Назарбаєв вирішив відродити "Великий шовковий шлях" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назарбаєв вирішив відродити "Великий шовковий шлях"

Казна та Політика
317
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв закликав зробити очолювану ним державу найбільшим транзитним хабом Центральноазіатського регіону. Виступаючи на пленарному засіданні Ради іноземних інвесторів при президенті, казахстанський лідер представив проект "Новий шовковий шлях" (назва "Великий шовковий шлях" носила караванна дорога, яка в Середньовіччі з'єднувала Азію і Європу). Про це повідомляє Tengrinews.kz.
На думку Назарбаєва, Казахстан має стати "своєрідним мостом між Європою і Азією", відродивши тим самим "свою історичну роль". Згідно з проектом, до 2020 року обсяг транзитного вантажопотоку по території республіки повинен зрости в два рази. Надалі його планується довести, як мінімум, до 50 мільйонів тонн (в 2010 році транзит вантажів по території Казахстану склав 15 мільйонів тонн, в 2011 році - 16,5 мільйонів тонн).
"Моє бачення - це створення на ключових транспортних коридорах Казахстану єдиного комплексу хабів міжнародного рівня, торгово-логістичного, фінансово-ділового, інноваційно-технологічного та туристичного", - поділився своїми планами Назарбаєв. Він додав, що в новому проекті буде реалізований "принцип декількох С": швидкість, сервіс, вартість, збереження і стабільність.
Як уточнює портал Zakon.kz, головний елемент "Нового шовкового шляху" - транспортно-логістичний хаб - буде розвиватися на базі створюваної в даний час компанії при національному перевізнику "Казахстан Темір Жоли". На заході Казахстану буде розширено морський порт Актау і побудований логістичний центр в Актобе (ці об'єкти стануть "західними воротами" республіки і виходом на прикаспійський регіон, в Росію і далі в Європу).
"Ми швидко будуємо коридор Західна Європа - Західний Китай, завершимо його до 2015 року, буде продовжена робота з розширення пропускної спроможності залізничної мережі країни", - сказав глава держави.
Назарбаєв доручив уряду спільно з членами Ради іноземних інвесторів обговорити проект до кінця поточного року і розробити комплексний план його реалізації.
Варто зазначити, що в травні минулого року Назарбаєв ставив перед урядом завдання "сформувати Казахстан як торговий, логістичний, діловий хаб регіону" до 2016 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас