Сонячні електростанцій Німеччини поставили рекорд виробництва е/е — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сонячні електростанцій Німеччини поставили рекорд виробництва е/е

Енергетика
451
Німецькі фотоелектричні установки 25-26 травня забезпечили щодобове вироблення в розмірі 22 ГВт-год електроенергії, встановивши світовий рекорд з виробництва електроенергії, виробленої сонячними електростанціями.
За даними Інституту індустрії поновлюваних джерел енергії (Institute of the Renewable Energy Industry, Мюнстер), такий обсяг становить близько третини полуденного електроспоживання Німеччини в робочий день і майже половину - у вихідний.
За словами директора інституту Норберта Альноха (Norbert Allnoch), раніше в жодній країні світу сонячні установки не виробляли такі обсяги електроенергії. "В останні тижні німецькі сонячні електростанції кілька разів впритул наближалися до 20 ГВт-год, але зараз ми вперше подолали цю планку", - сказав він, уточнивши, що в той же день в 2011 році німецькі геліоустановки опівдні виробили 14 ГВт-год.
До останнього часу Німеччина вважалася одним зі світових лідерів з виробництва ядерної енергії, проте в 2011 році, після аварії на японській АЕС "Фукусіма", німецький уряд вирішив повністю відмовитися від атомної енергетики. Вісім АЕС було закрито, а решту дев'ять планується закрити до 2022 року.
В даний час близько 20% електроспоживання Німеччини забезпечують поновлювані джерела, що дозволило країні стати світовим лідером у виробництві поновлюваної енергії. Зокрема, в ній встановлено майже стільки ж сонячних електростанцій, скільки у всіх інших країнах світу разом узятих.
Показники, досягнуті німецькими фотоелектричними установками 25 і 26 травня, свідчать, що поновлювані джерела енергії можуть забезпечувати значну частину потреби навіть такої великої індустріальної країни, резюмують в німецькому інституті.
В Україні геліоенергетика фактично почала розвиватися в 2010 році, коли були побудовані перші сонячні електростанції - дахові установки у Вінницькій області компанії ТОВ "Вінниця-Енергосервіс" і наземна установка в Криму компанії Activ Solar. В Україні також реалізуються інші проекти в фотовольтаїки, зокрема чеська група компаній Ekotechnik Praha продовжує будівництво станції потужністю 42 МВт у Київській області, а ТОВ "Рентехно" у Вінницькій області будує станцію потужністю 1,8 МВт.
На початку другого кварталу 2012 року загальна потужність усіх діючих українських фотоелектричних станцій перевищила 230 МВт.
Як повідомлялося, за даними НЕК "Укренерго", загальна встановлена потужність української енергосистеми в 2011 році збільшилася на 0,3% (на 149 МВт) в порівнянні з 2010 роком - до 53 тис. 310,6 МВт. Зростання було досягнуто завдяки введенню електростанцій, що працюють на поновлюваних джерелах енергії. Однак, незважаючи на торішнє зростання частка всієї енергетики, що працює на поновлюваних джерелах енергії (виключаючи великі ГЕС), в енергобалансі України все ще менше 1%, що підтверджує необхідність її розвитку для забезпечення енергетичної незалежності країни.
За даними НЕК, найбільше зростання встановленої потужності за підсумками 2011 року показали сонячні електростанції (СЕС) - в 23,1 рази (на 179,4 МВт), до 187,5 МВт і вітроелектростанції (ВЕС) - на 40,7% (на 35,1 МВт), до 121,3 МВт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас