Через глобальне потепління в Україні будуть збирати по два врожаї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через глобальне потепління в Україні будуть збирати по два врожаї

659
У зв'язку з підвищенням температур в Україні, в липні-серпні накопичується більше ефективного тепла, що створює передумови для отримання двох врожаїв. Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.
"Підвищення середньомісячної температури означає, що в Україні більше накопичується ефективного тепла. Кожна культура для врожаю вимагає певної кількості ефективного тепла, яка перевищує або відповідає його біологічним потребам. У липні-серпні накопичується більше ефективного тепла, і є ймовірність двох врожаїв. Ми говоримо про овочеві культури", - зазначила Адаменко.
За її словами, це створює певні умови, щоб збирати по два, і навіть по три врожаї. "Але для цього потрібні районовані сорти, які пристосовані до наших агрокліматичних умов, щоб не вийшло так, як вийшло з сортами європейської пшениці, які не пристосовані до наших умов. Краще, якщо це буде своя українська селекція. Або ж західні сорти, районовані до наших умов", - сказала Адаменко.
При цьому вона зазначила, що тенденція до підвищення температури в Україні спостерігається по всіх сезонах. "У нас в останні роки існує тенденція до підвищення температур повітря особливо влітку. Якщо весна у нас трималася в межах кліматичної норми, то в останні роки вже фіксується підвищення температур, особливо в квітні. Нинішній травень - він унікальний, і потрібно ще кілька років, щоб зрозуміти - це тенденція чи такий рік, який випадає серед низки інших", - сказала Адаменко.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас