банкоматів, кіосків з газетами і журналами. Біля входу маляр спеціальною машинкою фарбує асфальт. По асфальту ходять люди, маляр задумливо зафарбовує сліди, люди продовжують ходити. Чи встигне він впоратися зі своєю справою до прильоту перших футбольних уболівальників чи ні - питання відкрите. Але, здається, впорається. Те, як Донецьк готується до чемпіонату Європи з футболу, схоже на те, як студент готується до сесії. Залишилося десять днів? Та це ціла вічність!
Біля терміналу нудьгують таксисти: їх явно більше, ніж пасажирів, що прилетіли з Москви. На питання, де тут громадський транспорт, знизують плечима: ще вчора зупинка була там, сьогодні начебто геть там, а де буде завтра - невідомо. Від аеропорту до стадіону - "Донбас-арени" - близько семи кілометрів. Таксист просить 70 гривень (за офіційним курсом ЦБ РФ 1 гривня - близько 3,9 рубля; міські банки продають і купують їх за 2,5-2,7 рубля). Ліниво попереджає, що коли потягнуться туристи, брати буде не менше ста. Переводжу в рублі, потім в євро, збиваюся, але все одно розумію, що в порівнянні з Домодєдовським або Шереметьєвським таксистами тут працюють ангели. І навіть Євро-2012 не доведе їх до гріхопадіння.
Сам Донецьк настільки прекрасний, наскільки може бути прекрасна провінція взагалі. Старі будинки майже не видно через зелень, тому не видно і їх жахливого стану. По дорозі до стадіону проїжджаємо повз якийсь будівельний ринок і продуктові риночки. Тут же, серед придорожніх каменів і пилу, весільний салон, який називається "Богиня", ніяк не менше. А що, наречена з Донбасу - не богиня? Поруч кіоск з хлібом і випічкою. Вивіска свідчить, що його назва - "Рибка".
Ця провінційна чарівність захоплює настільки, що не відразу звертаєш увагу: в місті немає майже ніяких натяків на те, що всього через кілька днів тут почнеться одна з найважливіших спортивних подій року. До Донецька приїдуть збірні Англії та Франції. Тут з ними зіграють господарі чемпіонату - українці. Тут пройдуть один з чвертьфіналів і півфінал. При цьому тільки ближче до центру міста почали з'являтися невеликі рекламні щити з фотографіями Андрія Шевченка, Анатолія Тимощука та інших надій національної збірної. Фотографувалися вони по троє, обличчя недобрі. Та ще все місто обвішане щитами Coca Cola. На ньому зображені юнаки та дівчата, що вболівають за збірну, зі слоганом "Шаленiй вiд футболу" (щось на зразок "Божеволій від футболу"). Але "Кока-Колі" - за статусом необхідно: вона один зі спонсорів Євро-2012.
Відкрита в 2009 році "Донбас-арена" і її околиці настільки вибиваються із загального пейзажу, немов хтось (а точніше власник ФК "Шахтар" і мільярдер Ринат Ахметов) вирішив створити в Донецьку свій маленький емірат. Стадіон, особливо з вечірньою підсвіткою, нагадує космічний корабель, що приземлився. Навколо п'ятизіркові готелі, і як мінімум в назві трьох з них фігурує слово "плаза". Ціни в довколишніх кафе співставні з московськими. Тут до Євро-2012 готово взагалі все, причому давно.
Варто сісти на трамвай і від'їхати на три зупинки, як ти знову бачиш все той же прихований зеленню приватний сектор, пустирі, нескінченні магазинчики госптоварів і рекламу: "Лікування геморою без операції!".
На головній вулиці Донецька - Артема - у символіку чемпіонату Європи розфарбовані тролейбуси. Причому цей міський транспорт знаходиться в забавній опозиції до зупинок. На кожному зупинному пункті рекламується "грандіозний концерт" з нагоди перемоги "Шахтаря" в чемпіонаті України. І неважливо, що концерт був ще 10 травня. А на кожен білборд з рекламою "Євро-2012" припадає такий же з оголошенням про продаж абонементів на матчі "Шахтаря" в наступному сезоні. З пріоритетами тут все в порядку, одним словом.
У тролейбусах зупинки оголошують українською і англійською. Продубльовані і покажчики з назвами вулиць. Вийшло щось на зразок "Pavsikh Komissariv avenue" або "XVIII Partsyezda street". На тролейбусі, що йде від "Донецького металургійного заводу" (ДМЗ) до вокзалу, маршрут на лобовому склі перекладений лаконічно: "DMZ - Railroad station".
На приватних маршрутках реклами Євро-2012 немає. Вони здатні справити враження на іноземця - ці корейські колимаги, що розвалюються, усередині яких не написано ні літери англійською. Вони порушують ПДР за першої ж можливості, зупиняються там, де просять, а не там, де дозволено. При цьому проїзд у них на півгривні дорожчий, ніж в респектабельних двомовних тролейбусах. Це вимагає осмислення.
Фан-зона в Донецьку буде розташовуватися поруч з парком Щербакова - ще одним місцем цього міста, де хочеться залишитися жити. Тут продають цукрову вату, смажений арахіс в пакетиках і каву в паперових стаканчиках. Тут поруч блошиний ринок, де торгують старими книгами і домашнім антикваріатом. Тут гуляють парочки і бабусі з онуками. А до мосту через ставок прикуті замки з видряпаними іменами парочок, які по парку своє вже відгуляли. Було неможливо уявити в цьому патріархальному раю тисячі англійських фанатів, які не стільки п'ють пиво, скільки заправляються ним, немов бензином. Але ж вони приїдуть вже через кілька днів.
"Та й не було у нас особливо ажіотажу, - розповідав кореспондентові "Ленты.ру" донецький студент Влад, вболівальник "Шахтаря". - Он волонтерів почали в вузах набирати, так відразу натовп утворився. Я сподіваюся в число тих потрапити, хто на стадіоні в виступі брати участь буде. А так хлопці з дівчатами на вокзалах будуть чергувати, біля стадіону, у фанзоні, по парках. Це безкоштовно, та й практику зарахують".
Донецьк - Харків
До старого вокзалу в Донецьку прибудований новий. Він рази в чотири більший, але називається чомусь приміським. У величезному приміщенні є фонтан, ескалатори, приклеєний до стіни листок паперу з розкладом потягів і електричок, десятки бабусь, що проклинають футбол. І все.
Справа в тому, що спеціально до Євро-2012 Україна закупила швидкісні електропоїзди "Hyundai" і "Skoda". З Донецька до Харкова чи з Києва до Львова на такому можна доїхати, наприклад, за 4,5 години замість дев'яти. Пам'ятаєте російські проблеми з введенням в експлуатацію "сапсанів"? Коли на пітерському і нижегородському напрямках скоротилася кількість електричок, які стояли по годині на перегонах, ну і так далі? Так ось, це все дурниця, в порівнянні з тим, що відбулося перед початком Євро в Україні. Там поява швидкісних поїздів спричинила глобальну зміну всього розкладу руху по всій країні.
Де і коли пройде Євро-2012
14-й Чемпіонат Європи з футболу пройде з 8 червня по 1 липня в восьми містах України та Польщі: Києві, Донецьку, Харкові, Львові, Варшаві, Вроцлаві, Гданську і Познані. Зокрема, в Харкові пройдуть матчі групи В Нідерланди-Данія, Нідерланди-Німеччина і Португалія-Нідерланди. У Донецьку зіграють учасники групи D: Франція-Англія, Україна-Франція та Англія-Україна. Крім цього, в Донецьку 23 червня пройде один з чвертьфіналів, а 27 червня один з півфіналів (фінал Євро-2012 відбудеться в Києві)
У старій будівлі вокзалу черга в довідкову була у вісім разів більшою, ніж в будь-яку з кас. Ніхто в цій черзі не знав, де його поїзд, і знаходився в різній мірі обурення від цього. По вокзалу звучали оголошення на кшталт: "Пасажири поїзда № 322, просимо вас здійснювати посадку в поїзд № 107". Поїзда, на якому кореспондент "Ленты.ру" повинен був виїхати з Донецька до Харкова, в розкладі теж не знайшлося. З'ясувалося, що у нього змінився номер і місто відправлення.
У поїзді кореспондент "Ленты.ру" відкрив куплені напередодні в Донецьку газети. Все побачене за день якось не створило враження свята, що наближається. Не було звичного ажіотажу: до Євро залишилося сім днів! До матчу Україна-Швеція 11 днів! Кого ж поставить до складу головний тренер Олег Блохін?! Але й місцеві газети все це теж не хвилювало. У газеті "Донбас сьогодні" дайджест новин про чемпіонат Європи вмістився приблизно в сімдесят слів. Зате стаття про перехід нападаючого Марка Девіча з "Металіста" в "Шахтар" займала майже півшпальти. У тексті було наведено думки аж трьох експертів. У газеті "Факти" до Євро-2012 навіщось прив'язали той факт, що український Кабмін підніме відпускні ціни на горілку. І лише в "Донецьких новинах" була образлива колонка про те, що західні ЗМІ значно більше цікавить доступність українських повій, ніж спеціально побудовані об'єкти інфраструктури.
Звичайні, не фірмові українські потяги схожі на європейські лише тим, що там не можна палити. В іншому це старий рухомий склад, навіть без біотуалетів. Зате зі схильністю до довгих стоянок на якихось полустанках. Усередині ночі сусід по купе захотів в туалет, але не зміг відкрити двері. Їх заклинило. Покликали провідницю, вона нічим допомогти не змогла і пішла за провідником з сусіднього вагона. До цього часу прокинулося і захотіло в туалет - ну або просто на свободу - решта нашого купе. Двері натурально ламали. Ломом. Коли свобода була отримана, поїзд зупинився біля чергового села, і провідниця замкнула двері туалету на ключ.
О шостій ранку весь поїзд дружно прокинувся під вигуки валютних міняйл. "Рублі на гривні! - пропонували вони. - Гривні на рублі! Вигідний курс!" Кореспондент "Ленты.ру" з головою, що розколюється від безсонної ночі, з'ясував у пари мінял, що до Євро у них в асортименті з'явиться і однойменна валюта.
Коли почнеться чемпіонат, я дуже хочу почитати розділ про переїзди з міста в місто на форумах європейських фанатів.
Харків
У Харкові найбільше побоюються фанатів з Нідерландів. "Приїде 11 тисяч травокурів, - нарікав міліціонер, що зупинив кореспондента "Ленты.ру" для перевірки документів. - Це ж який лігалайз тут почнеться - уявити страшно. І, головне, спробуй чіпай їх без скандалу, а у нас же план".
І як в Донецьку, тут повне умиротворення. Вокзал тут не реставрували - він і так великий і цілком сучасний. Новий термінал аеропорту побудували. Всередині навіть цілком нормальне життя, а чашка кави з вишневим штруделем обійдуться в жалюгідні 16 гривень. Про прибуття поїздів метро по станції оголошують українською і англійською. У самих вагонах станції іноді оголошують англійською, а іноді ні. Логіку цих чергувань кореспонденту "Ленты.ру" встановити не вдалося.
У харківському оргкомітеті з проведення Євро-2012 так і не знайшлося уповноваженого поговорити з кореспондентом російського інтернет-видання. Тут без ажіотажу акредитують волонтерів. Ходять літні люди з бейджами "сек'юріті" і обговорюють придбання квитків на матчі.
Що дивно, квитків у вільному продажу було повно що в Донецьку, що в Харкові. Розкуплені лише квитки на матчі за участю національної збірної і чомусь португальців. Квиток на донецький матч Англія-Франція можна було купити за 300 гривень, квитки на інші коштують 700-1200 гривень. Квитки продавали не більше чотирьох в одні руки і тільки за гривні, вимагали при купівлі паспорт. До квитка також додавався іменний сертифікат про його справжність. Більше того, в Харкові можна було купити квиток на донецький півфінал. Але за 2700 гривень. Черг немає. Зрідка підходили зацікавлені.
У Харкові пройдуть тільки матчі групового етапу, новий стадіон тут вирішили не будувати, лише капітально відремонтувати спроектований ще в 1925 році стадіон "Металіст". Кореспондент "Ленты.ру" очікував побачити ажіотаж: гарячкове фарбування стін, забивання цвяхів, крики: "Не встигнете, вашу мать, самі ці опори весь матч тримати будете!" Нічого подібного. Тут все повністю готово, тільки в фан-зоні поруч зі стадіоном пара десятків людей не поспішаючи монтувала намети і палатки, де буде щось на кшталт оперативних штабів для вболівальників з різних країн.
Харківським газетам до чемпіонату Європи справи було не більше, ніж донецьким. Там, в основному, обговорювали форму для тих співробітників ДАІ, хто буде в ескорті - супроводжувати автобуси з командами. Газети наполягали, що даішники - вилиті британські гвардійці. У соцмережах домінує інша точка зору: витягнута форма шолома надає співробітникам ДАІ схожість з Дартом Вейдером з "Зоряних воєн". Ще не без роздратування відзначають, що в дні матчів автомобільний рух буде обмежено. Городянам це не подобається.
Фан-зона у Харкові займе майже всю площу Свободи - під грандіозним пам'ятником Леніну з одного боку і під вікнами обласної адміністрації з іншого. Робіт з монтажу тут на два-три дні. У навколишніх кафе міська влада заборонила куріння навіть на відкритих верандах, пообіцявши штрафувати їх власників на 10 тисяч гривень. Попередити ось тільки, мабуть, встигли не всіх власників: курці і некурці в результаті чергувалися через кожні 20 метрів.
І та ж картина, що і в Донецьку: варто відійти на три квартали від стадіону або фан-зони, і нічого навколо не буде нагадувати про чемпіонат Європи. Навіть у Москві людей у футболках із символікою Євро-2012 в кілька разів більше. "Уяви, що у тебе день народження, - каже мені продавець Діма з магазину "М'яч" (в ньому продають футбольні м'ячі з портретами гравців "Металіста", депутатами харківської облдуми і взагалі будь-який м'яч розмалюють на замовлення; в магазині - ні душі). - Тобі потрібно прокинутися вранці, з'їздити на ринок, встигнути все купити і приготувати, накрити стіл. Стежити, щоб з гостями все було добре і щоб вони пішли задоволеними. І ось скажи: а ти сам-то при цьому будеш святкувати чи з ніг падати від втоми? Ось і з чемпіонатом цим та ж історія, я його навіть по телевізору дивитися не збираюся".
"Наші хлопці люблять футбол, - каже мені і відомий музикант Захар Май, що живе в Харкові. - Але ось за "Металіст" вони дуже переживають і лаються, що бразильці наші не тієї якості. А чемпіонат... Новим стадіонам та поїздам тут дуже раді, але я більше росіян знаю, хто на футбол приїде і піде, ніж місцевих".
Кореспондент "Ленты.ру" переконався у правоті цих слів, коли зайшов на перон харківського вокзалу і застав церемонію відправлення першого в історії Харкова швидкісного поїзда Hyundai до Києва. Ось тут були і радість, і ажіотаж. Фірмовий швидкий "Микола Конарев" Харків-Москва був принизливо перенаправлений з першої колії на другу. Навколо поїзда метушилися чиновники, міліціонери, журналісти, підлітки. Біля першого вагона йшла оперативна нарада: пасажир випадково порвав квиток навпіл і не знав, що робити з цією трагедією. Провідник, начальник поїзда, хтось із місцевих чиновників - всі підбігали з'ясувати, в чому справа, і теж не знали, як допомогти. Кореспондент "Ленты.ру", на жаль, не встиг з'ясувати, якого рівня посадова особа ухвалила рішення: знайти скотч і акуратно склеїти квиток. Справа в тому, що кореспондент "Ленты.ру" був зайнятий: фотографував підлітків та й просто городян на тлі кабіни поїзда - на їх фотоапарати. На пам'ять.
На пероні заграла пісня, щось зі словами "Харків - ти любов моя". "По перону повільніше, не рушай відразу на всю", - давав команду хтось з чиновників помічнику машиніста. Той хвилювався і кивав. Машиніст дав гудок відправлення, потім від повноти почуттів ще один. Поїзд рушив мало що не під оплески.
Складно оцінювати почуття і емоції відразу всіх городян, але в той момент було кристально ясно: чемпіонат Європи - це щось на зразок іспиту або навіть дощу. Щось неминуче, що треба просто пережити, бажано з комфортом і без втрат. Це не те, що поїзд. Він на відміну від Євро-2012 нікуди не дінеться і в липні. Він корисний, матеріальний і стане в нагоді кожному.
Андрій Козенко
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас