Чому IPO Facebook називають біржовим провалом року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому IPO Facebook називають біржовим провалом року

Фондовий ринок
1563
Підсумки IPO соціальної мережі Facebook розчарували інвесторів. Через тиждень після початку торгів її акції коштували приблизно на 13 відсотків дешевше від ціни розміщення. Критики вважають, що андеррайтери переоцінили попит.
Інвестори кілька місяців передчували первинне публічне розміщення акцій Facebook, однак їх очікування з приводу вигідного вкладення грошей поки не виправдалися. Через всього три дні після IPO котирування опустилися на 18 відсотків. Ще через два дні курси пішли вгору. Але все одно "мінус" - при закритті NASDAQ у четвер, 24 травня - становив 13 відсотків, у порівнянні зі стартовою вартістю.
"Багато розсудливих людей зрозуміли, що Facebook переоцінений і не принесе прибутку професійним інвесторам", - зазначає Олівер Рот (Oliver Roth), головний трейдер Close Brothers Seydler Bank.
Найгірший старт
У четвер акції Facebook коштували трохи більше 33 доларів. Інвестори, які придбали ці цінні папери за ціною розміщення - 38 доларів - втратили значну частину вкладених грошей. Соціальна мережа, яка налічує понад 900 мільйонів учасників з усього світу, вже увійшла в історію завдяки найгіршому старту на біржі за останні кілька років. З 2007 року в США 24 компаніям вдалося під час IPO залучити більше одного мільярда доларів. Лише у восьми випадках акції після трьох днів були в мінусі. І жодна з цих компаній не дешевшала в перші три дні так стрімко, як Facebook, - такі дані консалтингової компанії Dealogic опублікував Wall Street Journal.
Друге місце в списку невдах займає інвестиційна група Och-Ziff. Її капіталізація після первинного розміщення зменшилася на 13 відсотків. Відразу після IPO на 8 відсотків подешевшали акції американського розробника онлайнових ігор Zynga, який, до речі, є партнером Facebook.
Критика на адресу Morgan Stanley
В епіцентрі критики опинилися головні організатори IPO - інвестиційний банк Morgan Stanley та його партнери. Провідні андеррайтери вирішили збільшити обсяг розміщення, явно переоцінивши попит на акції Facebook - такий головний докір на їхню адресу.
Протягом першого дня торгів організатори IPO постаралися не допустити падіння котирувань. Вони скуповували акції в прагненні стабілізувати їх курс хоча б на рівні ціни розміщення. Нічого екстраординарного в такому підході немає, каже Роберт Хальвер (Robert Halver), головний аналітик Baader Bank. За його словами, якщо андеррайтерів не влаштовує курс акцій, вони намагаються його підтримати. Що стосується потенційних інвесторів, які проявляють інтерес до Facebook, то зараз їм краще почекати, впевнений Хальвер.
Проблеми NASDAQ
"Це був не наш зоряний час", - довелося визнати голові біржі NASDAQ, обраної як майданчик для IPO Facebook. Через збій в системі інвестори протягом декількох годин не могли зрозуміти, чи виконуються їхні заявки. Отримати інформацію про курс акцій теж було неможливо. "Це класичний приклад невдалого старту", - зазначає Роберт Хальвер. За його словами, допускати такі ситуації не можна.
Не виключено, що комп'ютерна система NASDAQ просто не впоралася з величезним потоком заявок. Інвесторам не залишалося нічого іншого, окрім як чекати. Деякі з них готові пред'явити біржі колективні позови. Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) пообіцяла провести розслідування обставин системного збою. Компанія Facebook, за повідомленнями ЗМІ, тепер навіть подумує про зміну майданчика. Альтернативою могла б стати біржа NYSE.
Позови проти Facebook
Як з'ясувалося днями, Facebook уклав мирову угоду з користувачами, що звинуватили соцмережу у використанні їх персональних даних в рекламних цілях. Це випливає з оприлюднених в Сан-Франциско судових документів. Мова йшла про те, що Facebook нібито без згоди користувачів голосував за рекламовані в соціальній мережі компанії і товари за допомогою кнопки "Мені подобається".
Однак тепер судитися з компанією готові і її акціонери. Адвокати вже направили до судів декілька колективних позовів. Вони вважають, що Facebook і андеррайтери недбало підійшли до організації IPO і ввели в оману інвесторів. Крім того, їх підозрюють у приховуванні важливих прогнозів розвитку бізнесу від більшості потенційних акціонерів.
Судячи з усього, можливі порушення під час IPO стануть предметом розгляду і в конгресі США. Про намір розглянути це питання повідомили представники банківського комітету сенату і комітету з фінансових послуг палати представників. Можливо, саме з цієї причини банк Morgan Stanley, згідно з повідомленнями інформагенцій, вирішив вивчити можливість виплати компенсацій постраждалим інвесторам.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас