Валютний прогноз: коли впаде гривня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний прогноз: коли впаде гривня

Валюта
10425
Майже рік стабільність української валюти не вселяла довіри експертам. "Главред" розбирався, чи справедливі їхні побоювання.
Різке підвищення курсу долара на міжбанку 23 травня привело до того, що Національний банк України (НБУ) вперше за чотири місяці (з лютого цього року) вийшов на ринок для підтримки гривні. У минулу середу американська валюта зробила найбільш різкий з початку року стрибок на українському ринку. Діапазон валютних торгів банків підвищився відразу на 1,8-2,3 коп. - до 8,072-8,087 грн/$. Останній раз курс був вищий лише в січні-2010. НБУ останній раз виходив на ринок з інтервенціями ще в лютому, продавши $304,3 млн за курсом 7,991 грн/$1. У понеділок, 28 травня, він провів інтервенції за курсом 8,02 грн/$1.
Такі дії Нацбанку знову стурбували населення - експерти знову заговорили про майбутню девальвацію, а пересічні українці поспішили обмінювати заощадження на іноземну валюту. Чи обґрунтовані такі настрої?
Причини паніки
Зростання курсу долара почалося ще в минулий четвер, відразу після того, як Мінфін погасив велику суму - понад 2 млрд грн - за короткостроковими державними облігаціями, ініційованими нерезидентами, які потім почали купувати валюту для виведення її за кордон. Це збіглося з виплатами дивідендів низкою великих іноземних компаній, які також купували валюту для їх виводу. Ймовірно, це спровокувало короткостроковий дефіцит валюти, що призвело до її незначного зростання. Ситуацію ускладнило також падіння курсу євро вперше з липня 2010 року нижче рівня $1,26 - котирування валюти впали на 7,2-7,7 коп., до 10,21-10,24 грн/євро.
У Нацбанку своє пояснення ситуації. "Ми сьогодні маємо коливання курсу на міжбанківському ринку. Саме цей фактор відіграє - ситуація в Греції. Не завжди залежить від Національного банку, як котирується гривня до долара, вплив є і світових ринків", - пояснив Сергій Арбузов, голова НБУ. Він, навпаки, запевнив, що зараз триває поліпшення стану платіжного балансу України.
Втім, далеко не всі поділяють його оптимізм. Ще в квітні Мінекономрозвитку провело опитування серед фінансових аналітиків відносно курсу гривні. Як з'ясувалося, більшість очікують, що в кінці року гривня девальвує до 8,34 грн/$. Прогноз на наступний рік ще гірший - 8,69 грн/$. Свої негативні очікування вони засновують на дефіциті рахунку поточних операцій, що зберігається. Основний ризик для курсу економісти вбачають у збільшенні соціальних виплат перед парламентськими виборами.
Відзначимо, в порівнянні з оцінками, виставленими в листопаді 2011 року, очікування аналітиків щодо курсу гривні в кінці 2012 року погіршилися - з 8,19 грн/$ до 8,34 грн/$. При цьому оцінки експертів були виставлені в діапазоні від 8 грн/$ до 8,8 грн/$. Ще восени вони очікували, що максимальне значення курсу не перевищить 8,5 грн/$.
"Тимчасові коливання в тому чи іншому місяці, коли мова йде про невеликі суми, не впливають на показники в цілому. Треба розуміти, що введені сильні обмеження щодо імпорту, пов'язані зі збільшенням митної вартості товарів. Але треба дивитися на інше, загальна ситуація в економіці погіршується і далі буде погіршуватися", - вважає екс-міністр економіки Віктор Суслов.
Ризики та припущення
Найбільшим зовнішнім ризиком для розвитку економіки України фінансисти вважають неотримання грошей від МВФ. Також проблемами можуть стати падіння цін на сировинних ринках, посилення боргової кризи в єврозоні, ескалація військового конфлікту на Близькому Сході. Головний внутрішній ризик - збереження низької кредитної активності комерційних банків.
"Кілька місяців ми спостерігаємо аномально низьку інфляцію. Але все залежить від того, як інфляція буде зростати до кінця року. Якщо вона буде в районі 4%, то є шанси втримати прогнозний курс, адже його зниження до 8,4 грн/$ дуже невелике, складає всього 5%. Але дуже багато невизначеності вносять вибори та пов'язані з ними соціальні ініціативи. Якщо велика грошова маса вийде на ринок, все буде набагато гірше", - вважає Валерій Геєць, директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ.
Є й інша проблема - по суті, сьогодні Україна вже вичерпала ту конкурентну перевагу, яку вона отримала в очах іноземних споживачів після девальвації 2008 року. Нагадаємо, обвал гривні здешевив в очах іноземців низку українських товарів приблизно на 40%.
До речі, не виключено, що несподівана підтримка курсу гривні Нацбанком орієнтована саме на іноземні живі гроші. Євро-2012 гарантує приплив валюти в економіку країни, де її можна буде купити за курсом 10 гривень за євро замість торішнього 11,5 гривень за європейську валюту, що, до речі, позитивно позначиться на курсі національної валюти. Правда, швидше за все, сил втримати гривню на стабільному рівні у регулятора не вистачить - надто сильне соціальне навантаження на бюджет, крім цього, на економіку країни тисне дорогий російський газ і поганий бізнес-клімат в державі.
На думку більшості опитаних експертів, уряд задіє усі ресурси і важелі для втримання курсу гривні до парламентських виборів. Це найбільш прогнозований варіант.
Адже падіння гривні ще більше здорожить життя в Україні, а значить, не додасть політикам в очах електорату великих симпатій, тому навряд чи хтось зважиться напередодні виборів на такий крок. Тим не менш, такий сценарій був би більш прийнятним для нашої країни - м'яка, поетапна девальвація дозволила б уникнути стресів і надмірних навантажень на фінансову систему. Різке ж падіння національної валюти загрожує обернутися серйозним стресом для бізнесу, що не може не позначитися на погіршенні показників загального рівня життя в країні. При такому варіанті розвитку подій національна валюта може за короткий період впасти до 9 гривень за долар, і це може відбутися вже в кінці цієї осені.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас