Грецьким банкам таємно виділили 100 мільярдів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецьким банкам таємно виділили 100 мільярдів євро

Казна та Політика
1732
Центробанк Греції таємно виділив банкам країни допомогу в розмірі 100 мільярдів євро зі схвалення ЄЦБ. Про це пише The Financial Times.
За інформацією видання, кошти виділені через механізм екстреної кредитної допомоги (emergency liquidity assistance, ELA). ЄЦБ не повідомляє подробиць щодо того, скільки і кому було виділено коштів через ELA. "Ви не говорите, коли опиняєтеся в екстреному становищі, тому що це зробить ситуацію ще гіршою", - пояснював раніше член правління регулятора і глава ЦБ Бельгії Люк Коен (Luc Coene).
FT пише, що ЄЦБ сам побічно "проговорився" про виділення Греції допомоги в тижневому фінансовому звіті, опублікованому 24 квітня. Документ містить графу "інші запити кредитних інститутів єврозони", яка за тиждень несподівано збільшилася на 121 млрд євро.
За інформацією експертів з Barclays, які проаналізували повідомлення ЄЦБ і ЦБ країн єврозони, в даний час Греція по лінії ELA отримує допомогу в розмірі 96 мільярдів євро, Ірландія - 41 мільярд євро, Кіпр - 4 мільярди євро. Таким чином, загальний обсяг ELA перевищує 140 мільярдів євро - більше 10 відсотків від усіх кредитів, виданих регулятором національним ЦБ за стандартними схемами.
Минулого тижня ЄЦБ відмовився надавати чотирьом грецьким банкам додаткові кредити доти, доки влада країни не проведе рекапіталізацію фінансового сектора. Як повідомляє 22 травня Reuters з посиланням на топ-менеджера одного з цих банків, фінорганізації отримають 18 мільярдів євро допомоги до кінця цього тижня. Після цього банки зможуть знову звертатися до ЄЦБ по кредити за стандартними схемами.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас