Альянс не для Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Альянс не для Януковича

1533
21 травня президент України Віктор Янукович відвідав з візитом саміт НАТО. Офіційна причина відвідування заходу Альянсу лідером "позаблокової" держави - участь українських військових в операції в Афганістані. Але президент сподівається добитися і економічних вигод.
І навіщо воно Януковичу НАТО?
Офіційна причина, через яку лідер позаблокової держави відвідав ювілейний 25-й саміт НАТО, що проходив у Чикаго, звучить наступним чином - Україна є учасником миротворчої місії в Афганістані. Ця східна країна була "цвяхом програми" саміту, що не дивно. Президент США Барак Обама в своїй передвиборчій програмі обіцяв лише виведення військ з Іраку. Разом з тим, він наполягав на тому, що операція в Афганістані повинна продовжуватися. Безсумнівним успіхом для іміджу Обами було знищення Усами бін Ладена. Проте в країні продовжують діяти таліби, режим нинішнього президента Хаміда Карзая тримається лише на багнетах солдатів Альянсу. Поки причин для виведення західних військових з країни не вистачає. Ось чому головний захід саміту - зустріч президентів, присвячена афганському питанню.
Україна надає ISAF, миротворчій місії НАТО в Афганістані, персонал в кількості 23 осіб. Саме тому президент України також отримав запрошення на саміт. Втім, оскільки наша країна позаблокова, порядок денний не передбачає подальшого зближення України та НАТО. Так, Україна не буде брати участь у зустрічі голів МЗС країн-членів НАТО з партнерами, які задекларували прагнення до членства, - Македонією, Чорногорією, Боснією і Герцеговиною, а також Грузією. Втім, у Януковича було 5 хвилин - саме стільки передбачили за регламентом. Проте ще до початку візиту в Адміністрації президента пояснили - цих 5 хвилин Януковичу не те що достатньо, а навіть багато. Адже головна мета візиту президента - закулісні переговори. "В рамках саміту планується проведення окремих двосторонніх заходів з головами держав та урядів країн-учасниць", - зазначив голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін. Промова ж президента була радше декларативною. Так, Янукович підтримав проведення операції в Афганістані. "Ми також підтримуємо продовження тісного співробітництва з Афганістаном в рамках політики довготривалого партнерства на 2015-2024 роки і на подальшу перспективу, що передбачено новим Стратегічним планом НАТО щодо Афганістану", - запевнив Янукович партнерів. Судячи з усього, закулісні переговори для президента дійсно були важливішими від офіційної частини.
Але про що ж повинен говорити "за лаштунками"? За роки правління Януковича він і його команда продемонстрували, що армія цікавить їх не тільки як інститут забезпечення безпеки, але і як нове бізнес-поле. Незважаючи на те, що після приходу Дмитра Саламатіна на пост голови "Укрспецекспорту" в пресі з'явилися повідомлення про втрату Україною своїх позицій в рейтингу найбільших постачальників зброї, незабаром ситуацію вдалося виправити. За повідомленнями профільних відомств, продажі зброї і озброєнь зростають. При цьому іноді доходить до того, що зброю в України купують закляті вороги, на зразок Вірменії та Азербайджану. Ось і цього разу не обійшлося без економічного підґрунтя. Але мова йшла не про зброю. Раніше армія Афганістану відмовилася навіть від використання автоматів Калашникова. За інформацією "КоммерсантЪ-Украина", президент України замахнувся ні багато ні мало на інфраструктурні проекти. "Нам цікаві такі проекти, як прокладання магістрального трубопроводу ТАПІ (Туркменістан-Афганістан-Пакистан-Індія), будівництво малих ГЕС, де міг би взяти участь "Турбоатом". Ми вже працюємо в цьому напрямку і плануємо співпрацювати з Таджикистаном в просуванні на афганський ринок", - цитує газета своє джерело в делегації. У той же час, опитані виданням експерти більш скептичні. "Наш внесок у безпеку Афганістану мізерний. Якщо навіть поляки, представлені там великим контингентом, до цих пір не отримали жодних бонусів, то нам не варто сподіватися на щось серйозне", - відзначає директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.
Втім, це не применшує важливості візиту Януковича. Адже це один з небагатьох візитів українського президента на Захід після того, як його опонент - екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко - опинилася за ґратами. В Адміністрації президента вже оголосили про підготовку зустрічі з президентами Польщі та Румунії. Однак чекати від українського президента великих успіхів не доводиться. Адже навіть в НАТО стурбовані долею Тимошенко.
Альянс за Тимошенко?
Зустріч з Броніславом Коморовським - президентом "адвоката України в Європі" - Польщі - навряд чи сильно допоможе Януковичу. Тим більше не допоможе зустріч з румунським президентом, чия країна має низку територіальних претензій до України (а значить, чим слабші позиції нашої держави в ЄС, тим краще для Бухареста). Крім того, в прес-службі польського президента повідомили, що і на зустрічі з Коморовським Януковичу доведеться говорити про Тимошенко. Правда, крім румунського і польського президента український голова держави повинен був зустрітися з президентами Азербайджану і Туреччини. Однак як показує досвід, навряд чи на цих зустрічах Україна нарешті вирішить проблему з поставками азербайджанського газу. Тим більше, Туреччині, як одному з найстаріших членів НАТО, немає резону йти врозріз з політикою Альянсу.
В НАТО, в свою чергу, вже встигли заявити про неприпустимість переслідування опозиціонерів. "Офіційні представники НАТО та країн-членів альянсу висловили стурбованість, що стосується деяких політичних подій в Україні", - сказав заступник голови парламентської асамблеї НАТО Ассен Агов на засіданні міжпарламентської ради Україна-НАТО в Києві. В Альянсі запевняють - відносини з їхніми партнерами вибудовують не лише навколо військової справи, але і цінностей цих партнерів. "І в цьому відношенні оцінка виконання річного плану дій членства Україною в 2011 році викликає стурбованість", - запевняє Агов. Він зазначив, що стурбованість викликає те, що прогрес в деяких сферах може бути повернутий у зворотний бік. "Справа проти екс-прем'єра Тимошенко розглядається особливо як та сфера, яка турбує", - сказав Агов. "Нас дуже турбують певні політичні тенденції в Україні, такі, як покарання політичних осіб. Також викликає певну стурбованість стан свободи засобів масової інформації. Нас особливо непокоїть те, що Юлія Тимошенко і Юрій Луценко втрачають своє здоров'я у в'язниці, і схоже, що українська сторона ніякої адекватної реакції на це не проявляє", - резюмував повпред НАТО.
Агов не сказав нічого нового. За день до парламентської асамблеї в Києві на Чиказькому саміті з Україною була ухвалена декларація. "Ми закликаємо Україну усунути існуючі недоліки судової системи для забезпечення повного дотримання принципу верховенства права та міжнародних угод, учасником яких вона є", - йшлося в її текст. В Альянсі відзначали, що з огляду на задекларовані в хартії про партнерство України та НАТО, а також у щорічній національній програмі співробітництва принципи, НАТО стурбована вибірковим застосуванням правосуддя в Україні, а також політично мотивованими процесами, в тому числі щодо лідерів опозиції. "Незалежна, суверенна, стабільна України, твердо віддана демократії та верховенству права має ключове значення для євроатлантичної безпеки", - підкреслювалося в декларації. Проте в НАТО все ж відзначили, що вітають налаштованість України на зміцнення політичного діалогу та співпраці з альянсом, а також вивезення з території країни високозбагаченого урану, що, на думку НАТО, свідчить про прихильність України політиці нерозповсюдження ядерної зброї.
Загалом, візит Януковича на саміт НАТО не приніс відчутних результатів. Проте цього і не слід було очікувати. На таких заходах воліють вирішувати ті питання, які стоять на порядку денному. Для не пов'язаних з тематикою, але дуже важливих питань в міждержавних відносинах, влаштовуються окремі зустрічі. Судячи ж з блокади, яку Захід встановлює у відносинах з Україною, приводів для ведення таких зустрічей в майбутньому буде все менше.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас