Вихід Греції з ЄС загрожує безпеці внесків у банках Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вихід Греції з ЄС загрожує безпеці внесків у банках Європи

Валюта
1075
Ризики виходу Греції зі складу зони євро, що все наростають, підняли питання про те, наскільки високий ступінь захисту та безпеки внесків європейців на рахунках фінансового сектора Європи.
Офіційно ще з 2009 р. влада Євросоюзу ухвалила законодавство, за яким національні уряди та ЄС забезпечують гарантії на 100 тис. євро за кожним внеском. Правда, це максимальна сума. Мінімум ж складає 20 тис. євро. Однак тепер, коли одна з країн валютної угоди може покинути монетарний союз, у споживачів з'явилися закономірні питання - що чекає їхні внески і яким чином банки та уряди зможуть гарантувати схоронність заощаджень.
Хвилюються за майбутнє своїх вкладень греки, чиї рахунки в національній валюті можуть піддатися реденомінації. Також переживають за свої депозити клієнти банків з інших країн. Їх хвилювання викликані тим, що фінансові інститути брали участь у програмах обміну держоблігацій, а тепер, у разі оголошення дефолту греками, банкіри будуть змушені нести нові, додаткові втрати. Все це тисне на європейську владу, змушуючи регуляторів думати над створенням нової великої програми захисту внесків.
На думку аналітиків, дана проблема на сьогоднішній день стала, дійсно, актуальною, оскільки жодне існуюче в Європі законодавство, як національне, так і спільне для регіону, не включає в себе план дій для банків на випадок виходу однієї з країн і подальшого шоку для всієї банківської системи.
Для проблемних країн загрози втрат депозитів залишаються великі. Наприклад, у Португалії на безпеку внесків виділено фонд у розмірі 1,4 млрд євро за даними Barclays. При цьому загальний розмір банківських депозитів в країні оцінюється в 164,7 млрд євро.
А ось Італія знаходиться в значно більш хиткому положенні. Незважаючи на існуючу програму страхування внесків, уряду поки не вдалося зібрати ні євроцента з банків в гарантійний фонд. Це означає, що, в разі краху всієї банківської системи Італії, вкладники ризикують втратити 1,1 трлн євро, а влада не зможе відшкодувати ні крихти від цієї суми.
Що стосується Іспанії, яка стала центром всіх банківських проблем в Європі, то там розмір фонду на захист інтересів вкладників оцінюється в 6,6 млрд євро. Однак і цього не вистачить на те, щоб відшкодувати хоча б 1% від загальних втрат за депозитами. В даний час в іспанських банках зберігається 931,2 млрд євро.
У спробах самостійно захистити свої вкладення вкладники активно виводять свої накопичення. Так, Європейський центробанк (ЄЦБ) рапортував про те, що з березня 2011 р. по березень 2012 р. з грецьких банків витекло 34 млрд євро, або 17% від усього розміру депозитів в країні. Схожа тенденція спостерігається в Іспанії, Італії та Португалії, правда там масштаб втрат до останнього часу залишався менш вражаючим.
Хоча, якщо дивитися на динаміку за останні два роки, проблемні країни - Греція, Ірландія, Португалія та Іспанія - втратили депозити в розмірі 80,6 млрд євро, свідчить звіт все того ж ЄЦБ. Разючим чином відрізняється ситуація в безпечних, з точки зору європейців, банках Європи - німецьких і французьких. За ті ж два роки їм вдалося наростити депозити на 217,4 млрд євро, або на 6,3%.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас