Борис Колесников помилився на мільярд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борис Колесников помилився на мільярд доларів

Казна та Політика
3848
Приблизно в $1,3-1,5 млрд. оцінив мінімальну виручку українського бізнесу від проведення Євро-2012 віце-прем'єр - міністр інфраструктури Борис Колесников. В основі розрахунку - гіпотеза про те, що Україну відвідає від 800 тис. до 1 млн. іноземних уболівальників, кожен з яких залишить більше $800. Влада дуже розраховує на ці гроші. Передбачається, що вливання цих коштів в економіку поліпшить показники платіжного балансу і зміцнить курс гривні. Чиновники не раз натякали на те, що частина отриманих грошей буде витрачена на реалізацію соціальних ініціатив президента.
Але віце-прем'єр помилився. І незалежні експерти, і представники бізнесу вважають, що його очікування надто завищені. Зокрема, експерти австрійського банку Erste Bank підрахували, що Україну і Польщу сумарно відвідає близько 1 млн. туристів. Причому, туристичний потік до Польщі у зв'язку з чемпіонатом збільшиться цього року лише на 500-700 тис. З огляду на завищені ціни на проживання в нашій країні і поганий міжнародний імідж, в Україну навряд чи приїде більше 400 тис. іноземних уболівальників.
Представники австрійського банку відзначають, що під час Євро-2008 середня тривалість перебування футбольних туристів в Австрії становила 3,6 ночей, у Швейцарії - 3,4 ночі. В Австрії відвідувачі в середньому витрачали по 1327 євро, а в Швейцарії - 983 євро. "Для України ці витрати будуть меншими через менші ціни, а також через те, що в Україні менше відомих для туристів пам'яток. Середній турист тут витратить приблизно 800 євро", - говорить начальник відділу економічних досліджень українського Ерсте Банку Мар'ян Заблоцький. Таким чином, за найоптимістичнішими підрахунками, загальна виручка навряд чи перевищить $0,5 млрд.
Ще більш категоричний Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні. За його оцінками, туристи залишать в країні близько $314 млн. "Грати в Україні на Євро-2012 буде, ймовірно, всього близько 10 команд, - пояснює свою логіку Івченко. - В середньому за кожною командою приїде близько 25-30 тис. уболівальників" . Середній вболівальник витратить, на його думку, не більше $1100. "За нашими оцінками, в Україну приїде десь близько 285 тисяч туристів, і вони залишать в країні приблизно 314 млн. доларів, тобто в середньому по 1100 доларів США (880 євро)", - говорить експерт.
Ці розрахунки збігаються з прогнозами готельєрів, ритейлерів і рестораторів, опитаних Комерсант-Україна. За прогнозом віце-президента Асоціації малих готелів Романа Пономаренка, загальна кількість вболівальників, які відвідають чотири українські міста, що прийматимуть матчі, не перевищить 400 тис. Більшість уболівальників складуть жителі України та Росії, частка громадян інших країн очікується на рівні 20-25%. З 10 матчів, на які навіть вчора ще можна було купити квитки на сайті UEFA, вісім - в Україну і тільки два - у Польщі. "У Києві буде мало ігор, приїде мало людей, за винятком фіналу. Тому ми не плануємо підвищувати ціни і робити якісь спеціальні пропозиції. Якби проводилося 10-12 ігор, можна було б проводити акції, - цитує Комерсант слова маркетинг-директора групи компаній "Мировая карта" Віталія Шадчнева. - За нашими оцінками, вболівальники будуть витрачати на харчування в середньому по 40-50 євро на день. Навряд чи вони будуть ходити в якісь колоритні ресторани, швидше віддадуть перевагу вечіркам у кемпінгах".
Україна не може розраховувати на відчутний економічний ефект від чемпіонату. Виручка не дозволить покрити навіть п'ятої частини всіх витрат. Загальна вартість підготовки до Євро-2012 склала, за словами Бориса Колесникова, $5 млрд. "Це найвищі витрати на підготовку до спортивного змагання в світі за останні 10 років, хіба що Польща витратила ще більше", - коментує Микола Івченко. Зокрема, на будівництво нових залізниць було витрачено 19 млрд. грн., на міський транспорт 6 млрд. грн., на аеропорти близько 8 млрд. грн., на будівництво автодоріг близько 9 млрд. грн.
Облаштування інфраструктурних об'єктів - це, безумовно, благо для країни. Однак про економічні вигоди поки говорити не доводиться. На думку Івченка, окупність деяких об'єктів складе 60 років.
На яку саме суму помилився віце-прем'єр, і чи помилився він взагалі, ми дізнаємося найближчими днями.
Юлія Бондаренко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас