Критика йде за планом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Критика йде за планом

Казна та Політика
674
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) вчора завершила щорічні консультації з Україною відповідно до статті IV статуту фонду. За тиждень роботи в Києві місія отримала дані, на підставі яких в МВФ мають намір підготувати звіт про фінансовий і економічний стан країни. Ключові проблеми України керівник місії Крістофер Джарвіс вже відобразив у підсумковій заяві МВФ.
Основний висновок фонду - уряду необхідно не допустити зростання бюджетного дефіциту. "Змінами до бюджету передбачено збільшення видатків на зарплати і пенсії, а з метою їх фінансування заплановано збільшення бюджетних надходжень. Для виконання затвердженого урядом показника дефіциту бюджету 1,8% ВВП необхідно здійснення нових заходів", - наголошується в заяві. Загроза також виходить від уповільнення української економіки. Ще в квітні фонд погіршив прогноз зростання ВВП з 4,8% до 3%. Інфляція складе не очікувані 7,9%, а 7%.
Говорячи про скорочення бюджетного дефіциту, в МВФ рекомендують уряду розглянути можливість скорочення кількості податкових пільг або обмежити бюджетні витрати. "Враховуючи, що нинішній візит місії був значною мірою ознайомлювальним, конкретних пропозицій висловлено не було. Голова місії МВФ Крістофер Джарвіс назвав різні шляхи зниження бюджетного дефіциту - це може бути і введення прогресивної шкали оподаткування, і введення податку на багатство. Схвалення будь-який з цих заходів буде позитивно оцінено фондом", - відзначило джерело, знайоме з перебігом переговорів з МВФ.
У фонді, як і раніше, наполягають на підвищенні тарифів на газ та опалення для населення, щоб скоротити дефіцит НАК "Нафтогаз України". Зараз споживачі оплачують лише п'яту частину ціни імпортного газу, і це забезпечується за рахунок всього населення країни в рівній мірі, хоча обсяги використання газу різними споживачами відрізняються. Ще одна рекомендація - посилення гнучкості обмінного курсу гривні, що дозволить Україні краще адаптуватися до змін економічних умов і захистить національну економіку від зовнішніх шоків.
Українські експерти погоджуються з названими МВФ ризиками. "Зростання економіки сповільнюється, крім того, сповільнюється інфляція, що не дозволяє домогтися навіть номінального зростання, тому проблеми з фінансуванням бюджету стають все більш актуальними. Швидше за все, позитивний ефект від Євро-2012, нехай він і буде меншим від очікуваного, дозволить нормально прожити II квартал, однак вже в III кварталі проблема недостатнього наповнення бюджету стане помітною", - відзначає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць. За його словами, рекомендації МВФ цілком логічні: "У такій ситуації можна або вводити нові податки, або знижувати витрати, а тому заперечувати порадам фонду складно".
У той же час, за оцінками експертів, запропоновані МВФ заходи можуть бути вжиті лише після парламентських виборів. "Враховуючи, що всі пропозиції МВФ щодо наповнення держбюджету носять непопулярний характер, їх прийняття найближчим часом малоймовірне. Тому ми очікуємо, що дефіцит сектору держуправління в 2012 році виросте до 3% ВВП", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан. За словами експерта, залучити ці кошти можна лише на внутрішньому ринку, оскільки зовнішній ринок капіталу для України поки закритий. Це знижує можливість профінансувати всі капітальні витрати скарбниці. "У нинішній ситуації на зовнішніх ринках Україні буде дуже складно залучити кошти для фінансування бюджетного дефіциту. Тому радше варто говорити про його скорочення - в першу чергу, завдяки урізанню бюджетних витрат", - упевнений начальник відділу економічних досліджень Ерсте банку Мар'ян Заблоцький.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас