Експертна рада: Депутати втратять недоторканність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада: Депутати втратять недоторканність

1656
Давня історія зі скасуванням депутатської недоторканності, схоже, підходить до фіналу. Сьогодні Верховна Рада прийняла рішення розглянути 5 липня проект внесення змін до Конституції в частині обмеження недоторканності депутатів. Мінпром вирішив з'ясувати, чи реальні шанси народних обранців залишитися без імунітету або ж, як і раніше, справу буде спущено на гальмах.
Повністю депутатська недоторканність знята не буде, впевнений директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: "Зняття недоторканності - це вторгнення в депутатський імунітет і руйнування всієї системи депутатської роботи як політичної діяльності. Не кажучи вже про руйнування цілої системи депутатських пільг і привілеїв".
На думку політолога, депутати як з провладних, так і з опозиційних фракцій не будуть діяти врозріз своїм інтересам. "Незважаючи на внутрішні розколи на владу і опозицію, на блокування та бійки навіть з ударами стільцем по голові, втім, депутати володіють загальною корпоративною солідарністю, - підкреслює він. - Це професійна корпорація зі своїми правами, привілеями, статусністю та іншими принадами того, що називається депутатською недоторканністю та імунітетом".
При цьому Карасьов звертає увагу на те, що у депутатів з фракцій більшості немає повної впевненості в тому, що їх лояльність буде оцінена в майбутньому. "У них немає впевненості в об'єктивності та передбачуваності адміністративної вертикалі, оскільки вона завжди може бути порушена вторгненнями різних кланів і груп", - відзначає він.
"Пограти в популізм, особливо напередодні виборів, не проти багато хто. Особливо ті, хто перебуває на горі адміністративної вертикалі і розглядає депутатів як простих солдат в політичних битвах. Але самі депутати чудово розуміють, які загрози стоять перед ними", - додав політолог.
Крім того, Карасьов зазначив, що в разі скасування недоторканності, привілеїв і зниження статусу депутатський мандат уже не буде потрібен в першу чергу великим бізнесменам. А втрата інтересу до депутатства з боку бізнесу знизить "грошовий оборот" в парламенті і призведе до зубожіння партійних кас провладних політичних сил. "Тому, незважаючи на періодичні заяви про те, що провладні депутати готові скасувати недоторканність, потай вони єдині з опозицією в загальному бажанні її зберегти і сподіваються, що нічого з цієї затії не вийде", - резюмував експерт.
У свою чергу політолог Дмитро Видрін вважає, що недоторканність з депутатів буде знята. "Парламентська недоторканність давно в Україні стала посміховиськом, колосальним подразником для одних, приниженням - для інших і приводом для надмірного вихваляння третіх. У мене складається відчуття, що є вже критична маса людей, які розуміють абсурдність ситуації і зможуть довести цю справу до кінця", - сказав експерт, додавши, що йому самому в бутність народним депутатом недоторканність лише заважала.
Він також висловив упевненість, що зняття недоторканності не призведе в майбутньому до обмеження діяльності депутатів. "Недоторканність впливає на взаємини депутатів з нижчою владою в особі даішника чи ЖЕКу, але ніколи не впливала на взаємини з вищою владою, - підкреслив політолог. - У вищої влади завжди є 226 голосів, а цього достатньо, щоб зняти з будь-якого депутата шляхом голосування його недоторканність при великому бажанні".
Народний депутат від НУНС Олесь Доній вважає, що, просуваючи ідею зняття депутатської недоторканності, влада ставить своєю метою залякування або взяття під контроль опозиції. "Опозиція має шанси перемогти на виборах або, принаймні, бути сильно і чітко представленою в українській політиці. Значить, стоїть завдання зробити її слухняною", - упевнений політик.
На його думку, події розвиватимуться в залежності від ситуації: "Як мінімум будуть лякати (зняттям недоторканності). А якщо громадські рухи будуть розгортатися, а це покаже зараз футбольний чемпіонат, і влада буде лякатися далі, то, очевидно, вони будуть приймати цей закон і саджати політичних лідерів за участь в громадських акціях", - сказав нардеп.
Депутати з фракцій, що входять до складу більшості, не будуть чинить опір прийняттю такого закону, впевнений політик. "Вони реально ні на що впливати не можуть - тільки говорити щось кулуарно, - сказав О.Доній. - Але голосують завжди їхніми картками так, як треба".
Водночас народний депутат від Партії регіонів, член Вищої ради юстиції Валерій Бондик наголошує, що пропонований законопроект покликаний зробити так, щоб в Україні не було обраних суб'єктів при застосуванні правосуддя. При цьому він висловив упевненість, що зняття депутатської недоторканності не призведе до негативних наслідків для діяльності депутатів від опозиції, оскільки в будь-якому випадку парламент буде давати санкцію на затримання чи арешт народного обранця.
На думку нардепа, робота в цьому напрямку буде доведена Верховною Радою до кінця. "Це і вимога партійної програми, і наше зобов'язання. Підготовлений законопроект повинен бути прийнятий, оскільки в жодній країні світу немає такого. Але, на жаль, це конституційне положення, і щоб його змінити, потрібні дві сесії", - нагадує він.
Бондик відкидає можливість виникнення в парламенті груп, які будуть перешкоджати прийняттю даного законопроекту. "Всі давно згодні з тим, що це питання тільки викликає здивування в суспільстві і дає привід для спекуляцій. Як така недоторканність не потрібна", - упевнений політик.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас