Євро-2012: валютний ринок "зіграє внічию" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро-2012: валютний ринок "зіграє внічию"

Валюта
3885
До відкриття Євро-2012 залишилися лічені дні, і розмови про очікуваний наплив організованих і неорганізованих туристів з-за кордону йдуть по наростаючій. Очікування "гостей" відрізняються в рази - від 400 тис. до 1,2 млн осіб. І не менший розкид в прогнозах про те, як "зіграє" футбольний чемпіонат на валютному ринку України.
Втім, навряд чи можна розглядати кожного чужинця, що прибуває на Євро, як "гаманець з валютою", яку він жадає залишити в касах і гаманцях сторони, що приймає. Мабуть, скільки б не приїхало гостей, поки ясно одне, - великого припливу валюти в Україну в зв'язку з Євро-2012 не відбудеться. Більшу частину вболівальників Євро-2012 становитимуть самі українці і ще, мабуть, росіяни. Очікувати, що громадяни РФ завалять Україну валютою, не доводиться. Якщо вони і будуть приїжджати, то від сили на один день, і зрозуміло, що за цей короткий проміжок часу як слід витратитися вони просто не встигнуть.
Тому, коли називають цифру припливу валюти 1 млрд дол, то до неї треба ставитися більш ніж стримано, і краще за все її поділити наполовину. До слова, для України мільярд доларів - цифра вже не дуже вражаюча, а тим більше - півмільярда. Скажімо, минулого тижня за один день на міжбанківському ринку продавали валюти більш ніж на 1 млрд дол.
Тому, як легке лукавство можна розглядати розмови про те, що в результаті припливу валюти на Євро-2012 гривня може зміцнитися до долара до 7 грн. Нічого суттєвого не відбудеться, радше навпаки. Все буде традиційно. В обмінниках, в першу чергу, міст, де пройдуть матчі (Донецьк, Київ, Львів, Харків), скуповування валюти занизять до межі, тоді як продаж будуть тримати на високому рівні. Ця "гра" зможе принести дохід валютобмінникам, але - тільки їм.
Радше, створити нервозність навколо курсу долар/гривня можуть останні події на міжбанківському валютному ринку. Зростання курсу долара минулого тижня на міжбанківському валютному ринку було більш ніж несподіваним. Спочатку здавалося, що це дуже тимчасове явище, викликане відтоком валюти у зв'язку з погашенням ОВДП нерезидентам. Але ситуація явно почала виходити з-під контролю, коли валюту почали скуповувати мільярдами. Тут ситуацію вже явно не можна було списати на нерезидентів. Нерезидентам погасили ОВДП всього на 933 млн грн, і цих грошей явно було недостатньо для того, щоб чинити такий тиск на ринок.
Роль зіграли інші чинники. Ще на позаминулому тижні (14-20 травня) залишки на коррахунках банків були на рівні понад 22 млрд грн, а зараз вони становлять лише 16 млрд грн. Активно скуповувати валюту на міжбанку почали насамперед юридичні особи. І якби НБУ не вийшов з інтервенцією на ринок і не підтримав гривню, то курс міг би вже бути близько 8,2 грн. У даній ситуації НБУ спрацював чітко й ажіотаж погасив. Але залишається відкритим питання - чи надовго.
Ця ситуація показала, що без допомоги НБУ забезпечити стабільність курсу нереально і тут не можуть вплинути ніякі Євро-2012. Навпаки, "помилкові очікування" можуть ще більше внести плутанини і населення, не розібравшись в ситуації, буде ще більше скуповувати валюти. А НБУ доведеться продавати валюту зі своїх золотовалютних резервів. І це при тому, що ці резерви невеликі. Мало того, попереду очікуються осінь і зима, коли валюти буде ще більше не вистачати.
У цій ситуації, є два виходи: або продавати валюту із золотовалютних резервів або "закручувати гайки" на валютному ринку. Не виключено, що після Євро-2012 будуть посилені правила обміну готівкової валюти, щоб зменшити попит на неї і змінені валютні нормативи банків, що повинно привести до зменшення тиску на міжбанківський ринок. Іншого виходу немає. Можна звичайно ще почати плавну девальвацію і до кінця року вийти на рівень 8,3-8,5 грн за долар. Але для цього потрібні дуже акуратні і планомірні інтервенції на валютному ринку, щоб ринок звик жити в умовах девальвації гривні.
Що стосується євро, то курс євро/гривня вже давно "бовтається" біля позначки 10 грн. Це багато в чому пов'язано з курсом євро/долар, який зараз хоч і повільно, але знижується. Курс вже впав нижче 1,26 дол і тепер ведуться дискусії про те, коли ж він досягне рівня 1,2 дол. Втім, девальвація євро - це багато в чому політичне явище. Поки європейські політики будуть лаятися, курс євро буде знижуватися і далі. Хоча, не виключено, що вирішення грецької проблеми може привести до різкого зростання курсу євро до 1,3 дол. Але немає гарантії, що після вирішення проблеми грецької, не з'являться іспанські або бельгійські проблеми. Стабільності на валютному ринку ЄС, швидше за все, не буде ще тривалий період часу. В умовах девальвації долара курс євро/гривня теж буде зростати, навіть якщо курси будуть падати в ЄС. У зв'язку з цим не варто думати, що курс євро/гривня 11 грн - це далека перспектива. Не виключено, що цей курс "засвітиться" на наших обмінниках швидше, ніж можна було очікувати і вважати. Українська гривня, як і євро, поки не можуть встояти перед доларом США
Олександр Охріменко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас