Повний ігнор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повний ігнор

11482
Чи можна змішувати політику і спорт? "Ні", - в один голос скажуть українці. "Так", заперечать їм західні політики. І доведуть це на ділі. Виступаючи проти політики українського президента Віктора Януковича і тюремного ув'язнення екс-прем'єрки Юлії Тимошенко, 14 лідерів європейських країн відмовилися приїхати на саміт голів країн Центральної та Східної Європи, який повинен був пройти 11-12 травня в Ялті. У Києва не було іншого виходу, окрім як перенести саміт на невизначений термін.
Далі - більше. Якщо за два тижні, відведені Брюсселем Києву, він не вирішить проблему ув’язнення Тимошенко, європейський політичний бомонд проігнорує і українську частину Євро-2012. Демократією в Україні перейнялися навіть іноземні футбольні фани. Згідно з онлайн-опитуванням журналу The Economist, 69% його читачів підтримують бойкот української частини Євро-2012 першими особами ЄС. Адже багато вболівальників ще не викупили квитки на чемпіонат, а значить, можуть приєднатися до своїх лідерів не тільки на словах. Проблема навіть не в тому, що на матчі не приїдуть ті, заради кого Київ витратив на чемпіонат $14 млрд. (за даними Райффайзен Банку Аваль). Проблема в тому, що з подібною ізоляцією Україна не стикалася останні 10 років. Президент Янукович неухильно йде до того, щоб зайняти місце поруч з Лукашенком.
Приховані сигнали
Недвозначні натяки на те, що він обурений політичним режимом в Україні, Брюссель став робити ще в минулому році. "Коли свого часу український прем'єр-міністр (Микола Азаров) оголосив про намір відвідати Брюссель, йому сказали: не варто, залишайтеся вдома. Ми дали Києву конкретний політичний сигнал - змінити ситуацію", - розповів голова Європейської ради Герман ван Ромпей минулого тижня під час передачі на телеканалі Euronews. Але сигнал виявився занадто слабким, щоб вплинути на хід внутрішньоукраїнської політики.
Тоді європейські чиновники вирішили діяти жорсткіше. Відбувся "трюк" з угодою. У грудні минулого року, після довгих років покрокового узгодження, повинен був бути, нарешті, підписаний договір про асоціацію між Україною та ЄС. Але Брюссель так і не ратифікував його. "Ми чітко сказали, що це можливо тільки за умови, що Україна буде дотримуватися наших цінностей, тому що угода про асоціацію стосується не тільки торгівлі, а й політичних домовленостей, і ми вважаємо неприпустимим те, як Україна поводиться з колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. Ми абсолютно чітко заявили про це президенту Януковичу", - пояснив підґрунтя дій Брюсселя ван Ромпей. В результаті, Київ опинився в тупиковій ситуації - довгостроковий курс євроінтеграції напоровся на риф вендети Януковича проти політичного конкурента.
Але президент не звернув з наміченого шляху. В квітні 2012 року суд Харкова демонстративно почав розглядати чергову кримінальну справу проти екс-прем'єра з питання фінансових махінацій на посаді голови корпорації "Єдині енергетичні системи України" в 1990-ті. Опозиційних лідерів одного за іншим продовжують викликати на допити в СБУ і МВС. Останнім, минулого тижня, викликали праву руку Тимошенко Олександра Турчинова. Президент намагається робити гарне обличчя при поганій грі. "Я став заручником цієї ситуації... Розслідування (проти Тимошенко) припинити не можна, судові справи припинити не можна, втручатися - ні в кого повноважень немає. Система незалежна", - виправдовувався він на своїй підсумковій прес-конференції в кінці 2011 року. Мабуть, потай сподіваючись, що в ЄС "покапризували", але в підсумку повірять йому і поступляться.
Не поступилися. Минулого тижня канцлер Німеччини Ангела Меркель прямо заявила, чому з Януковичем їм не по дорозі. "Сьогодні Німеччина і Євросоюз живуть в умовах миру і свободи. На жаль, не усі країни Європи так живуть, адже в Україні та Білорусі люди все ще страждають від диктатури та репресій", - сказала вона. І оскільки саме Берлін заправляє настроями всього Євросоюзу, рішення Меркель не їхати на Євро-2012 спровокувало ланцюгову реакцію по всьому ЄС. "Ні" українському чемпіонату сказали голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, єврокомісари, президенти Бельгії, Австрії та інші. Колишній віце-прем'єр уряду Тимошенко Григорій Немиря стверджує, що контакти з українською владою заморозило і керівництво США. Позицію політиків перейняли навіть футболісти. Іспанська збірна, фаворит чемпіонату, погрожує не вийти на поле, якщо добереться до фіналу, який буде проходити в Києві.
Поганий приклад
Віктор Янукович побив рекорд Леоніда Кучми. Той "йшов" до міжнародної ізоляції вісім років. Кульмінацією став 2002 рік, коли до скандалу з плівками Мельниченка додався скандал з продажу української станції радіотехнічної розвідки "Кольчуга" Іраку, з яким США тоді вів війну. Тоді, щоб не саджати на саміті в Празі українського президента поряд з його американським колегою (як випливало з плану розміщення за англійським алфавітом), організатори саміту написали назви країн по-французьки. Президент Янукович пройшов цей шлях за два роки. В нинішніх образ і амбіцій німецького канцлера, та й усіх інших політиків Євросоюзу, напевно, є конкретна мета: краще, аніж за допомогою бойкоту Євро-2012, їм навряд чи вдасться викликати хвилю невдоволення політикою Януковича серед українського населення. Але українському гаранту навряд чи варто сподіватися, що після чемпіонату загострення пристрастей для нього спаде. Варто поглянути на сусідню Білорусь, щоб зрозуміти, що ЄС лише "розігрівається". І якщо Янукович продовжить гнути свою лінію, сценарій відносин України та ЄС вже очевидний.
Спочатку Київ чекає повна відмова від підписання та ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Про намір заблокувати його вже заявили Чехія і все та ж Німеччина. Потім - відмова від будь-якої фінансової допомоги, причому не тільки з боку Брюсселя, а й Світового банку і МВФ. СБ вже багатозначно знизив обсяг своєї допомоги Україні до $0,5 млрд. на рік, при тому, що в проектах на 2008-2010 роки Київ міг розраховувати на $4,4 млрд., тобто більше мільярда в середньому щороку. Брюссель в лютому призупинив фінансову допомогу Києву за кількома програмами бюджетної підтримки. Якщо і цього буде мало – буде заборона на в'їзд до країн ЄС для вищих українських чиновників. Через утиски білоруської опозиції Лукашенку та іншим причетним держчиновникам вже давно заборонений в'їзд на європейські обшири. І хоча європейські чиновники поки не говорять цього вголос, західна преса сповнена такими пророцтвами і щодо України. "Він (Янукович) схильний розглядати дружнє ставлення як слабкість, присвоюючи собі успіхи. Тому ЄС повинен "закрутити гайки" президенту і його діловим партнерам з Донецька", - пише The Economist. І ратує за те, щоб ЄС відмовляв у візах всім, хто безпосередньо бере участь у зловживаннях владою в Україні, і жорсткіше боровся з відмиванням великих сум грошей, які пливуть з України в Австрію, Великобританію, Кіпр та інші країни. А все разом це призведе до того, що і без того скромний приплив іноземних інвестицій в Україну зовсім вичерпається. І тоді Київ піде стежкою, протоптаною тим же Мінськом: продаж всіх найважливіших активів єдиному, кого питання демократії в Україні ніяк не хвилюють. Тобто Кремлю. Втім, Віктора Януковича це навряд чи хвилює. У відповідь на хвилю бойкотів і претензій Європи і світу до нього він лише сказав: "Зараз, я б сказав так, ЄС запропонував паузу. І я так розумію, що вона піде на користь - ця пауза - і Україні, і ЄС".
Олена Снєжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас