Що нового підпишуть в Ялті президенти України і Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що нового підпишуть в Ялті президенти України і Росії

Казна та Політика
1795
Перелік угод буде залежати від того, які висновки Україна зробила після "харківських знижок". А їх, схоже, немає.
Найближча зустріч президентів Росії і України, яка запланована в Криму на середину літа, загрожує залишитися без результатів. Точніше, результати можуть бути в сфері культури, кредитів і сиру.
Новообраного президента Росії Володимира Путіна чекають в Ялті в середині липня. Але не раніше - на день народження українського президента він у Крим не встигне. Занадто зайнятий. По-перше, у Путіна огляд "спадкових територій" в рамках Митного Союзу - Казахстану і Білорусі. По-друге, пакет документів для розгляду президентів у найближчий місяць повинні ще сформувати прем'єри двох країн Азаров і Медведєв (на найближчому саміті голів урядів СНД і на засіданні комітету з економічного співробітництва). Поки ж в українському Кабміні, натхнені виступом свого шефа на переможному з'їзді "Єдиної Росії", анонсують готовність сторін "поглибити" співпрацю в авіаційній та атомній галузях. І традиційно, в газовій.
"Сторони вирішили винести ці та інші конкретні проекти співробітництва на засідання міжурядової комісії та довести їх на цьому засіданні до стадії практичної реалізації", - похвалилися в українському уряді. А в МЗС уточнили, що мова йде про десяток документів. Але крім авіації, атомної енергії і газу нічого не змогли більше згадати.
Згадувати більше поки і нічого: всі оголошені документи про співпрацю - спадщина "харківських угод" дворічної давності. Це коли Україна за "стодоларову" знижку продовжила на 25 років дозвіл на оренду Чорноморським флотом РФ бази в Севастополі.
Правда, з тих часів ціна блакитного палива в Україні зросла вдвічі, а результат угоди почав лаяти навіть Микола Янович Азаров. Про інші ж домовленості (наприклад, навколо літаків АН-124 або спільну добудову двох блоків на ХАЕС) українські чиновники вже намагаються не згадувати.
"Стали з'являтися проблеми у спільних авіапроектах, остаточно стало зрозуміло, що "короткострокова знижка" на газ - не вихід для країни. І наша влада, схоже, стала це розуміти. І я вважаю, що другий раз на таку "вудку" українські переговорники вже не попадуться. А поки ж я не бачу, що сторони можуть взаємовигідного запропонувати одна одній. Тобто, варіанти існують, але немає на них згоди з боку Росії. Це якщо говорити про ті проекти, які можна зрозуміти логічно", - розповів "Комментариям" Богдан Соколовський, екс-уповноважений президента Віктора Ющенка з міжнародних енергетичних питань.
Поки ж газові переговори між Києвом і Москвою вперлися не стільки в ціну, стільки в механізм її корекції. Україна пропонує брати більше за меншу ціну (правда, з правом реекспорту), Росії більше цікаві проекти навколо газотранспортної системи. При цьому про відмову від будівництва обхідних газопроводів не може бути й мови - масштабні тендери і відкати вже не можуть змусити "Газпром" вийти з того ж "Південного потоку".
"У сфері енергетики є варіанти спільної розробки шельфу Чорного моря. До того ж, існують варіанти в сфері ОПК - все залежить, проти кого доведеться "дружити" Україні після Євро-2012", - припустило розвиток подій джерело "Комментариев" у фракції Партії регіонів. А ось на думку українських економістів, чекати від Ялтинської зустрічі гучних угод не варто. "Звичайно, буде багато розмов про енергетику. Буде низка гучних проектів, які повинні показати масштабність співпраці. Масштабність буде така, що навряд чи ці проекти будуть реалізовані", - говорить Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова.
Крім того, економісти вважають, що буде піднято питання отримання Україною кредитів російських банків і пролонгації повернення раніше отриманих. Адже, як показала ситуація з кредитом ВТБ-Банку, повертати борги Україні зараз проблемно.
"Росію, перш за все, тепер в Україні цікавлять інфраструктурні проекти. Це і ГТС, і порти, той же Одеський припортовий завод. Але тут виходить парадоксальна ситуація - бізнес, який вже управляє цими об'єктами, виступає в ролі таких собі "борців за незалежність" України. Тому, я не вважаю, що будуть якісь масштабні домовленості. Все буде зведено до підписання декларативно-культурних заходів і анонсовані масштабні економічні проекти, про які забули після "харківських угод". Мені здається, стратегія команди Володимира Путіна зараз зводиться до стратегії сидіти на березі річки і чекати, коли пропливуть трупи ворогів. От чи є в української влади цей час, особливо, коли економічне та інвестиційне становище в країні погіршується, поки питання", - розповів "Комментариям" Володимир Дубровський, старший економіст Case-Ukraine.
Поки ж опитані виданням експерти сходяться на думці, що найкращим результатом майбутніх ялтинських переговорів буде відсутність результату. Тому що готовності до двосторонніх проектів поки не демонструє ні Київ, ні Москва.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас