Віхи тижня. Від Януковича чекають капітуляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня. Від Януковича чекають капітуляції

3939
"Україну ніхто не любить", - такий висновок мали зробити у вітчизняних коридорах влади після вояжів Януковича до Москви та Азарова до Брюсселя на минулому тижні.
На геополітичному шпагаті
Столиці Російської Федерації та структур Європейського Союзу виявилися однаково непривітними для лідерів найбільшої європейської держави з неабияк заплямованою останнім часом репутацією.
У Москві від Віктора Януковича чекають тільки капітуляції, і торгуватися з ним не мають наміру. Про це прямо говорять в експертному середовищі, поки в політичних колах змушені дотримуватися норм дипломатичного етикету. Віктор Федорович, мабуть, з тугою згадує сьогодні часи, коли він був геополітично нерозлучний з Дмитром Медведєвим, але виграла від цього чомусь тільки Росія. Тепер Володимир Путін сповнений рішучості створювати Євразійський Союз, і від України потрібно не тріпатися і бути слухняною. Ще не виходить - Янукович у Москві заявив, що наша країна буде скорочувати обсяги закупівлі російського газу і буде шукати альтернативні джерела енергоресурсів. Але в Кремлі не поспішають і чекають, поки "клієнт дозріє".
Про газ багато говорив і Микола Азаров у Брюсселі. Правда, йому довелося задовольнятися рівнем комісарів ЄС - вищі керівники Європейського Союзу не знайшли можливості за два дні поспілкуватися з українським прем'єром. Миколі Яновичу довелося розповісти про справу Тимошенко, запевнивши, що лідера "Батьківщини" не піддавали насильству. Його слова в Старому Світі сприймаються з погано прихованим скепсисом, а Євгенія Тимошенко і зовсім вважає, що українським лідерам в Європі більше не хочуть подавати руки. Повертаючись до брюссельських заяв Азарова, варто зазначити, що у того зростає критичне ставлення до Росії. Принаймні, публічна констатація неодержаного економічного ефекту від підписання Харківських угод з вуст Миколи Яновича прозвучала вперше. Заодно Азаров заявив, що будівництво "Південного потоку" і функціонування "Північного потоку" не здатні замінити українську газотранспортну систему, в модернізацію якої закликав активно інвестувати.
Монолог на задану тему
Візит Віктора Януковича на Донбас показав, що президент поступово зосереджується на внутрішньополітичних аспектах, не просто припадаючи до рідної землі, а плануючи грати роль локомотива Партії регіонів на парламентських виборах. Якщо на Південному Сході влада ще може повернути симпатії виборців, то на Заході і в Центрі Янукович намагається не світитися. У Донецьку і під час діалогу з Віталієм Коротичем Віктор Федорович намагався випромінювати впевненість у щасливому майбутньому, що виходило не надто переконливо. Публічний образ голови держави і його реальні дії дисонують один з одним. Сьогодні президенту потрібен якийсь ударний хід, здатний показати, хто в домі господар. Але його немає і немає, і центр вітчизняної політики поступово переміщається в харківську лікарню залізничників, де проходить лікування і приймає іноземних представників Юлія Тимошенко. Обіцянки Віктора Януковича дати відповідь на запитання щодо її кримінальної справи виглядають хорошою міною при поганій грі.
Партія регіонів запустила в інформаційний простір відомого своїм ентузіазмом до реформ Сергія Тігіпка. У віце-прем'єра склався образ чиновника, якого хлібом не годуй - дай щось пореформувати. Хвацько впоравшись з жуйкою, що заважала виступу, Сергій Леонідович з парламентської трибуни обіцяв, що все буде добре, і ціни зростати не будуть, хоча пару тижнів тому говорив, що в їх зростанні немає нічого трагічного. "Регіоналам" варто згадати, що у мільйонів українців немає запасного аеродрому, як у Тігіпка, якого "далі бізнесу не зашлють".
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас