Куди вкласти гроші напередодні літа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди вкласти гроші напередодні літа

Кредит&Депозит
4158
Незважаючи на так зване літнє затишшя, яке вже прийшло в Україну, ставки за депозитами за останній місяць практично не змінилися. Однак на ринку намітилися інші тенденції - населення стало купувати менше валюти і збиратися у відпустки.
Валюта нині не в пошані
Ось уже кілька місяців поспіль населення не шанує валюту, незважаючи на те, що ще півроку тому активно її скуповувало. І винна в цьому не горезвісна постанова Нацбанку про паспортизацію цього процесу. Як кажуть експерти, зменшення попиту на іноземну валюту відбулося через скорочення обсягів її використання в тіньовій економіці.
А частка населення в цьому процесі не така вже й велика. Більше того, найближчим часом фахівці прогнозують зменшення попиту на долари і євро.
- На тлі даних факторів разом з відносно стабільними обсягами експорту є підстави очікувати зростання золотовалютних резервів НБУ в поточному місяці, - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. - Проте приплив валюти в країну через боргову кризу в єврозоні залишається нестійким.
Зниження попиту на готівкову іноземну валюту в квітні, на думку експерта, було пов'язано зі стабільним курсом гривні, здешевленням євро, сповільненням зростання номінальної заробітної плати населення, а також політикою НБУ щодо стримування зростання грошової маси. Так, населення за цей період купило готівкової іноземної валюти на суму 1 505 млн доларів, що на 13,77% менше, ніж в березні. Водночас обсяг продажу зріс на 7,87% і склав 1296 млн доларів. Тобто негативний баланс склав всього 200 мільйонів доларів. Восени ця різниця була в 10 разів вищою.
В системі все спокійно
Потихеньку відновлюється від кризи і банківська система. Вперше з 2009 року українські фінансисти показали прибуток. За перші три місяці 2012 року українським банкам вдалося заробити 1,725 млрд гривень. Зі збитками I квартал завершили менше 15 банків, та й у тих "мінус" вийшов досить символічним.
Крім того, за перші три місяці активи банківської системи зросли на 3%. Сукупний обсяг коштів, залучених на депозити, за квартал збільшився на 2,3%. А кошти населення на банківських рахунках зросли на 6,5%. Загалом, поки ситуація виглядає стабільно.
В уряді теж випромінюють оптимізм і кажуть, що ніякі фінансові проблеми країні не загрожують. Не очікують катаклізмів і експерти. Так, гендиректор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий упевнений, що Україна ще впорається з обслуговуванням боргів, "в тому числі і перед МВФ". Свою впевненість у цьому експерт пояснив тим, що приплив грошей в Україну перевищує їх відтік - з початку року в країну надійшло 48 мільярдів доларів, а було виплачено 43 млрд.
Однак деякі експерти не відкидають невеликої девальвації восени, тому для обережних вкладників ми порекомендуємо робити вклади терміном на три місяці, відкривати універсальні або мультивалютні депозити.
Що почім
Що ж стосується ставок в банках, то вони залишаються на досить високих рівнях і в кілька разів випереджають офіційну інфляцію. У першу чергу це стосується вкладів у національній валюті.
На сьогодні більшість банків пропонує близько 16% річних за депозитами терміном на рік. На 1-2% менше ви отримаєте за квартальними внесками.
Правда, є на ринку і більш цікаві пропозиції. Наприклад, один банк намагається популяризувати серед своїх клієнтів інтернет-банкінг і пропонує 23% річних в гривні за онлайн-депозитом терміном три місяці з виплатою відсотків в кінці терміну. Так само кілька банків зараз проводять акції та пропонують вклади терміном на рік під 20-21% річних.
Що стосується валютних депозитів, то тут великого прибутку ви не знайдете. Хоча потрібно зазначити, що навіть ці депозити за прибутковістю випереджають офіційну інфляцію, яка за підсумками року може не перевищити 5%.
Ціни зростуть не сильно
Експерти не очікують різкого подорожчання споживчих товарів в Україні за підсумками року.
- Інфляція в Україні за підсумками 2012 року складе 4,5%, - говорить банківський аналітик Мар'ян Заблоцький. - Зниженню прогнозу інфляції сприяє ситуація як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.
За його словами, рекордний урожай минулого року дозволив накопичити значні запаси продукції на поточний рік і знизити ціни на продукти харчування. Крім цього, курс гривні залишається фіксованим до долара, який, в свою чергу, зміцнюється відносно більшості світових валют. Результатом підтримки курсу національної валюти є значні процентні ставки, які стримують зростання кредитування і внутрішнього попиту.
Крім того, зазначає експерт, уряд залишає ціни на комунальні послуги без змін, незважаючи на те що це єдина умова з боку МВФ для продовження кредитування. Зовнішні товарні ринки також сприяють падінню інфляції, оскільки ціни на нафту та інші ключові товари знижуються.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас