Онищенко направить інспекцію ще на два українські сирзаводи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Онищенко направить інспекцію ще на два українські сирзаводи

Аграрний ринок
210
Росспоживнагляд планує на наступному тижні направити інспекцію ще на два українські підприємства, які збираються постачати сир на ринок РФ.
"Закінчена документальна перевірка ще двох заводів. На наступному тижні ми плануємо направити на них інспекцію, після цього буде ухвалюватися рішення про можливість поставок", - сказав "Інтерфаксу" у вівторок керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.
За його словами, мова йде про Лозівський молочний завод та ПП "Рось" (філія Охтирського сиркомбінату)
Він також повідомив, що російська санітарна служба розглядає питання про визнання лабораторних досліджень сиру, які проводяться в Україні.
"Але поки з цього питання з українського боку ми не помічаємо особливої активності", - сказав Онищенко.
Раніше російська санітарна служба зняла ембарго на постачання сиру з чотирьох українських підприємств - ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод", ПП КФ "Прометей" (філія "Менський сир") і "Дубномолоко". Зразки партій сиру з цих заводів пройшли в Росспоживнагляді лабораторний контроль.
За словами Онищенка, ці чотири заводи можуть відновлювати поставки, але за умови лабораторного контролю кожної партії.
Він повідомив "Інтерфаксу", що до партій українського сиру, які отримали допуск, є претензії щодо "жирокислотного складу". Вони надійдуть на ринок РФ "по нижній межі допуску", сказав голова Росспоживнагляду.
"Певну роль можуть грати корми, які використовуються для дійного стада. Необхідно не тільки налагоджувати технологію, але і стежити за корекцією кормових добавок, що використовуються в тваринництві, щоб молочна сировина за стартовими позиціями відповідала російським вимогам", - заявив Онищенко.
"Ми попереджаємо тих, хто буде ввозити, що нагляд і за наступними партіями буде продовжуватися", - сказав Онищенко.
17 квітня в Москві Онищенко провів переговори з головою міністерства економічного розвитку і торгівлі України Порошенком, було вирішено зняти ембарго на постачання сиру з трьох українських підприємств. Після зустрічі з Порошенком Онищенко сказав журналістам, що український сир повернеться на ринок РФ, якщо у російської сторони не буде претензій.
"Контроль кожної партії. Якщо ми там не знаходимо наявність рослинних олій, інші недоліки технологічного процесу, то, будь ласка, везіть. Але якщо ми знайдемо, принцип один - хто не сховався, я не винен", - сказав тоді журналістам Онищенко.
За його словами, контроль кожної партії буде вестися до тих пір, поки не буде спеціалізованих акредитованих лабораторій, які буде стежити за якістю.
Як повідомлялося, з 7 лютого російська сторона ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію.
"Всього на території Росії припинена реалізація 32 тонн сиру", - повідомив голова Росспоживнагляду в березні. За його словами, ще понад 120 тонн українського сиру затримано на кордоні і не допущено в РФ.
27 лютого Онищенко сказав "Інтерфаксу", що Україна більш ніж наполовину скоротила поставки сиру в Росію через претензії до якості продукції з боку санітарної служби РФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас