Наскільки Україна дійсно готова до Євро-2012? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки Україна дійсно готова до Євро-2012?

2858
Чотири роки минуло з моменту, коли Україна і Польща в непростій боротьбі одержали можливість приймати Чемпіонат Європи з футболу в 2012 році. Радість і гордість, що охопили країну на якийсь час, змінилися здивованістю і невпевненістю - а що далі? За ці чотири роки Україні довелося вкласти величезні суми грошей на реставрацію і будівництво стадіонів, доріг, аеропортів (адже далеко не всі гроші, як ми розуміємо, пішли саме на ці потреби). Тепер Україна вже на фінішній прямій - до Євро-2012 залишилося всього лише дев'ять днів. Нам захотілося висвітлити деякі моменти підготовки країни до чемпіонату, щоб зрозуміти - чи готові ми його гідно зустріти.
На всі 100%!
Буквально кілька днів тому Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з сенатором від штату Іллінойс, заступником голови фракції Демократичної партії в Сенаті США Річардом Дербіним заявив, що Україна готова до проведення Чемпіонату з футболу Євро-2012 на 100%. Президент зазначив, що "фінансове, організаційне навантаження було дуже серйозне". "Два роки тому рівень підготовки до Євро-2012 оцінювався фахівцями на рівні 10-12%, ми безнадійно відставали від графіка підготовки, і застережень, що ми не встигнемо, було дуже багато. Але це було випробування для моєї команди і в цілому для всієї держави", - сказав В.Янукович.
Президент не даремно сказав про серйозне фінансове навантаження. На початку шляху підготовки до Євро-2012 Україна розраховувала працювати за принципом 80% і 20%, де 80% - гроші інвесторів, а 20% - бюджетні гроші. Вийшло все з точністю до навпаки і навіть гірше: з бюджету витратили 90% грошей, а інвестицій, та й то від своїх, а не від іноземців, отримали тільки 10%.
Як заявив директор департаменту розвитку будівельної діяльності, ціноутворення та економіки будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Петро Губень, підготовка інфраструктури до Євро-2012, передбачена держпрограмою на 2008-2012 роки, обійшлася Україні в близько 108 млрд грн, з яких 47 млрд грн - державні кошти. Він зазначив, що в рамках програми було побудовано три стадіони в Києві, Харкові та Львові, реконструйовані аеропорти, тренувальні бази у Львівській, Київській та Донецькій областях, реконструйовані автодороги на маршрутах Євро-2012 (у 2011 році на ці цілі витрачено близько 6 млрд грн).
Також, за його словами, на сьогоднішній день в рамках підготовки до чемпіонату побудовані і реконструйовані 44 готелі на 4465 номерів, відремонтовано 24 гуртожитки на 11 тис. місць, і приведені в належний стан 12 пам'яток культурної спадщини. Ну, а ми пам'ятаємо також про швидкісні поїзди Hyundai, і про те, наскільки "вигідними" вони виявилися для пасажирів, зокрема, українських.
Окреме грошове питання - скільки Україна отримає від проведення чемпіонату. Національний банк розраховує, що ми отримаємо близько $1 млрд. Віце-прем'єр-міністр, міністр інфраструктури Борис Колесников бачить цю цифру дещо більшою - $1,3-1,5 млрд. Експерти ж налаштовані не так оптимістично: в аналітичній групі Da Vinci AG, наприклад, вважають, що ми отримаємо близько $800 млн.
Житло
Поки влада хвалиться тим, як важко давалася підготовка до чемпіонату, але все вже вирішено і подолано, хотілося б згадати про негативи і позитиви, з якими можуть зіткнутися приїжджі вболівальники в Україні. Українські готелі за час підготовки не раз були викриті в надмірно завищених цінах. Середня вартість проживання на добу під час чемпіонату в Києві для людини становить 27-270 євро, в санаторії - 69 євро, на базі відпочинку - 12-80 євро. Але, за словами директора турніру Євро-2012 в Україні Маркіяна Лубківського, "всі, хто бажає прибути в Україну, можуть це зробити і знайти житло відповідної категорії і відповідної цінової політики". Він також запевнив, що ціни в Україні не вищі від польських, а значить - європейські.
Поки готелі роздували ціни, від яких прийшов у жах навіть президент УЄФА Мішель Платіні, пересічні українці розділилися на тих, які планують виручити в сімейний бюджет гроші від прийому іноземців, і на тих, хто готовий це робити безоплатно. І для тих, і для інших запрацювали тематичні сайти і спільноти в соцмережах. Так, наприклад в мережі Facebook є сторінка "Зароби! Здай житло на Євро2012", в якій є 25 осіб. Інформація на сторінці говорить: "Зароби, здаючи своє житло безпосередньо, без агентів і комісійних!" і відсилає до сайту організації.
Що ж до безкорисливих українців, то їх об'єднало співтовариство Friendly Ukraine. Одна з їхніх ініціатив, rooms4free, - дозволяє іноземцям звертатися в пошуках безкоштовного житла, а українцям - відгукуватися на ці пошуки.
"На даний момент на сайті близько 450 оголошень, включаючи 150 від іноземців. Люди радісно відгукуються на нашу ініціативу, оскільки це не тільки можливість показати гостинність всупереч негативним відгукам зарубіжної преси, а й спосіб отримати нові знайомства, попрактикувати іноземні мови і т.п. В день на сайті з'являється 10-15 нових кімнат. Як показала практика, більшість оголошень знаходять відгук у перший же день. Статистику вести у нас немає можливості, але за прикидками, послугами сайту скористалось близько 300-400 осіб. Виявилося, що українці радісно долучаються до світового каучсерфінгового руху і ми сподіваємося на розвиток сайту і після Євро-2012", - зазначив у коментарі finance.ua один з активних учасників ініціативи Максим Продан. За словами Продана, одна з проблем ініціативи - пошук інвесторів. Самим справлятися з такою серйозною роботою складно.
Все найкраще - туристам
Організація всіх зручностей для приїжджих, вкладення грошей в туристичну галузь - один з найважливіших етапів підготовки до Євро-2012. І хоча швидше за все, за оцінками експертів австрійського Erste Bank, в Україну на Євро-2012 готові приїхати не більше 400 тисяч європейців, але і перед ними ми не повинні вдарити обличчям у багнюку.
Тепер щодо зручностей. Для початку згадаємо, що НБУ спростив правила обміну готівкової валюти на період проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу - з 1 червня до 10 липня 2012 року. Згідно з постановою НБУ, протягом зазначеного періоду банки (фінансові установи) здійснюють операції з купівлі у фізичних осіб-нерезидентів готівкової іноземної валюти без оформлення довідки-certificate за формою № 377.
Таблички для туристів - теж важлива штука. У містах, що приймають Євро-2012, з'явилася система умовних позначень для гостей турніру, створена УЄФА.
Ціна питання - 250 тисяч євро. Всі витрати УЄФА взяв на себе. Було виготовлено 6428 покажчиків, з яких 2520 - для Києва, 1642 - для Донецька, 1170 - для Харкова та 1096 для Львова. В Україні для транспорту знаки виконані на білому фоні, для пішоходів - на фіолетовому.
Крім того, була введена єдина безкоштовна інформаційно-довідкова служба підтримки туристів за телефоном: 123. Правда, в ній готові відповісти лише трьома іноземними мовами: англійською, німецькою та італійською. Розповісти можуть про те, як і куди доїхати, де розташована та чи інша пам'ятка.
Українські активісти також готові допомогти іноземцям відчувати себе комфортно у нашій країні - в рамках руху I Can Help you. Хлопці з символікою волонтерського проекту будуть виходити на вулиці міст, що приймають Євро-2012, і будуть питати: "Can I help you?".
За словами заступника Голови правління Комітету громадського контролю ЧЄ-12 Тетяни Тимошенко, туризму варто було приділити набагато більше уваги в процесі підготовки до чемпіонату.
"Життя після Євро-2012 не закінчується, і Україна повинна була вийти на якісно новий рівень надання туристичних послуг, але не змінилося нічого. Ми спостерігали скандали з цінами на проживання, і зараз маємо 20-30% місць у готелях, що говорить про відсутність ажіотажу. У нас є заброньовані прильоти і відльоти в день проведення матчів, що говорить про те, що вболівальники не планують ночівлю. А туристом взагалі вважається людина, яка проводить ніч. Ми навіть не можемо класифікувати уболівальників як туристів. І тому статистика у туристичній сфері не буде змінена в кращу сторону", - зазначила вона.
Також, за словами Тимошенко, не було приділено достатньо уваги інформуванню туристів про міста, які приймають чемпіонат, про туристичні маршрути та інше. Крім того, не було створено належних умов для туристів, які б подорожували Україною на машині або автобусі - на трасах немає місць відпочинку для туристів кожні 100-150 кілометрів, як це має бути за стандартами.
"Я вважаю, що туризм, як комплексна галузь, повинна була б потягнути розвиток інших галузей української економіки, таких як, наприклад, легка промисловість, IT, та інше. Той системний підхід, який ми пропонували спочатку, мав дати поштовх для того, щоб ми системно відбудовували економіку. На жаль, ми як свідомі школярі зробили "домашнє завдання", тобто зробили все необхідне, але не використали шанс для розвитку економіки", - зазначила Тимошенко.
І наостанок...
У мережі вже з'явилися анекдоти на тему "Перший день після Євро-2012":
- У новому терміналі Львівського аеропорту, як і планувалося, відкрився речовий ринок.
- Віктор Янукович у прямому зверненні привітав українців із закінченням Зимової Олімпіади в Україні.
- З українських готелів почали масово відпадати зірочки.
- Користуючись київськими вуличними покажчиками, під час Євро безвісті пропало 1240 уболівальників.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас