Відпустка під відсотки: у скільки обійдеться кредит на турпоїздку і ремонт? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпустка під відсотки: у скільки обійдеться кредит на турпоїздку і ремонт?

Кредит&Депозит
2094
У банках - сезонна "спека". Українці, що отямились після кризового шоку, переводять дух і все частіше направляються у відділення за новими позиками. З особливим пожвавленням видаються беззаставні невеликі кредити на поточні потреби. Причому не тільки в силу їх особливої популярності серед населення, але і завдяки політиці самих банків, які в окремих випадках - як у докризові часи - починають буквально нав'язувати "кеш". На що цього літа можна взяти гроші, на яких умовах і в що загрожує вилитися така позика? Спробуємо розібратися.
Море на "диких" умовах
У цьому сезоні в літній період кредит на відпустку буде досить популярним, пророкують спостерігачі. Відчутна фактична інфляція та фінансова нестабільність не дозволяють людям накопичити бажану суму. І якщо ще рік-два тому середньостатистичний українець навіть не подумав би податися за відсутніми коштами в банк, то зараз це цілком ймовірно. Тим більше, що взяти гроші "на що завгодно" можна вже в двох десятках фінустанов.
- Шок минув, зарплати стабілізувалися, - аналізує фінансовий експерт Сергій Марченко. - Прагнучи, наприклад, повноцінно відпочити, люди готові взяти додатково в банку під відсотки 2-5 тис. гривень. Є, до речі, вже два-три банки, які безпосередньо працюють з туроператорами, кредитуючи безпосередньо купівлю путівки. Однак, перш ніж зважитися на відпочинок "під відсотки", треба уважно підрахувати, скільки реально доведеться повертати.
Підрахувати, до речі сказати, не так-то просто. Готуючи цей матеріал, ми вивчили інтернет-сайти провідних українських банків, що пропонують швидкі кредити без застави в діапазоні від 5 до 150 тис. гривень. Цікаво, що на половині з них конкретні дані про розмір відсоткових ставок відсутні - замість цього банки пропонують потенційному клієнтові табличку-зразок: "Якщо ви візьмете у нас 10000 гривень на 1 рік, щомісячний платіж складе..." - і далі цілком посильна цифра. Оператори гарячих ліній теж не завжди знають, що відповісти. "Думаю, ви будете платити десь близько 25-35%, тобто недорого", - "втішає" мила дівчина на тому кінці дроту.
Скромність банків, які замовчують реальну вартість кредитних грошей, стає зрозумілою, якщо завантажити пропонований ними розрахунок в електронний кредитний калькулятор. Виявляється, клієнта змушують платити по 3,5-6% на місяць. В результаті сума 3 тис. гривень, взята на майбутню відпустку, може обернутися через рік цифрою 5,5 тис. гривень.
- Напередодні літа банки навряд чи відчутно знизять відсоткові ставки, - вважає С. Марченко. - Їм це невигідно. Вони вже здешевлювали кредити до Нового року, коли був пік активності, потім - в лютому, коли, навпаки, ринок трохи "просів". "Кеш" сьогодні (незважаючи на його високу ризиковість) - їх основний хліб, саме за рахунок своєї дикої дорожнечі. Зате нав'язувати ці продукти напередодні серпневої "сплячки" банки будуть все активніше, навперебій.
Компанія Рrostobank.ua, аналізуючи ринок беззаставних кредитів, підрахувала реальну річну ставку. Середня по ринку на цьому тижні склала 52,75%. У той же час, за висновками експертів компанії, серед банківських пропозицій є й такі, за які доведеться заплатити 75%, 80%, а то й більше 100% річних.
Коли брати беззаставний кредит на відпустку?
Тільки у випадку, якщо ви впевнені, що зумієте повернути всю суму в найближчі два-три місяці.
Увага! Вивчайте договір: чи немає штрафних санкцій за дострокове погашення.
Дорогий ремонт
Кредит безпосередньо на ремонт сьогодні пропонують чотири банки. Умови у всіх схожі: в заставу береться ремонтована нерухомість, на руки можна отримати близько половини від її ринкової вартості. Термін - від 1 до 15 років, відсоткові ставки більш м’які, ніж беззаставні кредити, але трохи вищі, ніж у цільової іпотеки: 20-45% річних. На думку експертів, ці умови в найближчі місяці принципово не зміняться, а от кількість банків, що пропонують такі кредити, може зрости.
Якщо у вас поблизу немає банків, що кредитують ремонт, можна взяти позику, оформивши так звану нецільову іпотеку: гроші під заставу будь-якої нерухомості. Такий продукт є майже у трьох десятків банків. Гроші даються на 1-10 років, можна отримати суму в розмірі до 80% від вартості застави, річна ставка: від 20 до 33%.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас