Швейцарія готує низку обмежувальних заходів на випадок краху єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія готує низку обмежувальних заходів на випадок краху єврозони

Валюта
1355
Швейцарія вивчає можливість контролю за рухом капіталу для боротьби з різким зростанням швейцарського франка в разі краху єврозони, пише The Wall Street Journal.
Надмірне зміцнення швейцарського франка, який традиційно вважається "тихою гаванню" в часи економічної та політичної нестабільності, створює серйозні ризики для економіки країни, залежної від експорту. Сильний франк перешкоджає експорту.
"Ми повинні бути готові до гіршого - розвалу валютного союзу, хоча я і не чекаю, що це відбудеться", - заявив в інтерв'ю швейцарській щотижневій газеті Sonntagszeitung голова Національного банку Швейцарії Томас Йордан. Так він прокоментував плани лідерів країн ЄС у зв'язку з можливим виходом Греції з єврозони.
Ще у вересні минулого року Нацбанк Швейцарії, щоб стримати надмірне зростання франка, встановив курс в розмірі 1,2 франка за євро. Як сказав Йордан, Нацбанк і надалі має намір відстоювати цей рівень.
Він також не відкинув, що країна може ввести обмеження на приплив іноземного капіталу, щоб не допустити різкого зміцнення франка в разі розпаду єврозони.
Такі крайні заходи Швейцарія вже вживала в 1970 році, щоб приборкати надмірний попит на її валюту. Тоді в країні були заборонені іноземні інвестиції в швейцарські цінні папери і нерухомість і були введені від’ємні відсоткові ставки за депозитами в іноземній валюті. Проте зупинити зростання швейцарського франка не вдалося до тих пір, поки Нацбанк не ввів тимчасову прив'язку франка до німецької марки.
Йордан також повідомив, що питаннями надмірного зміцнення швейцарського франка займеться спеціальна робоча група.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас