Азаров: Проект закону про податок на багатство буде внесений до ВР 28 травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Проект закону про податок на багатство буде внесений до ВР 28 травня

526
Законопроект про податок на багатство надійде до Верховної Ради України 28 травня 2012 р. Про це під час зустрічі Президента України з головою Верховної Ради (ВР) і лідерами парламентських фракцій заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
Президент України Віктор Янукович під час зустрічі вказав на необхідність якнайшвидшого розгляду цього документа, вважаючи, що він вже знаходиться у Верховній Раді.
Микола Азаров його поправив, уточнивши дату надходження законопроекту до парламенту: "Його ще немає. Він надійде до Верховної Ради в понеділок". Янукович, у свою чергу, попросив прискорити процес розгляду документа.
Нагадаємо, що на початку квітня уряд відправив проект закону на доопрацювання.
За словами прем'єр-міністра, принциповими повинні залишатися норми оподаткування предметів розкоші, також має бути присутня деталізація цього критерію для різних товарів, об'єктів рухомого і нерухомого майна.
Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що при розробці вищевказаного законопроекту Міністерство соціальної політики буде наполягати на введенні податку на багатство не тільки на нерухомість і транспортні засоби, а й на всі предмети розкоші. При цьому Тігіпко зазначив, що введення такого податку не торкнеться середнього класу і бідних верств населення.
У той же час в Міністерстві фінансів України відклали ідею введення 20-відсоткового податку на доходи фізосіб і оподаткування таких предметів розкоші, як коштовності, хутра і дорогі годинники. Натомість було запропоновано розширити коло платників за рахунок зниження порога неоподатковуваної площі нерухомості та об'єму двигуна автомобіля. У відомстві пропонують податок на розкіш стягувати з літаків, суден і вертольотів - 1% вартості. Відкоригували в Мінфіні і систему стягування податку на розкіш з автомобілів - планка об'єму двигуна знижена до 3 тис. куб. см з запропонованих раніше 3,4 тис. куб. см. Хоча застосовуватиметься понижуючий коефіцієнт в залежності від віку машин - від нових (1) до семирічних (0,2). Платити податок доведеться і власникам мотоциклів з об'ємом двигуна 800 куб. см (але не старших 7 років), водних суден потужністю 75 кВт (не більше 20 років), літаків і вертольотів. Податок запропоновано обчислювати виходячи з їх оціночної вартості, але не менше 2% МЗ за кожен кв. м площі, куб. см двигуна або кг льотної маси.
У Мінфіні розраховують, що додаткові доходи держбюджету від введення податку на розкіш складуть 900 млн грн. На думку економістів, ініціативи уряду збільшать кількість платників податку, але не за рахунок багатих українців, а завдяки поширенню податку на громадян із середнім доходом. Експерти ж радять застосовувати європейський досвід стягування податку виходячи з рівня ринкової вартості нерухомості.
У свою чергу перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова зазначала, що протягом півроку від введення податку на багатство передбачається виручити близько 0,5 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас