ЗМІ: Платники податків довго будуть розплачуватися за Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Платники податків довго будуть розплачуватися за Євро-2012

Казна та Політика
1743
Аналітики вважають, що проведення в Україні фіналу чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 може негативно позначитися на її здатності виплачувати зовнішні борги.
Як зазначає видання The Telegraph, Євро-2012, всупереч очікуванням, зовсім не обов'язково повинно підвищити інвестиційну привабливість України. Також, незважаючи на надії туроператорів, після того, як чемпіонат завершиться і вболівальники роз'їдуться по домівках, Україна може і не стати для європейських туристів новим туристичним напрямком.
"Фінансування Євро-2012, яке Україна приймає спільно з Польщею, є зараз ключовим питанням для країни, у якої $11,9-мільярдний зовнішній борг, причому $5,3 млрд. з цієї суми - в іноземній валюті, що створює залежність від коливань на іноземних валютних ринках", - відзначає видання.
Проблема стає ще значнішою, якщо враховувати, що в червні український уряд повинен виплатити російському ВТБ Капітал $2 млрд., і ще $500 млн. за несплаченими єврооблігаціями. На ситуацію також впливає ситуація з вироком Юлії Тимошенко і нездатність досягти угоди з Міжнародним валютним фондом з приводу нової кредитної лінії.
"Україна не отримає ніякого фінансового доходу або істотного економічного ривка від прийому Євро-2012, - наводить видання слова аналітика Андрія Колпакова. - А будь-які можливі поліпшення наштовхнулись на реакцію Євросоюзу на події в українській внутрішній політиці".
Крім того, відзначає видання, іноземних інвесторів відлякує від України надзвичайно високий рівень корупції, а вболівальників - захмарні ціни на проживання в готелях, через що вони змушені скоротити або зовсім скасувати своє перебування в Україні.
Держава витратила $6,6 млрд. бюджетних грошей на підготовку до Євро-2012. Всього, якщо враховувати вкладення державних підприємств і приватних інвесторів, сума досягає $13,4 млрд.
"По суті, державний бюджет взяв на себе додатковий борговий тягар, нести який доведеться українським платникам податків, які ще довгі роки будуть платити за свято Євро-2012", - вважає Ерік Нейман з брокерської компанії Capital Times.
Деякі експерти вважають також, що безліч неоплачених боргів в сумі з неясними перспективами державних позик на світових ринках капіталу можуть підвищити ризик дестабілізації гривні.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас