В Україні ціни на воду прирівняли до бензину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні ціни на воду прирівняли до бензину

1774
Тамувати спрагу цього літа бутильованою водою українцям стане дорожче на 30-50%.
Прихід річного тепла - золотий час для продавців води. Наприклад, попит на бутильовану воду (в ємностях 18,9 л) з доставкою додому або в офіс в цей період збільшується в рази. Цікаво, що останнім часом, за спостереженнями експертів, ринок бутильованої води зростає переважно за рахунок домогосподарств. Якщо до кризи співвідношення доставки води в будинки та офіси було 40% на 60%, то сьогодні воно вирівнялося - 50% на 50%.
Однак споживачів чекає неприємний сюрприз - ціновий стрибок на бутильовану воду - протягом останнього року ціни на неї зросли на 25-40%. Як показало телефонне опитування компаній-виробників, проведене "Комментариями", сьогодні середні ціни на бутильовану воду з доставкою в Києві складають від 38 грн. до 50 грн. за один бутель. При цьому ще рік тому ціни на аналогічну продукцію знаходилися в діапазоні 22-27 грн.
Як не дивно, але вартість самої сировини (води) абсолютно тут ні при чому. Тарифи на розробку надр (артезіанських свердловин, з яких компанії повинні добувати цю воду) не змінювалися ось уже чотири роки поспіль. Так само, як і вартість води, використовуваної компаніями у виробничому процесі (наприклад, для миття бутлів). Вона дорожчала востаннє два роки тому.
Винуватцем такого цінового стрибка експерти називають нафту і продукти її переробки. Так, за словами президента Асоціації бутильованих вод України Ігоря Пастуха, серед причин на першому місці - паливо, яким заправляють автомобілі, що займаються доставкою бутильованої води. "Подорожчання бензину, солярки і дизеля негативно відбилося на ціні води для кінцевого споживача. Сюди ж додаються і витрати на обслуговування автомобілів", - пояснює він.
До речі, останнє подорожчання палива на заправках в Україні спостерігалося в лютому-березні. Тоді, за оцінками експертів, бензини подорожчали майже на 10%. Ціни на дизпаливо виросли не так істотно - близько 7%. Однак, саме зростання цін на нафтопродукти, схоже, продавці води звинувачують у подорожчанні.
На другому місці "винних" - полікарбонатна тара, з якої виготовляються бутлі. І хоча виробник бутлів гарантує, що при дотриманні умов зберігання, бутлі можуть працювати по 40-60 циклів, в більшості компаній їх заміну здійснюють набагато частіше. Щомісячний відсоток списання тари - близько 7% від загальної кількості бутлів. "Зміна на ринку нафти і нафтопродуктів автоматично спричинила за собою зростання цієї хімічної сировини", - уточнює Ігор Пастух.
Незалежні ж експерти вважають, що у виробників зараз прокинувся не зовсім здоровий апетит. "На несприятливі зовнішні фактори компанії реагують збільшенням цін для кінцевих споживачів. Підняття на 5% однієї зі складових собівартості для кінцевого споживача виливається в додаткові 15% ціни на доставлену воду. В результаті сьогодні столичним виробникам бутель води обходиться в 10-15 грн., а продають вони його - по 40-45 грн.", - говорить директор консалтингової компанії HOD-idea Микола Гуртовенко.
Зрозуміло, що витрати на доставку води автомобільним транспортом - момент дуже важливий. Тому, коли підвищення цін на бензин повністю перекладають на ціну продукту, це викликає обґрунтовані питання, на які в колл-центрах компаній відповіді не дають. "Насправді в бізнесі з виробництва бутильованої води на логістичну складову припадає не більше 30% собівартості продукту", - зізнається Микола Гуртовенко.
До речі, українські компанії поки не доросли до об'єднання своїх логістик, щоб здешевити покупцям вартість води. Хоча, наприклад, в Москві є незалежна логістична компанія, яка доставляє воду від декількох десятків виробників.
За твердженням Миколи Гуртовенка, з 70 постачальників бутильованої води, що працюють в даний час на столичному ринку, лише півтора десятка мають власні артезіанські свердловини: "Понад півсотні компаній беруть воду з-під крана і просто проганяють її через установку зворотного осмосу". Спочатку вони отримують дистильовану воду, потім насичують її необхідними солями та мінералами.
Як зазначає Ігор Пастух, насторожувати споживачів повинна, в першу чергу, більш низька ціна. Сьогодні за 30-35 грн. найчастіше пропонується не артезіанська питна вода, а вода, фільтрована за технологією зворотного осмосу, або звичайна доочищена водогінна.
Основним своїм конкурентом виробники бутильованої води вважають домашні фільтри. Складається враження, що на ринку почалася своєрідна піар-компанія проти них (зі звинуваченнями в неспроможності якісного очищення води). У той же час сегмент води в більш дрібній фасовці - від 0,5 до 6 л, яка продається в супермаркетах, радше, доповнює бутильовану. І ті, й інші виробники з різних сторін стимулюють українців все більше грошей витрачати на дорогу питну воду.
За словами віце-президента Асоціації бутильованих вод України Євгенії Кривонос, для сім'ї з трьох осіб на місяць достатньо 4 бутлі води (по 18,9 л). При вартості бутля 45 грн. щомісячні витрати на тільки воду складуть 180 грн. Але ж є ще й додаткові витрати: наприклад, заставна вартість бутлів (50-60 грн. за штуку) та оренда найпростішого обладнання: помпи (10 грн.) і диспенсера (40 грн.). У підсумку виходить, що за воду з доставкою додому пересічному українцеві тепер доведеться сходу викласти близько 330-350 грн.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас